İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk seçim bölgesinden gelen isyana tepkisiz kalmadı .

Çivril Elmasını tanıtmak için Meclis açılışında Başta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener olmak üzere milletvekillerine elma ikramında bulunan Öztürk üreticinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı , Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi .

Yasin Öztürk , “birinci kalite elma 1,20 ₺’den satıldı ama bu fiyat maliyetleri karşılamıyor, ilaç, gübre, sulama, boylama, kasalama fiyatları çok yüksek, gelen zamlar çiftçinin belini büküyor, kış döneminde daha yüksek fiyatla satmak için elmayı saklamak isteyen üreticinin karşısına bu kez de kilo başına 35 kuruşa varan soğuk hava deposu ücreti çıkıyor, durum böyle olunca da elma üreticisi sofralık ürününü düşük fiyatla meyve suyu için sıkıma göndermek zorunda kalmaktadır“ dedi.

İYİ Partili Öztürk, üreticilerin Bakanlıktan beklentisi: yeni tarımsal tekniklerin uygulanması konusunda destek, kredi borçların ertelenmesi, yeni pazarlar açmak için Çivril Halinin bir an evvel Belediye eli ile kurulması, ihracatta engellerin uluslararası ilişkiler ile aşılmasıdır bunlar da yerine getirilmesi zor istekler değildir diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İŞTE O SORU ÖNERGESİ

1-Çivril ilçesinde elma üreten çiftçinin, üreticinin mağduriyetini nasıl gidermeyi planlıyorsunuz?

2-Elma üreticisine ne tür teşvik vermeyi planlıyorsunuz?

3-Modern tarım için örtü altı meyve yetiştiriciliği, damlama sulama vb. gibi tarımsal teknikler konusunda üreticiyi bilinçlendirmeyi düşünüyor musunuz?

4-Zor durumda olan elma üreticilerinin kredi borçlarının ertelenmesi konusunda neler planlanmaktadır?

5-Bakanlığınız elma üretimi konusunda her yıl bir planlama yapmakta mıdır? Bu konuda elma üreticisi bilinçlendirilmekte midir?

6-Son dönemlerde Türkiye’den en fazla elma ihracatı yaptığımız Mısır, Rusya, Irak gibi ülkelerde ürünlerimize ilave vergiler konulmaktadır. Bu da pazarda rakibimiz olan Yunanistan gibi ülkelere karşı bizi dezavantajlı konuma getirmektedir. Dış ticarette elma gibi ürünlerimizi satabilmek için ne tür önlemler almayı düşünmektesiniz?

7-Çivril’de meyve-sebze hali kurulması için bir çalışmanız mevcut mudur? Belediyenin hal kurması konusunda, öncülük edilmesi düşünülmekte midir?

Editör: TE Bilişim