Denizli Haber - ÜNİPERSEN PAÜ Temsilcisi Erhan Aran “6. Dönem Toplu Sözleşmede memur için hiçbir kazanım elde edemeyen sözde yetkili sendika ve destekçisi sendika, üye kayıplarının önüne geçebilmek için Anayasamıza, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa ve ILO Sözleşmesine aykırı olan %1 kararını toplu sözleşme metnine ekletmişti. Biz ve diğer bağımsız sendikaların hukuksal ve eylemsel mücadelesi ile 2021 yılı Aralık ayında Danıştay tarafından maddenin yürütmesinin durdurulması kararı alınmıştı. Karar açıklandıktan hemen sonra Sendikamıza yoğun üyelik talepleri gelmeye başlamıştı. Bu geçtiğimiz bir yılda Sendikamız 10 kat büyüyerek idari personelin böyle bir sendikal mücadeleye ihtiyacı olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştu" dedi.

ÜNİPERSEN PAÜ Temsilcisi Erhan Aran açıklamasında; “Hem Sendikamızın hem de diğer iş kollarında bulunan bağımsız sendikaların 2022 yılında hızlı bir şekilde büyümesini, kendi üyelerinin istifa edip bağımsız sendikalara üye olduğunu gören bu malum sendikalar, memurun hakkını aramak yerine yine antidemokratik yollardan nasıl bu sendikaların önüne geçebiliriz diye çalışmalara başlamış, en sonunda Ak Parti ve MHP’nin desteğini arkalarına alarak bu seferde %2’lik maddeyi Sendikalar kanununa ekletmek üzere Meclise önerge olarak verdirmişlerdir. Sendika olarak hem komisyon görüşmeleri esnasında hem de Genel Kurul görüşmeleri esnasında bu hukuksuz kararın çıkarılmaması için eylemsel mücadelemizi verdik. Ancak getirilmek istenen maddenin tüm hukuki normlara alenen aykırı olduğunu ifade etmemize rağmen, bu hukuksuz karar 22 Aralık 2022 günü TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmiştir.

Buradan ilk olarak şu hususa dikkat çekmek istiyoruz; Kamu sendikacılığının gelişimi kanun eliyle yani TBMM eliyle engellendi. Anayasamıza ve ILO Sözleşmelerine aykırı olan, memurun hak arayışına büyük zarar verecek olan bu Kanunun, yürürlüğe girmeden Cumhurbaşkanımız tarafından meclise yeniden iade edilmesini, kamu sendikacılığında kara bir leke olacak olan bu duruma engel olmasını talep ediyoruz.

Bu kanun maddesinin Meclis gündemine gelmesi için her türlü algı operasyonu yapan, kendilerine memurun sözde temsilcisi diyen, ancak memuru hiçbir alanda temsil etmeyen sendikaların, üye kayıplarının önüne geçebilmek için memurun sorunlarını, mali kayıplarını çözme yönünde çalışmak yerine, böyle bir kararın getirilmesine öncülük ederek bir bakıma memuru aylık 150 liraya tekabül eden tutar ile satın almaya çalıştıklarını görüyoruz.

Bunun yanı sıra Sendika avukatımızın da katıldığı Üniversite Temsilcileri toplantımızda, Sendika olarak bugün itibariyle atacağımız hukuki adımları belirleyerek, bir yandan Anayasa Mahkemesi sürecini takip ederken, bir yandan da bireysel başvuru yolunu kullanarak kanunun Anayasaya aykırılığı ve mağduriyeti güçlü bir şekilde savunarak idare mahkemeleri ve sonrasında Anayasa Mahkemesine giderek hak arayışımız devam edecektir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığımız tüm bu durumlar gösteriyor ki, memurun hak arayışı 150 lira gibi komik bir tutar ile satın alınmak isteniyor. Son bir yılda %50’ye yakın reel kayba uğrayan memur için söyleyecek sözü olmayan sendikalar 2023 yılında yetkiyi kaybetmemek için tüm antidemokratik uygulamaları hayata geçirmeye çalışmaktadırlar. Memurun sefalete sürüklenmesine neden olan bu sendikalar bilsinler ki; biz ÜNİPERSEN olarak sahada daha çok çalışacağız, demokratik eylemlerimizi daha çok arttıracağız, hem bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmak hem de genelde memurun özelde de idari personelin sorunlarına çözüm üretme adına çalışmalarımızı katlayarak hızlandıracağız.

Bu kanun ile sendikamızın kapanma noktasına geleceğini düşünenler yanılmaktadırlar. Biz ÜNİ-PER-SEN olarak sendikamızda tek başımıza kalsak dahi mücadelemizi bırakmayacak, üniversite idari personelinin sorunları için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Bu yolda bizi yalnız bırakmayacak çalışma arkadaşlarımız onurlu bir duruş sergileyeceğine olan inancımız tamdır.

Tüm temsilcilerimiz bugünden itibaren sahada daha çok çalışacaklarını, bu hukuksuzluğu her yönüyle memura anlatacaklarını, memurun sendika seçme özgürlüğünü nasıl tahakküm altına almaya çalıştıklarını en iyi bir şekilde anlatacaklardır. İdari personelin temsiliyeti ve sorunlarının çözümü için bizle birlikte mücadele veren tüm üyelerimize buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Son olarak, bugün memurun sadece mali kayıplarını ele aldığımızda bile bu sözde yetkili sendikaların sahada olması gerekirken, Mecliste kulis yaparak bu yıl da koltuğu kaptırmadık şeklindeki aymazlıklarına memurlarımızın en sert tepkiyi vereceğine inanıyoruz” dedi.

                                                                                                                                                                                                                 

Editör: Tahir Aygün