Denizli Haber - Kentin tekstil ile birlikte ihracatta lokomotif sektörlerinden doğal taş sektöründe Avrupa’da resesyona, ABD’de yüksek enflasyona bağlı ihracatta talep daralması nedeniyle son iki ayda sıkıntılar yaşanıyor. Denizli ihracatından yüzde 6,5 pay alan doğal taş sektörü geçtiğimiz yıl 245 milyon doları işlenmiş doğal taş olmak üzere 290 milyon dolar tutarında ihracat rakamına imza atmış, işlenmiş doğal taş ihracatında ülke genelinde ilk sıraya yerleşmişti. Sektördeki daralma ihracat rakamlarına da yansımaya başladı. Eylül ayında ihracat yüzde 12,7 azalarak 23 milyon dolar oldu.

Dnz-Doğaltaş-rsesyon-Samet Gündüz

Küresel resesyonun yanı sıra enerji maliyetlerindeki artışa rağmen üretime devam eden doğal taş üreticileri stokların artması üzerine vardiya azaltmaya, makinaları durdurmaya ve minimum düzeyde olsa da işçi çıkarmaya başladı. Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter, küresel gelişmelere bağlı olarak  ihracat pazarlarında özellikle AB ülkeleri ve ABD başta olmak üzere talep daralması yaşandığını söyledi.

Dnz-Doğaltaş-resesyon-Mehmet Serter

Avrupa ve ABB pazarında talep daralması var

İşlenmiş doğal taş ihracatında 2021 yılını rekorla kapattıklarını ifade eden Serter, “Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Avrupa ülkelerinde yaşanan enerji krizi tüketicinin taleplerini ötelemesine neden oldu. ABD pazarında ise yüksek enflasyona bağlı talep daralması yaşanıyor.  Siparişler azalınca sektördeki firmalar da üretimi azaltmaya başladı. Doğal taşta stok miktarı önem taşıyor. Talebe göre stok miktarını belirli bir noktada tutmanız gerekiyor. Ağustos ayından itibaren daralmayı daha çok hissetmeye başladık. Vardiya düşüren, üretimi durduran, çalışan makine sayısını azaltan firmalarımız var. İşten çıkarmalar da minimum düzeyde tutulsa da yaşanıyor” diye konuştu.

Dnz-Doğaltaş-resesyon-1

İşletmelerde işten çıkarmalar yaşanıyor

Sektördeki ana sorunları üç başlık altında toplayan Denizli Sanayi Odası Meclis Üyesi Samet Gündüz ise, “Sektörün üç temel sorunu var. Elektrik ve akaryakıt fiyatlarının artması, temmuz ayından itibaren personel maliyetlerinin artması, kurun baskılanması ve yurt dışı taleplerin azalması.  İhracatın büyük bölümünün gerçekleştiği Amerika ve Avrupa ülkelerinde öncelikler gıda ve enerji oldu. Bu nedenle talepte azalma var. Haziran ayından bu yana piyasa yavaşlamaya başladı. İşletmeler kapasitelerini  düşürdü. İşletmelerin yüzde 80’i tek vardiyaya geçti. İşçi çıkarmalar başladı. Özellikle küçük ölçekli işletmeler işçi çıkararak ayakta kalmaya çalışıyor. Birçok fabrika ya zarar ediyor ya da ay sonunda başa baş çıkıyor. Ocaklarda da durum çok zor. Yakında ocaklardan da işçi çıkarmalar başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: Tahir Aygün