Türkiye Ulusal Ajans’ın desteklediği ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Mültecilerin Sosyalleşmesi ve Hayata Katılımı” projesi kapsamında gerçekleştirilen resim sergisinde, 16 İranlı mülteci sanatçının eserleri yer aldı. Ancak, sergide eserleri bulunan 16 sanatçının yasa gereği isimlerini ve yüzlerini gizliyoruz.

PAMUKKALEHABER

Denizli Uluslararası Sanat Etkinlikleri Derneği’nin AB projeleri kapsamında desteklenen “Mültecilerin Sosyalleşmesi ve Hayata Katılımı” projesinin ilk ayağı tamamlandı. Proje kapsamında Denizli’de sığınmacı olarak bulunan 16 İranlı sanatçının eserleri, Denizli Büyükşehir Belediyesi Turan Bahadır Sergi Salonu’nda, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

SAVAŞA PROTESTO 
İranlı mülteci sanatçıların eserleri arasında savaşa protesto eden fotoğraflar dikkat çekiyor.  Ayrıca, Türkiye’ye ve Denizli’ye yerleştiklerinde fotoğraf makineleri olmadığı için cep telefonuyla çektikleri Türkiye fotoğrafları da sergide yerini alıyor.
İranlı sanatçıların suluboya, yağlıboya, karakalem ve illüzyonist eserlerin yanısıra, el işi çalışmaları, sanatseverlerin beğenisini topladı. 

DENİZLİLİLERE ÇAĞRI: GELİN GÖRÜN ÖN YARGILARI YIKIN
Toplumun sığınmacılara karşı ön yargılarını yıkmak ve mültecilerin hayata katılmalarını sağlamak amacıyla hazırladıkları ve Türkiye Ulusal Ajansın desteklediği projenin ilk ayağını Denizli’de gerçekleştirdiklerini  söyleyen Denizli Uluslararası Sanat Etkinlikleri Derneği Başkanı Umut Hallaç, “Yaklaşık bir yıldan beri sanat çalışması yapıyoruz.  16 İranlı mülteci bir yıllık çalışmasını sergiledi. Amacımız, mültecilerin sosyalleşmesi ve hayata katılmalarını sağlamak. Ben Denizlilileri sergiye davet etmek isterim.  İnanın mültecilerin çalışmalarını gördüklerinde, onlara karşı davranışları değişecek, ön yargıları yıkılacak” dedi. 

Proje'nin ikinci ayağı ise 10-15 Ekim 2017 tarihleri arasında Portekiz'de yapılacak Mülteci Resim sergisiyle gerçekleştirilecek. Sergiye, 7 ülkeden 100'ün üzerinde mülteci sanatçının eseri yer alacak.

YASA GEREĞİ YÜZLERİNİVE İSİMLERİNİ GİZLEDİK

Sergiden ve sanatçıların fotoğraflarını çekmek istediğimiz de ise “Yasa gereği sığınmacıların isimlerinin açıkça verilmesi ve yüzlerinin görünmesi yasak” itirazı ile karşılaştık.  O Nedenle haberde İranlı sanatçıların arkadan fotoğrafını kullanmak ve isimlerini gizlemek zorunda kaldık.

İranlı Mülteci sanatçıların sergisi, 8 Haziran Perşembe gününe kadar gezilebilecek.


 

Editör: TE Bilişim