Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Denizli’de görev yapan basın mensuplarına İl bazında organ bağışında farkındalık yaratmak ve bağış sayısını arttırmak amacıyla başlattıkları “Her Bağış Yeni Bir Hayat” Projesi hakkında bilgi vermek için kahvaltılı  basın toplantısı düzenlendi.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Denizli’de görev yapan basın mensuplarını kahvaltıda buluşturdu. İl Sağlık Müdürlüğü yemekhanesinde düzenlenen kahvaltıya Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı,  Denizli’de görev yapan basın mensubu çalışanlarıyla, Hizmet Başkanları katıldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan “Her Bağış Yeni Bir Hayat” Projesinin tanıtıldığı ve organ bağışı hakkında bilgi verilen kahvaltı sonrası basın mensuplarından organ bağışı alınarak kartları teslim edildi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Türkiye’de 26 bin 144 hastanın organ bağışı beklediğini belirterek organ bağışının çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Öztürk: “Sağlık, hayatımızın en kıymetli hazinesidir. Ne yazık ki ülkemizde organ bağışı oranları düşük bir seviyede kalmakta ve tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybetmektedir. Türkiye’de 22 bin 594 kişi böbrek nakli beklemektedir. Bu hastalar Diyaliz hastası olup, eğer böbrek nakli gerçekleşirse Diyalizden kurtulacak ve normal, sağlıklı bir hayata dönebileceklerdir.

Yine Türkiye’de bin 100 kişi kalp, 68 kişi de akciğer beklemektedir. Bu rakamlara bakarsak; yıllarca organ bekleyen bu hastaların sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması gerekmektedir. Denizli olarak baktığımızda da 2018 yılı verilerimizi baz aldığımızda hastanelerimizin yoğun bakımlarında 45 beyin ölümü tespiti yapıldığını ve bunlardan 15’inin organlarının bağışlandığını gördük. Hiç organ bağışını bilmeyen, yaşamı boyunca bu konuda fikri olmayan kişileri, beyin ölümü gerçekleştiğinde yakınlarının organlarını bağışlamaya ikna etmek hiç de kolay bir şey değil. Eğer biz Denizli olarak yüzde yüz başarıyı sağlayabilmek ve tespit ettiğimiz beyin ölümlerinin hepsinde yada büyük çoğunluğunda organ bağışı alabilmek istiyorsak bu konuda halkımızı bilgilendirmeli ve farkındalık yaratabilmeliyiz dedik. Bu hedefle yola çıktık ve organ bağışına dikkat çekmek, konunun önemini vatandaşlarımıza anlatmak için “Her Bağış Yeni Bir Hayat” Projesini hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞIMIZIN OLDUĞU HER YERDE ORGAN BAĞIŞI ALIYORUZ”

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 2018 yılı Türkiye’de 100 bin 455 olan canlı organ bağış sayısının Denizli’de 254 gibi çok düşük bir rakamda olmasından dolayı organ bağışını vatandaşa tam demek ki anlatamadıklarını düşünerek böyle bir proje başlattıklarını ifade ederek özellikle canlı organ bağışı sayısında bir aylık zamanda çok iyi bir rakama ulaştıklarını  açıkladı. Öztürk: “6 Mart Çarşamba günü Denizli Valisi Hasan Karahan başkanlığında Denizli’deki İl Müdürleri ve Kurum Amirlerinin katılımı ile Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Denizli Müftülüğü arasında yapılan protokolle projeye start verdik. Milli Eğitim Müdürlüğü’yle yaptığımız protokolle okullarda öğrenciler aracılığıyla velilere organ bağışının önemini anlatan mektuplar hazırladık. İl Müftülüğü ile birlikte her hafta farklı camide organ bağışıyla ilgili vaaz verilerek, cami önlerinde stantlar kurarak vatandaşlarımızı bilgilendirmeye ve organ bağışı almaya başladık. İlçelerde TSM, hastane ve ilçe sağlık müdürlüklerimiz tarafından koordineli olarak her hafta belirli günlerde pazaryerlerinin girişinde stant kurarak, broşürler ile bilgilendirmeler yapıp organ bağışı alıyoruz. Yine çeşitli kurumlarda organ bağış eğitimleri düzenleyerek eğitim sonrası stantlar kurup organ bağışı alıyoruz.

