1938 yılından bu yana her 10 Kasım’da, o eşsiz insan ve o eşsiz maviden, yani Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten ayrılışımızın hüznünü yaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu yeni bir devre geçişin imzasıdır. O geçişe ve büyük devrimlere imza atan Atamızı ve düşüncelerini anlamak bu nedenle hepimiz için büyük önem taşımalıdır.

Onu anlamak, Osmanlı’nın son dönemine bakmak, yurdumuzun işgal altında yaşadığı günleri bir kez daha gözümüzün önüne getirmek ve Kurtuluş mücadelesiyle gelen Cumhuriyet’i özümsemekte yatmaktadır, diye düşünenlerdenim.

Ülkenin her karışının yabancı devletler tarafından kuşatıldığı bir dönemde, yoksulluk ve yokluğun hüküm sürdüğü bir zamanda, Türk milletine önderlik yapan Atatürk, silah arkadaşları, Türk askerleri ve Türk halkının el ele vermesiyle milletimiz bağımsızlığına kavuşmuştur.

Bağımsızlığını kazanamamış birçok ülkeye Atatürk devrimleri, örnek teşkil etmiştir. Günümüzde de örnek teşkil etmeyi sürdürmektedir. Hangi ülkeye giderseniz gidin, dünya lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir büstüyle karşılaşırsınız. Bu da Atamızın, uluslararası bir dünya görüşüne sahip olmasının yanında, tüm dünya ülkelerinin saygısını kazanmış büyük bir lider olduğunu ortaya koymaktadır.

Her ulusun tarihinde kahramanlar vardır. Fakat  bizim tarihimizdeki kahramanların başında Mustafa Kemal Atatürk gelir.

Atatürk güçlü bir mantığa ve dehaya sahip bir kişilikti. Mustafa Kemal vatanına ve ulusuna çok yüce duygularla bağlı, vatan savunmasını her şeyin üzerinde tutan, millet sevgisi tutku derecesinde olan, yaşarken ve öldükten sonra da maddi ve manevi tüm varlığını ulusuna adayan bir devlet adamı ve komutandı. Sert ve kaideli devlet adamlığının yanı sıra, sevgi dolu, yardımsever bir insandı. Yurdunu ve ulusunu gelecek tüm zararlardan korumaya çalışırdı. Yurt ve ulus en kutsal değerlerindendi. Yaşamı boyunca hiçbir zorluktan yılmamış hep başarma güdüsüyle  çalışmıştır. Ulu Önderimiz, Atamız; Bizde emek verdiğin bu yolda, hiç durmadan yürüyeceğiz. Daimi hedefimiz ilkelerini korumak, devrimlerini sonsuza dek yaşatmak olacaktır.

 

MUSTAFA KEMAL’İ DÜŞÜNÜYORUM!

Mustafa Kemal'i düşünüyorum;

Yeleleri alevden al bir ata binmiş

Aşıyor yüce dağları, engin denizleri.

Altın saçları dalgalanıyor rüzgârda,

Işıl ışıl yanıyor mavi gözleri,

Mustafa Kemal'i düşünüyorum;

Yanmış, yıkılmış savaş meydanlarında

Destanlar yaratıyor cihanın görmediği,

Arkasından dağ dağ ordular geliyor

Her askeri Mustafa Kemal gibi.

Mustafa Kemal'i düşünüyorum;

Gelmiş geçmiş kahramanlara bedel

Hükmediyor uçsuz bucaksız göklere

Al bir ata binmiş yalın kılıç

Koşuyor zaferden zafere.

Mustafa Kemal'i düşünüyorum;

Ölmemiş bir kasım sabahı!

Yine bizimle beraber her yerde,

Yaşıyor dört köşesinde vatanın

Yaşıyor damar damar yüreklerde.

Mustafa Kemal'i düşünüyorum,

Altın saçları dalgalanıyor rüzgârda,

Mavi gözleri ışıl ışıl, görüyorum

Uykularıma giriyor her gece.

Ellerinden öpüyorum!

ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN