İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk , son dönemde vatandaş tarafından elektrik faturalarından aldığı katkı payı , tarafsızlığını yitirmesi ve “ kırmızı bültenle aranan terörist başını “ ekranlara çıkartması ile tepkilerin odağı haline gelen TRT konusunda çok önemli adımlar attı . 

ÜÇ ÖNEMLİ ADIM ATTI 

Yasin Öztürk , halk nezdinde güvenilirliğini yitiren TRT’nin Gelirleri Kanununda değişiklik yapılmasını öneren bir Kanun teklifi hazırladı . 

Öztürk , kanun teklifinin yanısıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından yanıtlanması istemiyle TRT’nin ne kadar gelir elde ettiğini ve bu kadar gelire karşılık neler yaptığını soran bir yazılı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na verdi 

Ayrıca İYİ Parti milletvekilleri Sıhhıye Adliyesinde , Öcalan'ın TRT'de yayınlanan röportajı için suç duyurusunda bulundu 

KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI 

4/2/1984 tarih ve 3093 sayılı “ Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunun “ 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi  , 4 ncü maddesinin (c) bendi ile 5 inci maddesinin (c) bendi ve 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. ile bu kuruluşların dışında kanunla elektrik üretimi ile tesisleri kurmaya ve işletmeye, dağıtım ve ticaretini yapmaya yetkili kılınan diğer kurum, kuruluş ve işletmelerin” ibarelerinin yürürlükten kaldırılmasını teklif etti 

Yasin Öztürk Kanun teklifinin “Gerekçe” kısmında 1964’te, özel yasayla özerk tüzel bir kişiliğine sahip olarak kurulan TRT , 1972’deki anayasa değişiklikleri ile  “tarafsız” bir kamu iktisadi kuruluş olarak tanımlanmıştır . Yıllar içinde yapılan değişikliklerle TRT bugün, özerkliği ve tarafsızlığı anayasada hükme bağlanan, radyo ve televizyon ile tüm medya araçlarından yayın yapan kamu hizmeti yayıncısı olmalıdır ancak son dönemde yaptığı yayıncılık iktidar politikasına destek ve muhalefet liderlerine ilişkin haberleri görmezden gelmek üzerine kurmuştur. Hatta, 23 Haziran 2019 İstanbul seçimleri öncesi kırmızı bültenle aranan bir teröristi ekranlara çıkararak, iktidarın bir etnik köken üzerindeki oylarını yönlendirmeye çalışmıştır.

2019 yılı itibariyle çeşitli statülerde 5000’den fazla çalışanı olan TRT bunca fazla personele rağmen programlarını “ dış yapımlar “ olarak hazırlatmakta ve bu da kuruma ilave mali külfet getirmekte , kurumun mali tabloları olumsuz hale gelmekte tüm bu harcamalar da vatandaşın sırtına yüklenmektedir . 

Geçtiğimiz günlerde elektrik fiyatlarına yüzde 14.98 oranında zam yapılmıştır. Enerji Fonu bedeli, “kayıp kaçak” bedeli, “TRT payı”, Elektrik Tüketim Vergisi ve KDV ile faturalar zaten vatandaş tarafından ödenemez durumdadır. Bu kalemler arasında yer alan “yüzde 2 TRT Payı” ile TRT’nin reyting ölçümlerinde alt sıralarda yer alan taraflı , binlerce personele rağmen yandaşlardan satın alınan dış programlar ile yayıncılık yapmasına gerek yoktur ifadelerini kullandı . 

FUAT OKTAY’A YAZILI SORU ÖNERGESİ 

İYİ Parti Denizli Milletvekili Öztürk , Enerji Piyasası Denetleme Kurulunda (EPDK) geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatları konut, ticarethane ve sanayide ortalama yüzde 14.98 oranında artırıldı. Bununla birlikte vatandaşın elektrik faturalarından alınan “TRT Payı” da artış gösterdi dedi . 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde TRT son 10 yılda elektrik faturalarından “TRT payı” adı altında toplam ne kadar gelir elde etmiştir ? 

Geçtiğimiz 10 yılda “bandrole tabi olan cihazları türleri”nden elde ettiği toplam gelir ne kadardır ? 

Sayın Cumhurbaşkanının kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ın TRT’ye çıkarılması ile ilgili, “TRT’yi yönetenler TRT Kurdi’nin reytingini nasıl yükselteceğini de düşünür, buna göre de adımlarını atmıştır” sözleri doğrultusunda; reyting kaygısıyla hareket ederek, Devlet televizyonu olma özelliğini yitiren TRT’ye vatandaşın cebinden para aktarılması doğru bir yaklaşım mıdır ? 

3093 sayılı Kanunda, “Bu maddede belirtilen oranları topluca veya ayrı ayrı iki katına kadar artırmaya veya kanuni oranı sıfıra kadar indirmeye Cumhurbaşkanı yetkili kılınmıştır”. Sayın Cumhurbaşkanı ‘kanundaki oranı sıfıra indirme” yetkisini kullanmayacak mıdır ? Sorularını soran Öztürk yazılı soru önergesi ile cevabını aradığımız konuların çözümü noktasında hazırladığım Kanun Teklifi ile vatandaşlarımızın lehine düzenlemeler olması amacındayım dedi . 


TRT’ye SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün de katılacağı bir heyet ile İYİ Partili 39 milletvekili hep birlikte 03.07.2019 Çarşamba günü saat 11:30'da Sıhhıye Adliyesinde Osman Öcalan'ın TRT Kurdi'de yayınlanan röportajı için suç duyurusunda bulundular .

Editör: TE Bilişim