Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle Denizlili basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Başkan Doğan, “Toplumsal değerleri, kişi ve hak özgürlükleri koruyup gözetmeyi görev sayarak halkımızın doğru ve tarafsız haber alma ihtiyacını sağlayan basın kuruluşları aynı zamanda demokrasimizin güçlenmesine de katkı sağlamaktadırlar. Türkiye’de zor şartlar altında çalışıyorsunuz. Her türlü fedakarlığı yapıyorsunuz. Bu anlamda siz değerli basın mensuplarının Basın Bayramı’nı kutluyorum ” dedi.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle gazeteciler ile Kırçiçeği Butik Kafe’de düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Gerçekleştirilen buluşmaya Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcıları Necdet Yılmaz, Fatma Atıcı Bakcan ve Fatih Coşkun, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve çok sayıda gazeteci katıldı. Başkan Doğan, “Toplumsal değerleri, kişi ve hak özgürlükleri koruyup gözetmeyi görev sayarak halkımızın doğru ve tarafsız haber alma ihtiyacını sağlayan basın kuruluşları aynı zamanda demokrasimizin güçlenmesine de katkı sağlamaktadırlar. Teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte halkımızın doğru haber alma, doğru bilgiye ulaşma hakkı siz basın mensubu arkadaşlarımızın katkısıyla olmaktadır. Basın bayramınızı kutlarım” dedi.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, gazetecilerin zor şartlar altında çalıştığını belirtti. Başkan Doğan, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Basın milletin müşterek sesidir’ sözüyle aslında bu durumu ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır. Siz basın mensupları ilçemizin ekonomik, sosyal ve refah düzeye ulaşması için gece gündüz çalışarak verdiğiniz emeği, fedakarlığı hepimiz görüyoruz. Sizler maalesef Türkiye’de zor şartlar altında çalışıyorsunuz. Yeri geliyor ailenizden fedakarlık ediyorsunuz yeri geliyor çok düşük ücretlerle çalışıyorsunuz. Özellikle genç basın mensubu arkadaşlarımızın çok zorluk içerisinde çalıştığını bizler de biliyoruz ve sizleri takdir ediyoruz” diye konuştu.

“YENİ DÜZENLEMELERİN GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Türkiye’de tutuklu ve tutuksuz yargılanan gazetecilerin olduğunun altını çizen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Türk basınından sansür 104 yıl önce kalkmasına rağmen halen Türkiye’de yüzü aşkın gazeteci tutuklu ve tutuksuz yargılanıyor, cezalara çarptırılıyor. Biz önce Türkiye’de insan hakları ve demokrasi uygulanmasını temenni ediyoruz ve yeni düzenlemelere acilen yerine getirilmesini diliyoruz” dedi.

“BU BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ DEVAM EDER”

Başkan Doğan, “Bizler, kalemine güvenen, doğru, tarafsız, ilkeli, kişi hak ve özgürlüklerine saygılı basın mensubu kişilerle çalışıyoruz. Denizli’deki basın mensubu arkadaşlarla yıllardır birlikte çalışıyorum. Onlara çok teşekkür ediyorum. Her konuda destek oluyorlar. Haber yapmadan önce tarafımıza sorulup, bu konu istişare edilip gerçekten halkımızın doğru haber almasını sağlıyorlar. Yeni dönemde de bu birlikteliğimiz ve beraberliğimiz başta başkanım olmakla beraber devam eder” diye konuştu.

“HEMŞERİLERİME ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Basın mensuplarının bayramını kutlayan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Kişi hak ve özgürlüklerine saygılı, demokrasiden yana, tarafsız, bağımsız ve doğru haber yapan bütün basın mensubu arkadaşlarımın basın bayramını kutluyorum. 20-25 yıl sonra alınan bir belediye olduğu için kutlama ve tebrik biraz uzun sürdü. Bu duygu tarif edilemez. Mutlu oldular, destek oldular. 17 yıldır hak kaybına uğrayan, ötekileştirilen, çocuğu iş bulamayan bir sürü hemşerim hem 31 Mart’ta destek oldular hem de bu mutluluğu bizimle paylaştılar. Beni yalnız bırakmadıkları için hemşerilerime çok teşekkür ediyorum” dedi.

“ARTIK PROJE ZAMANI”

Projeler üzerinde çalışıldığını belirten Başkan Doğan, “Artık proje zamanı. Ağustos ayında Halk Süte başlıyoruz. Bir mahallemizde kreş projemizi başlatmak üzereyiz. Başkan Yardımcımız Fatih Bey, sosyal projelerde baya bir ilerlemiş durumda. Ağustos sonu Eylül başı gibi projelerimize start vereceğiz. Kadın bir başkan olarak beni heyecanlandıran büyük projelerin başında kooperatifleşme geliyor. Kadın meclisi kuruyoruz. Belediyemizin destek olacağı kooperatifimize, hem üreticimizi desteklemek hem halk sütle üreticiyi paralel çalıştırmak anlamında tarımsal kalkınma kooperatifini kuruyoruz. Kadınlarımıza istihdam yaratacağız. Kadın başkan olunca, kadınlara ayrıcalık olacak. Kadın aile aydınlanınca o aile aydınlanıyor” diye konuştu.

