Denizli haber - Denizli Milletvekili İYİ Partili Yasin Öztürk Denizli’ye arkeoloji müzesi yapılması için ilk adımı attı. Milletvekili Öztürk Denizli’de 19 antik kentin bulunduğunu vurgulayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na antik kentler ve arkeoloji müzesi yapımıyla ilgili soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için verilen sorularda Öztürk kent merkezinde ve Tripolis Antik Kenti kazı çalışmaları yürütülen Buldan ilçesinde arkeoloji müzesinin yapılmamasının, bulunan tarihi eserlerin depolarda çürümesine sebep olduğu yer aldı.

Milletvekili İYİ Partili Öztürk’ün verdiği yazılı soru önergesinde şu sorular yer aldı;

1- 19 antik kentin ve bu kentlere ait kültürel miras örneklerinin, etnografik malzemenin tespit edildiği Denizli ilimizde Arkeoloji Müzesi yapılmamasının nedeni nedir?

2- Pamukkale’de bulunan Arkeoloji Müzesi, Denizli’de tespit edilen 19 antik şehir ve bine yakın kültür varlığını sergilemek için uygun ve yeterli midir?

3- Denizli bölgesinde tespit edilen antik yerleşim birimlerinden çıkan eserlerin sergileneceği yer olmaması nedeniyle depolarda çürümeye terkedildiği bilinmektedir. Tarihi ve kültürel miras içeren bu hazinelerin korunması ve gelecek nesillere de çürümeden aktarılabilmesi için Bakanlığınızca yürütülen bir proje bulunmakta mıdır?

4-  Denizli bölgesinde bilinen ancak kazı çalışmasına başlanmayan antik yerleşim birimi bulunmakta mıdır? Bu bölgelerin define avcıları tarafından talan edilmemesi için ne tür önlemler alınmaktadır?

5-  Denizli’nin Buldan’ın Yenicekent Mahallesinde yer alan ve Çürüksu Vadisinin kuzeybatı ucundaki kentin kamu ve sivil mimariye ait kalıntıları, vadiye hâkim bir tepenin güney yamacında yaklaşık 3 kilometrelik alana yayılan Tripolis Antik Kenti kazı çalışmaları 2012 yılından beri devam etmektedir. Kazılarda Roma İmparatorluk Dönemi'nde oldukça önemli bir nüfusa sahip kentte stadyum, tiyatro, hamam, meclis binası, şehir kapıları, caddeler, sokaklar ve konut yapılarından oluşan kamu ve sivil mimariye ait yapıların büyük bir kısmı ortaya çıkarılmıştır.

 Tripolis Antik Kenti kazı çalışması sırasında bulunan kültürel miras örnekleri ile malzemelerin sergilenmesi ve yer sıkıntısı nedeniyle bu değerli hazinenin depolarda çürümeye terk edilmemesi için Buldan’da bir kent müzesi yapılması planlanmakta mıdır?

Editör: TE Bilişim