Mart ayında başlattığımız bu proje kapsamında şu ana kadar toplam 2 bin kişi organ bağışında bulunarak kartlarını teslim aldılar. Ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’yle birlikte Kredi Yurtlar Kurumu’nun önünde stant açarak üniversite öğrencilerinden organ bağışı alacağız. İl merkezinde vatandaşlarımızın yoğun olduğu AVM’lerde stantlar kurarak broşürler ile organ bağışını anlatıp canlı organ bağışı alacağız. Billboardlarda; Denizli’nin farklı bölgelerinde organ bağışı ile ilgili görsellerin yayınlanması, Denizlispor maçları öncesi ayda bir, stadyumda futbolcuların maça pankart açarak çıkması, açılan stantlarda organ bağışı ile ilgili broşür, araba kokusu ve bez alışveriş çantalarının dağıtılması, stant ve hastanelere afişler asılması gibi farkındalık etkinlerimiz yıl boyu devam edecek. Önümüzdeki aylarda organ bağışı bekleyen, nakil olmuş ve bağışta bulunmuş kişilerin, yine hekimlerimizin ve Din görevlisinin katılımları ile Organ Bağışı Farkındalık Paneli düzenleyeceğiz. Burada özellikle vatandaşlarımıza birinci ağızdan bilgiler aktarmayı ve organ bağışının önemine vurgu yapmayı hedefliyoruz. Yine projemize siz basın mensuplarımızın desteğini de bu anlamda çok önemsiyoruz” dedi.

ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIYOR?

Organ naklinin canlı donörden veya kadavra donörden yani beyin ölümü tespit edilen kişilerden yapıldığını, bu nedenle kişinin evde, sokakta değil yoğun bakım servisinde vefat etmesi halinde naklin tıbben uygun olacağını ifade eden Uz. Dr. Berna Öztürk, şöyle konuştu: “Ülkemizde kalp, böbrek, karaciğer, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılabilmektedir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilmekle birlikte kişinin yaşlı veya çok genç olması, süregelen sağlık sorunları, alkol ve sigara alışkanlığı olması organ bağışında bulunmasında bir engel değildir. Ülkemizde en büyük problem hastanın beyin ölümü gerçekleştikten sonra aile görüşmesinde ailenin ’Acaba yaşarken ister miydi?’ sorusu ve ikilemde kalması. Birçok aile bu yüzden organ bağışını kabul etmeyebiliyor. Fakat kişi yaşarken organ bağışında bulunur ve bu kararlarını aileleri ile paylaşırsa bu ikilem çok yaşanmıyor. Vatandaşlarımız organlarını bağışlamak için Müdürlüğümüze, hastanelere, organ nakli yapan merkezlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olabilirler. Ayrıca E - Nabız üzerinden de organ bağışında bulunabilirler” dedi.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ise, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e organziasyon için teşekkür ederek “Organ bağışı toplumsal anlamda çok önemli bir konu. Çünkü binlerce kişi çeşitli rahatsızlıklarından dolayı organ bekliyor. Bu anlamda hepimizin organlarını bağışlamasının önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Biz de Denizli Gazeteciler Cemiyeti olarak İl Sağlık Müdürlüğünün başlatmış olduğu bu farkındalık projesine destek vermek istedik. Bugün burada birçok gazeteci arkadaşımız ile birlikte organlarımızı bağışladık. Buradan tüm Denizli halkımızı da bu projeye destek vermeye ve organ bağışında bulunmaya davet ediyoruz. İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’ü ve ekibini bu duyarlı kampanyaları için kutluyor, istedikleri bağış sayısına ulaşacaklarına inancımı da yineliyorum. Bu arada İl Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli’de her zaman basın mensupları ile iyi iletişim kuran İl Müdürlerimizden olmuştur. Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz Kent Gazeteciliği Programına katılarak bizlere önemli bilgiler de aktarmıştı. Bunun yanı sıra gazetecilerimizin ne zaman sağlık ile ilgili bir sıkıntısı olsa her zaman yardımcı olmuştur. Bu nedenle meslektaşlarım adına kendisine çok teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e bir plaket vererek Denizli gazetecileri adına desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim