Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul,  endoskopinin kimler için gerekli olduğunu, endoskopinin yalnızca teşhis için değil, tedavi aracı olarak da uygulandığını açıkladı. 

PAMUKKALEHABER 

Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Kemal Kul “Birçoğumuzda zaman zaman yemek sonrası geçici olarak mide asidi yemek borusuna ve hatta ağza kadar gelerek yanma hissi veriyorsa ve bu şikâyetler hayat konforunuzu bozuyorsa reflü hastalığı söz konusudur” dedi.


Dr.Kemal Kul, endoskopinin uzman ellerde doğru hastaya uygulanması gerektiğini söyleyerek “Mide ve bağırsak hastalıklarında sadece tanı için değil, takip ve tedavi amaçlı olarak da kullanılan “Endoskopi”nin, çıplak gözle dışarıdan görülemeyen organlara özel cihazlarla ulaşarak, incelenecek organların gözle görünür hale getirilme işlemidir. Gelişen teknolojilerle hastaya daha konforlu bir uygulama süreci yaşatan yöntem, incelenecek organa göre değişik isimler almaktadır. Midenin incelenmesi için yapılan endoskopi işlemine 'gastroskopi’ diyoruz” dedi.

GEREKTİĞİNDE UYGULANMALIDIR
Endoskopik uygulamalarda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisinin diğer tıbbi tetkikler gibi, yöntemin sadece gerektiği zamanlarda uygulanması olduğunu vurgulayan Uz.Dr.Kemal Kul,  “Hastanın yaşı ve şikayetinin süresi bu gerekliliğin belirlenmesinde etkilidir. Endoskopi uygulamalarından, üst endoskopi olarak da bilinen, gastroskopinin uygulanabileceği belli durumlar; kilo kaybı, kansızlık, ailede ülser veya kanser varlığı, nedeni bilinmeyen bulantı veya kusma, yutma güçlüğü, tedavilere yanıt vermeyen reflü belirtileri, üst mide bağırsak sistemi kanamaları, ülser şeklinde sıralanabilir. Öte yandan, diğer bir endoskopi türü olan alt endoskopi de; kanama, radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen ülser, nedeni bilinmeyen demir eksikliği anemisi, ağrılı bağırsak hastalığı ön tanısı ve kolon kanseri şüphesi olan hastalar için, etkili bir tanı ve tedavi aracı olabilmektedir” diye konuştu.

ACISIZ VE AĞRISIZ BİR İŞLEMDİR
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanarak yapıldığını ifade eden Uz.Dr.Kemal Kul “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir” diye ekledi
 

Editör: TE Bilişim