Denizli Haber - Merkezefendi Belediyesi, girişimci kadınların çalışma hayatına katılmasını ve daha aktif rol almasını sağlamak amacıyla ‘El Emeği ve Girişimci Kadınlar Festivali’ni farklı bir boyuta taşıdı. Yerel ekonomiyi kalkındırmak, esnafı, kadın üreticileri ve girişimcileri güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen ‘Merkez Çarşısı’ dijital dünyaya açıldı.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (9)

Merkezefendi Belediyesi ve Good4Trust iş birliğiyle gerçekleştirilen lansman Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Lansmanda yerel üreticilere ‘E-Ticaret’ sitesi üzerinden nasıl satış yapabilecekleri anlatıldı. ‘E-Ticaret’e meraklı ve bu konuda kendini geliştirmek isteyen girişimciler lansmana yoğun ilgi gösterdi. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi lansmana katılan vatandaşların sorularını yanıtladı.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (8)

‘Merkez Çarşısı’nın açılışı nedeniyle Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen lansmana, İzmit Belediye Başkanı Fatma Hürriyet Kaplan, Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İç Anadolu Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Salim Çoruk, Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum, Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcıları Fatma Atıcı Bakcan ve Fatih Gündüz, Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, girişimciler, üreticiler ve gazeteciler katıldı.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (6)

“KADINLARIMIZIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Merkezefendi’de ve Denizli’de hem yerel kalkınmayı canlandıracaklarını belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Merkez Çarşısı, yerel kalkınma ve dayanışmayı artıracak bu sistemi benimserken ekolojik sürdürülebilirliğe ve bölgesel ekonominin canlanmasına katkıda bulunacak. Bugün burada kadınlarımızın hayalini gerçekleştiriyoruz. Sizinle birlikte daha güzel başlangıçlara yol alacağız. Merkez Çarşısı, doğaya ve insana dost, adil üretim yapmaya çalışan işletmelerimiz ile ihtiyaçlarını bu tür işletme ve girişimcilerden sağlamak isteyen kişileri bir araya getiren bir sistem. Göreve geldiğimiz günden itibaren Merkezefendi Belediyesi'nin standartlarını daha da üste taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (5)

“46 GİRİŞİMCİMİZ MERKEZ ÇARŞISI’NDA DÜKKANINI AÇTI”

Online satışlarda girişimcilere desteklerinin devam edeceğini belirten Başkan Doğan, “Girişimci kadınlarımızla beraber festival yapmıştık. Arayış içerisinde olan kadınlarımızdan gelen talepler doğrultusunda ilerledik. ‘El Emeği ve Girişimci Kadınlar Festivalimize’ yoğun talepler var. Biz kadınlarımızı ‘E-Ticaret’e yönlendirip kadınlarımızın ve girişimcilerimizin yolunu açalım dedik. Sadece kadın üretici değil esnaflarımızın da yerel ekonomiyi kalkındırmada rol alması amacıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz. E-Ticaret konusunda kadınlarımız çok heyecanlı. Bugün itibariyle 46 girişimcimiz www.merkezcarsisi.org’a girerek dükkanını açtı. Bu daha başlangıç, bu sayı git gide artacak. Esnaflarımızı da bu platforma çekmek istiyoruz” diye konuştu.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (4)

“TOPTAN SATIŞ YAPABİLECEKSİNİZ”

Üreticilerin kolaylıkla satış yapabileceği bir platform oluşturduklarını belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Good4Trust, Güney Afrika ve Şili dahil Türkiye’den yurt dışına açılan, adil satışa olanak sağlayan bir dijital alt yapı. Doğa ile iş birliği içerisinde, zehirsiz, atıksız, temiz enerji ile, adil çalışma koşullarında üretim yapan üreticilerin katılımı sayesinde Good4Trust, sistemin dönüşümüne destek oluyor. Döngüsel ekonomiyi ‘Merkez Çarşısı’nda kurmak istiyoruz. Toptan satışlarınızı ve toptan alışlarınızı ‘Merkez Çarşısı’ üzerinden yapabilirsiniz. ‘E-Ticaret’ sitesini kuruyoruz ama elimizi bu işten çekmiyoruz. Kargodan, fotoğrafa her anlamda desteklerimiz devam edecek. Evde üretime 320 bin TL’lik bir limit izni veriliyor. 320 bin TL’yi geçen satışlarınızda Merkezefendi Kadın Kooperatifimizle sizlere destek sağlayacağız” dedi.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (3)

“KADININ OLDUĞU HERYERDE BİZLERDE VARIZ”

Yerel ekonomiyi canlandıracaklarını belirten Başkan Doğan, “Merkez Çarşısı’nda incir, reçel ve halı gibi birçok ürünümüz bulunuyor. Bu ürünler git gide daha da fazlalaşacak. Daha güzel projelerle karşınıza çıkmaya devam edeceğiz. İhtiyaçlarımızı ‘Merkez Çarşısı’ndan karşılamaya çalışacağız. İzmit Belediyesi'nin destekleri bizim için çok önemli. Kadının olduğu her yerde bizlerde varız. 3 yıldır yaptığımız projelere her zaman sizler destek oldunuz. Arkamızda olduğunuz sürece yapamayacağımız iş yok. Hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (2)

“ÜLKENİN 48 FARKLI KENTİNDEN SİPARİŞ ALIYORUZ”

Bu girişimle, esnaf ve üreticilere destek sağladıklarını belirten İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bundan yaklaşık iki sene önce kadınlara ekonomik destek sağlamak için bir yola çıkmıştım. Kadınlarımızın ciddi bir çabaları var ama bunu ekonomik anlamda geriye dönüştüremiyorlardı. ‘E-Ticaret’ ile artık bunu kolay ve ekonomik anlamda geri dönüş alan bir uygulama haline getirdik. Bugün itibariyle 13 farklı kategoride ülkenin 48 farklı kentinden sipariş alıyoruz. ‘E-Ticaret’ platformundan ücretsiz bir şekilde dükkanlarını açtılar. Kadınlarımız ürettiklerini daha eder değerinde satabiliyor. ‘Merkez Çarşısı’nı hizmete açıyor olmaktan çok gurur duyuyoruz” dedi.

