Denizli Haber - 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleriyle yeniden göreve gelen Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in,2007-2014 yılları arasındaki ilk 7 yıllık başkanlık döneminde başlattığı restorasyon çalışmaları bölgesel düzeyde örnek projelere dönüştü. 2005 yılında kapatılan Buldan eski cezaevini Adalet Bakanlığından devralarak bir ilki gerçekleştiren Başkan Şevik,   Türkiye’ genelinde Sultanahmet, Ulucanlar ve Sinop cezaevlerinden sonra restore edilen dördüncü cezaevi olan Buldan Cezaevini, El Sanatları Merkezi olarak ilçenin gelişmekte olan kültür turizmine kazandırdı. 

1870’li yıllarda Kaza Kaymakamlık binası olarak inşa edilen ve yaklaşık 75 yıl hizmette kullanılan hükümet konağıyapısıyla aynı mimari özelliğe sahip olan eski Cezaevi’nin koğuşlarında bugün Buldan dokumacılığının dünü ve bugününü sembolize eden dokuma teknolojisi sergileniyor.

Cezaevinde devam eden sergilemenin “Dokuma Müzesi” olarak değerlendirilmek üzere geliştirileceğini belirten Başkan Şevik, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik ve 2011 yılında Adalet Bakanlığı’ndan devralarak, eksi hükümet konağı ile birlikte restore ettik.  Bugün El Sanatları Merkezi’nin (BELKÜM) bir bölümü olarak ziyaretçilerin uğrak yeri olan eski cezaevini, sürdürmekte olduğumuz kültür turizmi politikamıza uygun olarak, daha geniş ve kapsamlı bir düzenleme ile dokümanter ve teknolojik özellikli dokuma müzesi olarak değerlendireceğiz” dedi.


Yapılacak müze düzenlemesi ile ilkinde olduğu gibi, bir kez daha bölgenin ilk örnek uygulamalarından birini gerçekleştirmiş olacaklarını belirten Başkan Şevik, “Böylece ilçemizin dokuma kültürünün şanına yakışır kurumsal ve kalıcı bir müzeye imza atacağız. Diğer taraftan Buldan turizmi için çok önemli bir eşiği aşarak, ziyaretçilerimize gerçek bir turizm gezisi için yeni bir imkan açmış olacağız” açıklamasında bulundu.

Yine Buldan Belediyesi tarafından restore edilen vebugün belediye başkanlığı ile bazı birimlerinin hizmet verdiği Eski hükümet konağı ile bütünsellik sağlayan Cezaevi, Denizli’ye de örnek oldu.  Denizli’nin birçok ilçesindeki atıl durumda, çürümeye terk edilen eski cezaevlerinin yeniden işlevsellik kazandırılması için başlatılan çalışmaların gururu verici olduğunu belirten Başkan Şevik, “İlçemizde yıllardır erkek ve kadın hükümlülerin kaldığı cezaevinde şimdi dokumanın dünü ve bugünü sergileniyor. Bu projemizin örnek alınması bizleri sadece mutlu eder” dedi.

Editör: TE Bilişim