Başlangıç aşamasından itibaren herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde diş eti iltihabının en ileri aşaması ‘ileri periodontitis‘ olarak adlandırılır. Bu aşamada hastalık sadece diş etine değil, dişleri destekleyen kemiğe de zarar vererek dişlerin kaybedilmesine neden olur. Diş eti şişmişse, fırçalarken kolayca kanıyorsa veya ağız kokusu şikayeti varsa bunlar diş eti hastalığına işaret ediyor olabilir. Belirtiler çok yavaş ilerlediği için bazen de diş eti hastalığı hemen fark edilmez. Düzenli olarak diş kontrolüne gitmek bu yüzden de önemlidir. Erken dönemde fark edilen diş eti hastalığı diş plağı ve diş taşı temizliği yapılarak tedavi edilir. Hastalığın ileri aşamalarında ise cerrahi müdahale gerekecektir. Diş doktorunuz ile birlikte belirleyeceğiniz tedavi planına ek olarak çeşitli doğal yöntemler ve bitkiler de diş etinin daha sağlıklı olması ve çabuk iyileşmesi için yardımcı olabilir. Çeşitli araştırmalar aşağıda geçen bitkisel veya diğer doğal reçetelerin diş etlerini daha sağlıklı kılabildiğini göstermiştir:

Yeşil çay içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde vücutta iltihabı azaltan ve önleyen bir etkiye sahiptir. Bu gücünü diş eti iltihabı söz konusu olduğunda da gösterebilir.

Çay ağacı yağı doğanın bize sunduğu etkili antiseptiklerden biridir. Diş etini güçlendirmek ve diş eti hastalığını iyileştirmek için, diş etini bu yağ ile ovabilirsiniz. Aloe vera jeli şişmiş ve kanayan diş etleri için önerilen bitkisel çözümlerden biridir. Aloe vera özlü diş macunu kullanabilir ya da saf aloe vera jeli ile diş etinize hafif bir masaj yapabilirsiniz.

Sarımsak çiğnemek diş eti sağlığı için önerilen başka bir doğal reçete. Sarımsağın keskin tadı ve kokusu bu bitkiyi sevmeyenleri biraz korkutabilir. Yine de doğal antibiyotik olarak ün yapmış olan sarımsağa bir şans verin ve çiğneyebildiğiniz kadar çiğneyin.

Ada çayı demleyip, bir bardak ada çayına 2 çay kaşığı kurutulmuş kekik attıktan sonra ağzınızı bu karışımla çalkalayın. Bunu gün içerisinde birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.

Bitkilerle tedaviye geçmeden önce sigara içmemek, dişleri düzenli şekilde fırçalamak, diş ipi kullanmak, düzenli olarak diş kontrolüne gitmek, vitamin takviyesi almak gibi diş eti sağlığı için dikkate almanız gereken başka önlemler olduğunu da unutmayın. Eğer diş etinizde enfeksiyon varsa şekerden mutlaka uzak durmanız gerektiğini de hatırlatalım. Şeker bakteriyel enfeksiyonu besler ve böylece hem enfeksiyonu kötüleştirir hem de canınızın daha çok yanmasına yol açar.

Diş etlerinizde bir problem olduğunu fark ettiğiniz an, vakit geçirmeden bir diş doktoruna muayene olmanız sizi ileride yaşayabileceğiniz çok daha büyük sıkıntılardan kurtarabilir.

Kaynak: http://iyigelenbitkiler.com

Editör: TE Bilişim