Erkeklerin yüzde 11’i ve kadınların yüzde 13’ünün 6 saat en az uyurken erkeklerin yüzde 1,5’i ve kadınların yüzde 1,7’sinin 10 saatten fazla uyuduğunu gösterdi.

'CİNSİYET FARKLILIĞI VAR'

"Bu, erkekler ile kadınlar için uyku süresi, metabolik sendrom ve bileşenleri arasında ayrı ayrı doz-yanıt ilişkisini inceleyen en büyük çalışma. Önceki çalışmamızın örneğini genişletebildiğimiz için daha önce fark edilmeyen uyku ve metabolik sendrom arasındaki ilişkileri tespit edebildik. Metabolik sendromlara, uzun süre uyuyan kadınlar ile kısa süre uyuyan erkeklerde daha fazla rastlanıyor. Bu da uyku süresi ile metabolik sendrom arasındaki bir cinsiyet farklılığı olduğunu gösteriyor."

Araştırmaya göre günde 6 saatten az uyuyanlar arasında erkeklerde metabolik sendrom ve geniş bel çevresi, kadınlarda da geniş bel çevresi görülme olasılığı daha yüksek.

Günde 10 saatten fazla uyuyan erkeklerde metabolik sendrom ve trigliserit düzeylerinin artması olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Uzun süre uyuyan kadınlarda daha geniş bel çevresi, artan trigliserit, kan şekeri seviyeleri, düşük "iyi" kolesterol seviyeleri ile metabolik sendrom olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim