Denizli Haber - KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında iş birliği ile  kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden hayat bulması sağlanacak. Yaşayan kültür mirası işletmeler destek programı ile usta-çırak ilişkisi neticesinde yeni zanaatkarlar yetişirken, geri ödemesiz destekle geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan mesleklerin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Destek Programı kapsamında KOSGEB Denizli Müdürü Dr. Aziz Acar ve KOBİ Uzman Yardımcısı Ender Ayvacı ön başvurusu onaylanan başvuru sahipleri ile Denizli Terziler Konfeksiyoncular Tuhafiyeciler ve Giyim Sanatkarları Odası ev sahipliğinde bir araya geldi. Toplantıda, meslek erbaplarına destek programı ile ilgili bilgilendirme ve başvuru süreci hakkında bilgiler verildi.

DESTEĞİN AMACINI AKTARDI

Burada konuşan KOSGEB Denizli Müdürü Dr. Aziz Acar, “Desteğimizin amacı, kültürel miras unsuru olarak, icrası ustalık/zanaatkârlık becerisi gerektiren, icra edilen mesleğin değerlerini, felsefesini, inceliklerini gelecek kuşaklara aktarılmasını temin etmektir. Bunun yanında usta çırak ilişkisi çerçevesinde yürütülen; özgün, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilerek hayatta kalmalarını ve bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır” dedi.

BAŞVURULAR SONA ERDİ

Bu destek paketinden kimlerin yararlanacağını sıralayan Acar, “Bu kapsamda, KOSGEB tarafından yaşayan kültür mirası işletmeler destek programı çerçevesinde geleneksel meslekler ve geleneksel el sanatları alanında imalat yapan küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek destekler. Geleneksel el sanatları alanına dâhil dallardan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kayıtlı “sanatçı tanıtma kartı sahibi” somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının ve aynı dallarda faaliyet yürüten yaşayan insan hazinelerinin sahibi olduğu imalata yönelik işletmelerin yanı sıra Ticaret Bakanlığının “Geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslek kolları listesinde yer alıp imalata yönelik faaliyet gösteren işletmeler yararlanacaktır. Program süremiz bir yıl olup ön başvurusu onaylanan işletmeler başvurusunu yapabilirler.

VERİLECEK DESTEKLERİ SIRALADI

KOBİ Uzman Yardımcısı Ender Ayvacı ise, verilecek destekleri sıraladı. Ayvacı, “Program kapsamındaki destekler kuruluş desteği, kapsamında program başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 5.000 TL geri ödemesiz destek sağlanır.

İşletme ve yetiştirme desteği kapsamında, destek programı başlangıç tarihini takip aydan itibaren üçer aylık dönemler esas alınarak geri ödemesiz sağlanan destekten program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak.

İŞTE DETAYLAR

Birinci dönem için 10-29 olan işletmeye 5.000.-TL, 30-75 olan işletmeye 15.000.-TL, 76 ve üstü olan işletmeye 25.000.-TL,

İkinci dönem için 10-29 olan işletmeye 5.000.-TL, 30-75 olan işletmeye 15.000.-TL, 76 ve üstü olan işletmeye 25.000.-TL,

Üçüncü dönem için 10-29 olan işletmeye 5.000.-TL, 30-75 olan işletmeye 15.000.-TL, 76-150 olan işletmeye 35.000.-TL, 151 ve üstü olan işletmeye 50.000.-TL

Dördüncü dönem için 10-29 olan işletmeye 5.000.-TL, 30-75 olan işletmeye 15.000.-TL, 76-150 olan işletmeye 35.000.-TL, 151 ve üstü olan işletmeye 50.000.-TL

İlgili dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde 4(a) kapsamında destek programı başvuru tarihinden önceki 12 ay içinde işletmede istihdam edilmemiş, tam zamanlı olarak çalışan, 1981 yılı ve sonrası doğumlu, personel için destek sağlanır.

Makine ve teçhizat desteği, Destek programı başlangıç tarihi itibariyle 6 ay içerisinde satın alınan makine ve teçhizat giderlerinden, yeni veya en fazla 3 yaşında olan makine ve teçhizat 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz destek desteklenir. Makine ve teçhizat yerli malı olması durumunda, destek oranına % 15 ilave edilir.

Tanıtım ve pazarlama desteği kapsamında, E-ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli 20.000.-TL

Dijital reklam/tanıtım (sosyal medya reklamları, arama motoru optimizasyonu) giderleri 10.000.-TL

Web sayfası tasarım hizmet bedeli için 5.000.-TL

Tanıtım filmi, televizyon / radyo/ gazete/ dergi reklamları giderleri için 10.000.-TL destek sağlanmaktadır.

Tanıtım ve pazarlama giderleri için 45.000 TL’ye kadar geri ödemesiz destek sağlanır. Tanıtım ve pazarlama desteği kapsamında destek oranı % 75 olarak uygulanmaktadır.

Editör: Tahir Aygün