“GELİR GİDER DENGESİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “75 projeyle yola çıktık.  Farklı projelerimiz de olacak. İhtiyaçlara göre değişen projelerimiz de olabilir. Bugün itibariyle kasamızda 11 milyon paramız var.  47 Milyon TL borçla devraldım. Vadeli çek ödemelerimizi bitirdik. Borcumuzu 22 Milyon TL’ye kadar düşürdük. Bu borcumuz, iller bankasından kesilerek ödenen bir borcumuz. Bunun haricinde Denizli genelinde inşaattan gelen gelir, büyük oranda kesildi. Gelir gider dengemizi de korumaya çalışıyoruz. Öz kaynakla projelerimizi yapmak istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Dikkatli adımlar atıyoruz” dedi.

“ÜRETEN PROJELER İSTİYORUZ”

İlk projelerin üreten projeler olmasını isteyen Başkan Doğan, “Türkiye genelinde olduğu gibi Merkezefendi Belediyemizde de ciddi bir ekonomik kriz var. Özellikle de genç işsizlik var. Bu anlamda da ilk projelerimiz üreten proje olsun istiyoruz. Bir de ‘Merkezefendi Kariyer Merkezi’ düşünüyoruz. İŞKUR ile bağlantılı olarak buralarda gençlerimizi yetiştirip fabrikalarda istihdam sağlamak istiyoruz.  Aracı olmayı ve ilk bir yıl üreten ve istihdam sağlayan projelerle vatandaşlarımızın karşısında olmak istiyoruz” diye konuştu.

“GES PROJESİNDE YOL KAT ETTİK”

Merkezefendi Belediye Başkan Şeniz Doğan, “Güneş Enerjisi Santrali projesinde de baya bir yol kat ettik. Aslında Merkezefendi bu anlamda hem şanslı hem de çok şansız. Arsalarımız çok değerli, tarlalarımız çok değerli. Çatılarımıza baktık. Hibe ve teşviklere baktık. AR-GE’deki arkadaşlarımız bu alanda çalışıyorlar. Bu konuda Balıkesir Belediye Başkanımızdan da çok destek alıyoruz. Kendi tesislerimizin çatılarına da baktırdık. Kütüphanemiz var, Engelsiz Yaşam Akedemimiz var. Bu büyük tesislerimizin inanılmaz elektrik faturaları geliyor. Bu anlamda GES projelerine çalışıyoruz. Hem belediyemize gelir kaynağı olacak hem de çevreye duyarlı bir belediye olacağız” dedi.

DGC BAŞKANI BOYACI, “BASIN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, “Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’a bu nazik daveti için teşekkür ediyorum. Bizi bu güzel günümüzde bir araya getirdi. Ben meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyorum. 1908’de sansür kalktı resmi olarak ama günümüzde çok daha dolaylı farklı sansürlere muhatap oluyoruz. Bunlardan bir tanesi en önemlisi ekonomik sansür. Ciddi anlamda basın kuruluşları Türkiye’de ekonomik baskı altında. Yani bu anlamda editöryel bağımsızlığı ket vuran, en önemli konulardan bir tanesi ekonomik sıkıntıların çok fazla olması. Örneğin; biz yerel yayın organlarından yola çıkarak konuşursak, yerel televizyonların çok yüksek uydu ücretleri var. Bu gerçekten onları yoruyor. Gazetelere baktığımızda gazeteler artık teknolojik dönüşümle birlikte eski cazibesini yavaş yavaş yitiriyor. Birçok yayın organların dijital ortama döndüğünü görüyoruz. Dijital ortamda herhangi bir yasal düzenleme yok. Yani o alan çok şuan da kaba bir ifade olacak ama başıboş” dedi.

Başkan Boyacı, yasal bir düzenlemenin olmadığını belirtti. Boyacı, “Basın mesleğini icra edecek, gazete mesleğini icra edecek kişilerle ilgili yasal bir düzenlememiz yok. Bu anlamda baktığımız zaman her tarafımızdan tel tel dökülüyoruz. Bugünü bir bayram olarak kutluyoruz ama meslektaşlarımız açısından sendikal örgütlenmenin olmaması, bunun yok edilmesi, iş güvenliğinin ortadan kaldırılması, çok düşük ücretlere çalışılmasına tanık oluyoruz. İşte yaptığı bir program nedeniyle, birisi ile yaptığı röportaj nedeniyle işinden olan meslektaşlarımız var. Bu anlamda baktığımızda gerçekten sektör olarak çok sıkıntılı bir durumdayız. Ama bunlar enseyi karatmayı gerektirmiyor. Biz mücadelemize, haklarımızı elde etmeye devam edeceğiz. Çünkü şunu çok net söylemek istiyorum, hukuk bir gün herkese lazım olacak. Gerçekten tarafsız, özgün, özgür herhangi bir güç odağına bağlı olmayan basın kuruluşları da demokratik toplumun en önemli unsurudur. Ve bunlar mutlaka zamanı gelince herkese lazım olacaktır. Bu anlamda önümüzdeki günlerin, yılların daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu konuda biz meslek örgütleri olarak gerekli çalışmaları yapacağız. Ben başkanımıza da medyayı desteklemesi konusunda da bir çağrıda bulunuyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim