ÖZTÜRK: RTÜK BU PARALARI KİMLERE AKTARIYOR?

İlk yazılı soru önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik ve Denetim Raporunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na ilişkin incelemelerde ortaya çıkan 4.005.030 TL görev zararını , Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan 700.000 TL Tutarındaki Transferleri  ve ihale yapılmadan doğrudan alım yöntemiyle temin edilen mal ve hizmetlerin %10’luk limiti aşma sebebini sordu .

Öztürk’ün RTÜK konusundaki yazılı soru önergesi şu şekilde :

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 07.10.2020

Yasin ÖZTÜRK

Denizli Milletvekili

2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik ve Denetim Raporunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na ilişkin incelemelerde aşağıdaki bulguya yer verilmiştir:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) 2019 yılı hesap ve işlemlerinin

incelenmesi sonucunda; RTÜK tarafından gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarının önemli

bir bölümünün doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği ve doğrudan temin sınırı için

öngörülen %10 limitinin aşıldığı görülmüştür.”

Yine bahsi geçen Raporun 2019 yılı Faaliyet Sonuçları Tablosunda;

Görev Zararları: 4.005.030 TL

Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler: 700.000 TL

olarak tespit edilmiştir.

Ayrıca Raporun “İzleme” başlıklı ek tablosunda;

“15.01.2012 Tarihinden Sonra Göreve Başlayan Üst Kurul Üyelerine Yapılan Aylık Ücret ve Harcırah Ödemelerinde 375 Sayılı KHK Hükümlerine Uyulmaması” ibareli tespitin 2018 ve 2019 yılında da RTÜK idaresi tarafından yerine getirilmediği belirtilmiştir.

Bu doğrultuda;

1- RTÜK tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarının önemli bir bölümünün;

- İhale yapılmadan doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmesinin gerekçesi nedir?

- Hangi hizmet ve mal alımında doğrudan alım yöntemine başvurulmuştur?

- Doğrudan alım yöntemiyle mal ve hizmet alınan firmalar ne şekilde tespit edilmiştir?

- Hangi firmalardan doğrudan alım yöntemiyle mal ve hizmet alımı yapılmıştır?

2- RTÜK tarafından, “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler” kapsamında yapılan 700.000 TL’lik bağış ve/veya yardımlar;

- Hangi kuruluş ya da kuruluşlara yapılmıştır?

- Bu kapsamda transfer yapılacak kuruluş ya da kuruluşlar ne şekilde tespit edilmiştir?

- Bu transferler kapsamında hangi kuruluşa, ne kadar ödeme yapılmıştır?

3- Sayıştay Raporunda yer alan tespitler kapsamında RTÜK’ün 4.005.030 TL’lik görev zararı hangi gider kalemlerinden oluşmaktadır?

4- 2012 yılından sonra göreve başlayan Üst Kurul Üyelerine yapılan aylık ücret ve harcırah ödemeleri toplam tutarı ne kadardır?

- Hangi Üst Kurul Üyesine, ne kadar harcırah ödenmiştir?

- 2018 ve 2019 yıllarında, RTÜK Üyelerine, 375 Sayısı KHK Hükümlerine uyulmadan yapılan fazla ödeme tutarı ne kadardır?

- Hangi gerekçeyle Üst Kurul üyelerinin ücret ve harcırahlarına fazladan ödeme yapılmıştır?

BİR SORU ÖNERGESİ DE BEDELİNİ ÖDEMEDEN TEDAVİ OLAN YABANCILARIN AÇIKLANMASI İÇİN

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk hazırladığı 2. Yazılı soru önergesinde ise Sağlık Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda, “Turistlere Verilen Sağlık Hizmetlerinden Doğan Alacakların Takip ve Tahsil İşlemlerinin Gerçekleştirilememesi” konusunu Sağlık Bakanına sordu ;

Yurtdışı Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı’nın borç bakiyesinin 51.142.303,12 TL’yi bulmasına dikkat çeken Öztürk , tedavi görüp bedelini ödemeyen kişilerin kimler olduğunun açıklanmasını istedi .

Öztürk’ün yazılı soru önergesi metninde yer alan açıklamalar ve sorular :

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 07.10.2020

Yasin ÖZTÜRK

Denizli Milletvekili

Sağlık Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda, “Turistlere Verilen Sağlık Hizmetlerinden Doğan Alacakların Takip ve Tahsil İşlemlerinin Gerçekleştirilememesi” başlıklı 7 numaralı bulguda aşağıdaki tespitler yer almıştır:

“Özel sağlık sigortası olmayan ve vatandaşı olduğu ülke ile Türkiye Cumhuriyeti arasında sosyal güvenlik alanında anlaşması bulunmayan bazı yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık tesislerinde tedavi görmeleri sonucu İdare lehine oluşan alacağın takip ve tahsili yapılamamış ve bu alacakları güvence altına alan bir kontrol mekanizması kurulamamıştır.

