Ne yesem yarıyor ama mutlu etmiyor diyorsanız ne yediğinizi gözden geçirin. Kimi zaman öğle yemeğinde ne yediğimizi bile hatırlayamıyor farkına varmadan ağzımıza besleyicilik değeri olmayan boş kaloriler atarken buluyoruz. Ne yediğinizin ne zaman yediğinizin nasıl yediğinizin farkına varın. Farkına varmadan yediğimiz ne kadar çok şey olduğunu göreceksiniz..

Sağlıklı olmak ruhen ve bedenen iyi olmaktan geçer. Vücutta iyilik halini yakalamak istiyorsanız öncelikli olarak temiz beslenin.

Temiz beslenmenin altın kuralları ne diyorsanız:

1. Öncelikle vücudunuzu uyandırın. Güne 2 bardak ılık su ile başlayın. Sonrasında protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli bir kahvaltı yapın. ( yulaf-meyve-süt-çiğ bademden oluşan bir kahvaltı olabileceği gibi yumurta-peynir-zeytin-tam tahıl ekmek de ideal bir kahvaltı olacaktır.)

2. Mutfağınızı ve buzdolabınızı oluşabilecek tehditlere karşı koruyun. Yani karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek boş kalorili, ambalajlı ürünlerle mutfağınızda kalabalık yapmayın.

3. Alışverişe tok karnına çıkın, mevsim sebze ve meyvelerine yönelin. Tam tahıllar, kurubaklagiller ve bulgur ile alışveriş çantanızı canlandırabilirsiniz.

4. Alerjiniz ya da intoleransınız yoksa süt grubunu buzdolabından eksik etmeyin.

5. Tabi ki 0 şeker bir hayat sürdürülebilir olamayacaktır. Rutininizde olmadığı sürece arada bir tatlı yemek sizi mutsuz etmesin. Her şey kararında güzeldir. Burada önemli olan o tatlıların sizin buzdolabınızda depolanmamış olmasıdır.

6. Öğünlerinizi dışarıda yemek zorunda kalan biri iseniz tek çeşit ana yemek tercih edin. Yanında yeşilliklerden oluşan bir salata doygunluğunuzu artıracaktır.

Unutulmamalıdır ki dolabımızda ne varsa eninde sonunda midemizde de o olacaktır. Mutfaktaki genel temizlik vücudunuza iyi gelecektir. Ve tabi ki besinlerin şifalayan etkileri vardır. Şimdi not defterlerinizi hazırlayabilirsiniz çünkü mutsuzluğu süpüren besinleri sıralıyorum:

• Süt ve Yoğurt  serotonin salgısını artırarak rahatlık hissi verir.

• Balık Kan dolaşımını düzenler, zengin omega-3 içeriği ile bilişsel fonksiyonlarımızı artırır, rahatlatır.

• B vitamin içeriği yüksek besinler en yüksekleri arasında tam tahıl ekmek, mercimek, fasulye yer alır. B vitamini ruhsal olarak iyilik halini destekler.

• Hindistan cevizi, avokado, ananas ve incir mutluluk hormon salgısını artırır.

• Muz mutluluğumuzun kaynağı endorfin deposudur. Aynı zamanda potasyum ve magnezyumdan zengin oluşu vücudu strese karşı rahatlatır.

• Çilek C vitamini deposudur, Vücutta gençlik mutluluk ve enerjiyi destekler.

• Kuruyemiş ve Tohumlar Triptofan, çinko ve selenyumdan zengin oluşları ile beyin fonksiyonlarını destekler, iyilik halini sağlar.

• Bitter çikolata ( en az %70 oranda kakao içeren) beyin sağlığını iyileştiren ve iyi ruh halini destekleyen flavonoidlerden zengindir

Porsiyon miktarını kontrol etmenin de mutluluk ile ilişkisi olduğunu söyleyebilirim. Aksi halde fazla kilo da mutsuzluğa yol açacaktır.

Diyetisyen Duygu DERYAN