Denizli Haber - Bloomberg HT ’60 Dakika’ yayınına katılan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Temmuz ayına ilişkin sanayi üretim verilerini değerlendirdi.

Hem aylık bazda hem de yıllık bazda ciddi bir düşme söz konusu olduğuna dikkat çeken Keçeci, “Sanayi üretim endeksinin ilk defa aylık bazda yüzde 6,2'lere gerilemesi çok ciddi bir rakam. Bunun analizine baktığımız zaman her ne kadar geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 2,4 oranında artmış gözükse de özellikle imalat sektöründe aylık bazda yüzde 6,6'ya gerilmiş durumda. Tüketim mallarında ise bu oran yüzde 8'e düşmüş görünüyor. Düşük ve orta teknolojili imalat sektöründe yüzde 6 ile yüzde 8 seviyelerinde düşüş söz konusu. Ancak yüksek teknolojili imalat sektörüne baktığımızda yıllık bazda yüzde 27'lik artış gözlemleniyor. Yüksek teknolojili imalat sektöründe bu ay ise yüzde 2,1 artış söz konusu olmuş. Maalesef bu düşüşler haliyle cirolara da yansıyor. Cirolarda da önemli bazda değişiklikler var. TÜİK’in açıkladığı bir başka gösterge olan ciro endekslerinde de son 1 buçuk yılın en sert düşüşü yaşandı. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet toplam cirosunun yüzde 1,5 azaldığını gördük. Aylık bazda hizmet sektöründe, turizm sektörünün en hareketli dönemi olmasına rağmen önemli bir düşüş söz konusu.” dedi.

Temmuz Ayı Biz Sanayiciler İçin Kritik Bir Aydır

Sanayi üretim endeksindeki bu azalışın, Temmuz ayının kritik bir ay olmasından kaynaklandığını ifade eden Keçeci, “Temmuz ayı biz sanayiciler için belirsiz bir aydır. Temmuz ve Ağustos ayı, Avrupa'nın tatile girdiği, siparişlerimizin azaldığı aylardır. Genelde sanayi üretimlerinde Temmuz ayında bir düşüş olur. İkinci bir handikabımız ise 8 ile 12 Temmuz tarihlerinin Kurban Bayramı tatili olmasıydı. Dolayısıyla Kurban Bayramı Tatili, bu düşüşün önemli parametrelerinden birisidir. Ağustos'ta ise bazı sektörlerde iyileşme olmakla beraber, tekstil sektöründe bir durağanlık görülüyor. Bu daralma ihracatımıza da yansıyacaktır. Yani Ağustos ayında da yüksek kapasiteli çalışan, üretim merkezlerinde azalış söz konusu olduğu için imalat sanayi kapasite kullanım oranında yine bir düşüş gözlemlenebilir.” diye konuştu.

Bizde İlk Alarm Zilleri Tekstil Sektöründe Çaldı

Avrupa'ya baktığımız zaman bir daralma mevcut ve ne olacağı belli olmayan riskli bir kışa giriyorlar diyen Keçeci, “Önümüzdeki Ekim-Kasım ve Aralık ayları özellikle tekstil sektörünün en önemli aylarıdır. Her yıl en yoğun çalıştıkları ve Christmas’a hazırlık yaparak yüksek kapasitelerle ihracat yaptıkları bir dönemdir. Bu durum uzun yıllardır bu şekilde devam etmektedir. Ancak Eylül ayına girmiş olmamıza rağmen şu anda durum bu şekilde değil. Avrupa'daki insanlar üzerinde önemli bir risk faktörü gelişiyor. Çünkü Avrupa’nın enerji alımında ciddi sorunları var. İnsanların riskli gördüğü bir dönemde, mutlak surette ilk tasarruf edeceği şey tekstil ürünleridir. Bu durumlarda insanların kıyafet almayı ötelemesi söz konusu olabilir. Dolayısıyla ilk alarm zilleri bizde tekstil sektöründe çaldı. Şu anda işletmelerimizde haftanın tüm günleri çalışma söz konusu değil. Eylül ayından sonra Ekim ayında da bu durum aynı şekilde devam ederse bu durumun istihdamı da olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum.” dedi.  

Metal Sektörü Umut Verici

Diğer sektörlerde durumun bu şekilde olmamasının bir nebze umut verici olduğunu söyleyen Keçeci, “Mesela metal sektöründe siparişler devam ediyor ve çalışmalarımız düzenli bir şekilde sürüyor. Mevcut şartlara bağlı olarak özellikle enerji sektöründe yeni yatırımlar söz konusu. Bu nedenle enerji sektörüne yönelik imalat yapan firmalara hem yurt içinden hem de yurt dışından önemli talepler var. Dolayısıyla enerji sektörüne hizmet eden sektörlerde herhangi bir kapasite düşüşü söz konusu değil. Avrupa'da alüminyum üretimleri durdu fakat önümüzdeki dönemde fason olarak ülkemizde bu üretimler başlayabilir. Eğer böyle bir durum olursa önümüzdeki aylarda metal sektöründe verimli bir süreç yaşanır.” diye konuştu.

Editör: Tahir Aygün