Denizli’nin Baklan İlçesi Beyelli Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan, 4 çocuk 10 torun sahibi 82 yaşındaki Osman Çankal, yıllardır nefes almakta ve yürümekte zorluk çekiyordu. Denizli’deki birçok sağlık kuruluşuna başvuran Çankal, rahatsızlıklarına bir türlü çare bulamadı. Bundan 2 hafta önce tamamen nefes alamaz hale gelen Çankal, çocukları tarafından grip endişesi ile bir sağlık kuruluşuna götürüldü ve yapılan tetkikler sonucu Osman Çankal’ın damarlarının tıkanık olduğu tespit edildi.

Çankal Ailesi zaman kaybetmeden tedavi için tavsiye üzerine Özel Denizli Tekden Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Burak Tamtekin’ e başvurdu. Doktor Tamtekin ve ekibi gerçekleştirdikleri incelemeler sonucu hastanın ameliyat olması gerektiğine karar verdi. 82 yaşındaki Osman Çankal, Op.Dr.Burak Tamtekin tarafından gerçekleştirilen ‘3 damar bypass operasyonu’ ile yeniden sağlığına kavuştu.

“OSMAN AMCA’NIN KALBİNİN NEREDEYSE YARISI ÇALIŞMIYORDU”

Riskli operasyon olmasına rağmen güzel sonuçlar aldıklarını ifade eden Op.Dr.Burak Tamtekin operasyon hakkında bilgiler verdi:

“Osman Amca bizlere göğüs ağrısı, nefes darlığı ve yürüyememe şikâyetiyle geldi. Merkezimizdeki kardiyoloji uzmanları hastamıza kalp anjiosu yaptıktan sonra Osman Amca’nın 3 damarında tıkanıklık olduğunu tespit ettiler. Osman Amca’nın ana damarındaki tıkanıklık tam olduğu ve balonla-stentle açılamayacağı için ameliyat kararı verdik. Osman Amca’nın 3 önemli problemi vardı. Birincisi kendisi 82 yaşında, normal sağlıklı bir kalp yüzde 60 performansla çalışırken Osman Amca’nın kalbi yüzde 30 performansla çalışıyordu. Yani kalbinin hemen hemen yarısı geçirdiği kalp krizlerine bağlı çalışmıyor, devre dışı yani hücreler ölü şeklindeydi. Anjio sonrası böbrek değerleri de yükselmişti. Bu üç problem kalp ameliyatı için yüksek risk oluşturur. Bu durumu yani damarların açılması gerektiğini ve ameliyatın riskli bir ameliyat olduğunu Osman Amca’nın kendisi ve ailesiyle konuştuk. Hastamız ve ailesi bizlere güvenerek hiç düşünmeden ameliyata onay verdi.

“HASTALIĞA GÖRE DEĞİL, HASTAYA KALP AMELİYATLARI YAPIYORUZ”

Biz merkezimizde her hastaya aynı standart ameliyatı uygulamıyoruz. Ameliyat tekniğini hastanın yaşına, risk faktörlerine ve duruma göre ekstra önlemler ve tedaviler uyguluyoruz. Osman Amca’ya ameliyattan bir gün önce kalp güçlendirici özel bir ilaç verdik ve ameliyata aldık. Ameliyattan sonra da

kalbin yükünü azaltan, kalbi güçlendiren balon dediğimiz bir cihaz yerleştirdik. Bu işlemler hastamızın risk faktörlerine göre yapılması gereken işlemlerdi. Osman Amca’nın daha sonra 3 damarına bypass operasyonu uyguladık. Ameliyat gayet güzel geçti. Daha sonraki süreçte uyguladığımız ilaç ve cihaz destekleri azaltıldı, hastamız normal odaya çıkartıldı ve durumu gayet iyi.

Bizler merkezimizde her türlü ameliyat için ekstra önlemlerimizi alıyoruz. Her hastaya standart kalp ameliyatı uygulamıyoruz. Hastada hangi problemler varsa ona yönelik tedaviler uygulayıp sonrasında kalp ameliyatı yapıyoruz. Osman Amca’nın ameliyatı riskliydi ama bu şekilde yaşaması da mümkün değildi. Çünkü ne yürüyebiliyordu ne nefes alabiliyordu. Ameliyattan sonra gayet iyi yürüyebiliyor, beslenmesi de gayet iyi”

“NE YAPILMASI GEREKİYORSA YAPIN, SİZE GÜVENİM SONSUZ”

Birçok doktora muayene olduğunu ancak nefes darlığı ve yürüyememe şikâyetinden yıllardır bir türlü kurtulamadığını söyleyen Osman Çankal, bypass ameliyatından sonra adeta yeniden doğduğunu söyledi. Doktor Tamtekin’ e kendisini şikâyetlerinden kurtardığı için teşekkür eden Çankal “Yıllardır doktor doktor gezdim. ‘Nefes alırken zorlanıyorum, yürüyemiyorum’ dedim. Gittiğim doktorlardan çare bulamadım. Son olarak tavsiye üzerine doktorumuz Burak oğlumu bulduk. Damarlarımın tıkanık olduğunu söylediler. Bir an bile düşünmeden ‘Ne yapılması gerekiyorsa yapın, size güvenim sonsuz’ dedim. Şu an çok şükür yeniden doğmuş gibiyim.

“BURAK HOCAM YİNE ELİNDEN GELENİN FAZLASINI YAPTI”

Osman Çankal’ın oğlu Ali Çankal ise; “Babam sürekli rahatsızlanıyordu, geçen haftalarda tamamen nefes alamaz hale geldi. Önce grip salgını diye endişelendik bir sağlık kuruluşuna başvurduk. Yapılan araştırmalar sonucu babamda damar tıkanıklığı tespit edildi. Bu süreçten sonra aklımıza gelen ilk isim Burak Tamtekin oldu. Vakit kaybetmeden hocamıza ulaştık, kendi ve ekibi babam için araştırmalar yaptı ve babamın rahatsızlığının ameliyat ile çözüm bulacağını söyledi. Bir an bile tereddüt etmeden babamı Burak hocamızın ellerine emanet ettik. Çok şükür sonuç bizi yanıltmadı. Burak hocam yine elinden gelenin fazlasını yaptı. Babamı eski sağlığına kavuşturduğu için kendisine ne kadar teşekkür etsek az. Allah ondan ve ameliyatta emeği geçen herkesten binlerce kez razı olsun” dedi.

Editör: TE Bilişim