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik’in “Turistin sağlığı kapsamındaki hizmetler” başlıklı 9’uncu maddesinde, ülkemizde toplantı, kongre, ticari veya turizm amaçlı süreli olarak kalan yabancıların, ülkemizde bulundukları sırada gelişen hastalıklarında ve acil durumlarında kamu, üniversite veya özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği, acil sağlık hizmeti almak için sağlık tesisine başvuru yapan yabancı hastaların kabul edilmesi ve gerekli tıbbi müdahalenin gecikmeksizin yapılmasının zorunlu olduğu ve hizmet bedeline ilişkin tahsil işlemlerinin acil müdahale ve bakım sağlandıktan sonra yapılacağı ifade edilmiştir.

Söz konusu Yönetmelik, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve milletlerarası ikili mütekabiliyet anlaşmaları kapsamına girmeyen ancak yurtdışından sağlık hizmeti almak amacıyla gelen kişiler ile turist olarak ülkemizde bulunduğu sırada sağlık hizmeti ihtiyacı ortaya çıkan kişileri kapsamaktadır.

Türk vatandaşı olmayan, özel sağlık sigortası da bulunmayan ve vatandaşı olduğu ülke ile Türkiye arasında sosyal güvenlik alanında anlaşma bulunmayan ülke vatandaşlarının sağlık tesislerinden aldıkları hizmetlere ilişkin bedelleri kendilerinin ödemeleri gerekmektedir. Ancak bu kişiler yanlarında nakit para ve kredi kartı veya herhangi bir ödeme aracı bulunmaması halinde, bir ödeme yapmaksızın sağlık tesisini terk etmekte ve daha sonra da herhangi bir ödemede bulunmadan Türkiye’den çıkış yapabilmektedir.

Mevcut durumda Türkiye’de yerleşik olmayan söz konusu kişilerin sağlık tesislerindeki teşhis ve tedavi hizmetleri nedeniyle oluşan alacağı garanti altına alacak bir kontrol mekanizmasının da bulunmaması nedeniyle, bu alacakların tahsili tamamen ilgili şahsın inisiyatifine kalmakta ve Türkiye’de hukuki takibi de mümkün olmamaktadır.

Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmelerinin 2019 yılı konsolide mali tablolarına bakıldığında, 120.11.02-Yurtdışı Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı’nın borç bakiyesi 51.142.303,12 TL’dir. Yevmiye kayıtlarında yer alan tahakkuk dökümlerine bakıldığında bu tutarların genellikle acil sağlık hizmetlerinden kaynaklandığı ancak genel poliklinik hizmetlerine ilişkin alacakların da bulunduğu anlaşılmıştır. Ayrıca 120.11.02-Yurtdışı Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı da konuya ilişkin gerçek tutarları yansıtmamaktadır. Zira, yabancı uyruklu olduğu anlaşılan çok sayıda kişinin fatura bedellerinin hatalı olarak 120.11.01-Yurtiçi Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı’na kaydedildiği tespit edilmiştir. Bu hesabın 2019 yılı borç kalanı da 63.532.387,70 TL’dir.

Bu itibarla, özel sağlık sigortası olmayan ve vatandaşı olduğu ülke ile Türkiye arasında sosyal güvenlik alanında anlaşması bulunmayan bazı yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık tesislerinde tedavi görmeleri sonucu İdare lehine oluşan alacağın takip ve tahsilinin yapılması ve zamanaşımı nedeniyle oluşacak kamu zararı riskinin giderilmesi bakımından bu alacakları güvence altına alan kontrol mekanizmasının kurulması gerekmektedir.”

Bu doğrultuda;

1- Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı’nın borç bakiyesinde yer alan 51.1 milyon TL borç kapsamında ücret ödemeden sağlık hizmeti alan “yurtdışı gerçek kişiler”in sayısı ne kadardır?

2- Ücret ödemeden sağlık hizmeti alan “yurtdışı gerçek kişiler” hangi ülkelerin vatandaşıdır? Bu kişilere verilen sağlık hizmeti kapsamında, ülke ve yapılan harcama tablosu ne şekilde gerçekleşmiştir?

3- Sayıştay’ın tespitlerine göre ücret ödemeden sağlık hizmeti alan “yurtdışı gerçek kişiler” arasında kaç hastanın ülkesiyle sağlık alanında mütekabiliyet anlaşmamız bulunmamaktadır? Bu hastalar hangi ülkelerin vatandaşlarıdır?

4- Sayıştay Raporu doğrultusunda; “Yurt içi Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı”n da belirlenen 63 milyon 532 bin TL borç bakiyesinin ne kadarlık tutarı yabancı uyruklu hastalara yapılan tedavi giderlerinden oluşmaktadır? Bu kapsamda yer alan yabancı uyruklu hastalar, neden yurtiçi gerçek kişiler olarak kaydedilmiştir? Bu kapsamda tedavisi yapılan yabancı uyruklu hasta sayısı ne kadardır?

5- Ülkemizde yaşayan Suriye uyruklu hastaların tedavi hizmetlerinden doğan borçları, “Yurtiçi Gerçek Kişiler Alacaklar Hesabı”nda mı, “Yurtdışı Gerçek Kişiler Hesabında” mı değerlendirilmektedir?

6- “Yurt İçi Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı”nda belirlenen 63 milyon 532 bin TL’lik borç bakiyesinin Suriye uyruklu hastaların ücretsiz tedavisinden kaynaklandığı iddiası doğru mudur?

Editör: TE Bilişim