MERKEZEFENDİ ‘MERKEZ ÇARŞISI’ İLE ONLİNE SATIŞA BAŞLADI (1)

“KENTİN PARASI KENTTE KALSIN”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Türetim ekonomisi, doğaya dost, insana dost ve çevreye duyarlı bir sistem. Bu sistem sayesinde, bisikletli kuryelerimizle İzmit içerisindeki kişilere bisikletle aynı günde teslimat yapıyoruz. Bu sistem ile İşletmeler markalaşmaya başladı. Biz bu sisteme yerel esnafı da dahil ettik. Döngüsel ekonomiye önem veriyoruz, kentin parası kentte kalsın istiyoruz. İzmit Çarşısında yapılan bu çalışmalar ‘Merkez Çarşısı’na da örnek olacaktır. Her alanda ben de varım cesaretini gösteren kadınlarımıza teşekkür ediyorum. ‘Merkez Çarşısı’nın bütün kadın girişimcilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“AİLE BÜTÇELERİNE KATKI SAĞLAYABİLECEKLER”

Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bugün Merkezefendi Belediyesi'nin kadınlarla ilgili ‘Merkez Çarşısı’ lansmanında bulunmaktan onur duyuyorum. Aile hayatı tek elden yaşaması mümkün değildir. Kadının da erkeğin de aile ekonomisine katkı sağlaması çok önemlidir. Bu proje ile kadınlar da aile bütçelerine katkı sağlayabilecekler. Bizler de Yenimahalle Belediye olarak sizleri örnek almaya çalışacağız. Kadının girdiği her yerde sevgi olur, barış olur. Her zaman Türkiyemiz için üretmek zorundayız. ‘Merkez Çarşısı’ hepimize hayırlı olsun” dedi.

“KADINLARIMIZIN DİK DURABİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, “Bizler yerel yöneticiyiz ve topluluğu mutlu etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kadını mutlu ederseniz toplum mutlu olur. Sadece kadını veya toplumu nasıl mutlu ederiz? Biz Bozkurt Belediyesi’nce ekibimizle beraber üretim anlamında çok yol kat ettik. Kadınlarımıza istihdam sağlamak için, kadınlarımızın ayakları üzerinde dik durabilmesi için pek çok yol açtık. Kadınlarımız üretiyor ama finansal özgürlüğe nasıl sahip olması gerektiği ile ilgili önümüzdeki yolları açmakla görevliyiz. Güçlü kadınları yaratmakla ilgili çalışmalarından ötürü Merkezefendi Belediye Başkanımız Şeniz Doğan’a teşekkür ediyorum. Üretici kadınlarımızın önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum. İyi ki varsınız” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIMIZ HER ALANDA AKTİF ROL ALIYOR”

Kadınların her alanda başarılı olacaklarını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Kadının değerinin bilindiği bir Merkezefendi yarattığı için Merkezefendi Belediye Başkanımız Şeniz Doğan’a teşekkür ediyorum. Herkesin yüzünün gülmesini istiyoruz. Evde huzurun ve mutluluğun adresi her şeyden önce kadınlarımızın olduğunu düşünüyorum. Kadınlarımızın hayatın her alanında aktif bir rol almasını istiyoruz. Dijitalleşen dünyada kadın girişimcilerimize böyle bir fırsat verdiğiniz için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“46 ÜRETİCİMİZ SİSTEMDE, 136 ÜRETİCİ SIRADA”

Kadın girişimcilerin lansmana yoğun katılım sağladığını belirten Good4Trust kurucusu Uygar Özesmi, “Bu ülke sizlerle yükseliyor. Muhteşem kadın başkanlarımızla yükseliyor. Kadın dayanışması çok güzel bir örnek. Dayanışma olmadan hiçbir şey olmuyor. Türetim ekonomisi dayanışmanın tam kendisi. Herkesin birbirini yükseltmesi. Türetim ekonomisi yeni bir model, birbirimize danışarak yardım ederek yeni bir ekonomi kuruyoruz. Good4Trust, bu ülkenin topraklarından çıktı ve dünyaya açılmaya devam ediyor. Bizim derdimiz sizden para kazanmak değil, sizi güçlendirmek. Bizim kar elde etmemiz değil ayakta kalmamız gerekli. Burada fırsat eşitliği var. Her kim olursan ol ‘Merkez Çarşısı’nda dükkan açabilirsiniz. ‘Merkez Çarşısı’na girilen ürünün ücreti de alınmıyor. Sen bir ürün satarsan bize bir katkı payı ver diyoruz. İlk başta yüzde 7, sen üretim sistemlerini iyileştirirsen bunu yüzde 5’e daha iyi hale getirirseniz yüzde 3’e düşecek. Şu an ‘Merkez Çarşısı’nda 46 üretici var 136 üretici de sırada bekliyor. Başta kadın üretici olmak üzere sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Tahir Aygün