Beymer Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, bebeklerde ortaya çıkan beyin felcine karşı aileleri uyararak “Bebekler üç aylık olduğu halde başını tutamıyor, ememiyor, aşırı irkilme gösteriyorsa  erken önlemle  tıbbi müdahale altına alınması gerekir” dedi. 

 

SEVİM SAY

Serebral Palsi(SP) diğer adıyla beyin felcinin doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında merkezi sinir sisteminin işlev alanlarının hasar görmesinden dolayı oluşan bir hastalık olduğunu açıklayan Beymer Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, hangi bebeklerin beyin felci riskiyle karşı karşıya olduğunu şöyle açıkladı ; “3 aylıkken başını tutamayan, 6 ay civarında oturamayan, 8 ayda dönemeyen ve 18 aylık olmasına hala yürüyemeyen çocuk mutlaka SP( Beyin Felci) açısından değerlendirilmelidir. Eğer 1 yıl sonra el, kol ve bacaklarda kasılmalar ortaya çıktıysa ve 2 yıl sonunda dengesizlik ve istemsiz solucanvari kıvrılma hareketleri varsa kesin SP tanısı düşünülmelidir.

Bebeklik döneminde zayıf emme, başı iyi tutamama, tiz sesle ağlama, aşırı irkilme ve garip bir pozisyonlar gözlenebilir. Daha ileri dönemde çocuğun bir yerden bir yere hareket edebilmek için dönmesi, sürünmesi, W şeklinde oturması, Serebral palsiye işaret edebilir.”

“TANI 3 AYLIKKEN KONULABİLİR”

Gerçek anlamda tanının, bebek doğduktan sonra ilk 3 ay içerisinde dikkatli muayene, tahliller, takip ve radyolojik tetkiklerle konulabileceğine de dikkat çeken Dr. Türkmen “ Serebral palsi teşhisi konan bebekler de 9 aya kadar baş kontrolünü kazanan, 24 aya kadar bağımsız oturabilen, 30 aya kadar emekleyen çocukların yürümesi beklenir. 20 aya kadar başını tutamayan ve 4 yaşına kadar bağımsız oturamayan çocukların yürüme potansiyeli çok düşüktür. Yalnız gelişen tıp ilmi ve tedavi yaklaşımlarıyla bu süre ilerde değişebilir. Doğum öncesi annedeki geçirilmiş enfeksiyonlar, kanamalar, ilaç kullanımı, travma ve radyasyon bu hastalıktaki risk faktörlerinden bazılarıdır. Bunun yanında erken doğum(36 haftadan küçük), düşük doğum ağırlığı (2 bin 500 gramdan az), zor doğum ve çoğul gebelikte diğer risk faktörlerindendir. Doğum sonrası oluşan sarılık, menenjit gibi enfeksiyonlar havaleler ve kafa travmaları da serebral palsiye neden olabilmektedir. Bunların içersinde en önemli risk faktörleri, erken doğum ve düşük doğum ağırlığıdır. Bunların dikkatle takibi şarttır” dedi.

Dr. Türkmen, SEREBRAL PALSİ (Beyin felci) tedavisinin, Medikal tedavi, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon, Kinesyotaping, Botox, Ergo terapi (iş ve uğraşı terapisi), Aquaterapi, Hippoterapi, Medikal cihazlama ve Cerrahi müdahaleler ile yapılmakta olduğunu söyledi.

 

Editör: TE Bilişim