Denizli Haber - Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut günün önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu ; Sabunla el yıkama, hastalıkları önlemek ve genel sağlık için basit ve etkili bir yoldur. Basit fakat çoğu zaman ihmal edilen bir eylemdir. Uygun el yıkama tesislerine ve davranış değişikliği programlarına erişimdeki eşitsizlikler, bireylerin sağlıklarını, eğitimlerini ve ekonomik sonuçlarını etkileyen hastalıklar için daha yüksek risk yaratmaktadır.

Küresel olarak, dünya nüfusunun sadece% 60'ı temel bir el yıkama tesisine erişebildiği bilinmektedir. Hassas gruplar arasında, el yıkama daha büyük bir zorluktur. Sabunla elde yıkama, bu ortamlarda ishal oranını neredeyse yarı yarıya azaltabilir. Sabunla elde yıkama, herkes için sağlığı sağlamanın kritik bir yoludur.

Küresel El Yıkama Günü, el yıkamanın önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçla-maktadır. Gün, el yıkama alışkanlıklarını destekleme ve sürdürme eylemini teşvik eder.

Bu Küresel El Yıkama Gününde bir fark yaratabileceğiniz birkaç yol:

• Özellikle başkalarını yemeden, pişirmeden veya beslemeden önce ellerinizi kritik zamanlarda sabunla yıkayın.

• İyi el yıkama davranışını modelleyin ve yemekten önce her zaman ellerini yıkamasını başkalarına hatırlatın veya yardım edin.

• El yıkamayı ailenizin bir parçası haline getirin.

• Ellerinizi evde, toplumunuzda, okullarda, işyerlerinde ve sağlık tesislerinde yıkamak için yerler oluşturun.

• Araştırmada, politikada, programlarda ve savunuculukta etkili el yıkama davranışı değişimini teşvik edin.

Prof. Dr. Turgut her yıl 15 Ekim’de Küresel El Yıkama Gününün evde, toplumda ve tüm dünyada sabunla el yıkamanın öneminin vurguladığının görüldüğünü de belirtti.

Editör: TE Bilişim