Birçok kadının, 'rahim alma' ameliyatlarına yanaşmama sebeplerinin başında gelen 'ağrı' ve 'büyük yara izleri', Laparoskopik yöntem ile tarih oluyor.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Evren Ceylan, çok sayıda kadının, rahim alma ameliyatı olarak adlandırılan operasyona, büyük bir yara ve ağrıya neden olduğu, bunun yanı sıra uzun iyileşme süreci gerektirdiği için yanaşmadığına dikkat çekti. Dr.Ceylan, Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde gerçekleştirilen Laparoskopik rahim ameliyatları ile kadınların bu derdinin son bulduğunu anlattı.

Laparoskopik yöntemin, geniş ameliyat deliği açmadan, göbek çukuruna ve kasıklara 5 cm delikler açılarak gerçekleştiren bir ameliyat olduğunu belirten Op.Dr.H.Evren Ceylan, bu ameliyat tekniğini kullanabilmek için hem deneyim hem de iyi bir eğitimin gerekliliğine vurgu yaptı. Dr.Ceylan , "Karında kalemin girebileceği büyüklükte 5 santimetrelik delik açılarak kamera ile içerisi görüntülenerek rahim ameliyatı yapılıyor. Daha az iz, ağrı ve kanama oluyor. Yeni gelişen kapalı rahim alma ameliyatlarında göbek deliğindeki küçük kesiden giriyoruz. Buradan karına yerleştirdiğimiz laparoskop adı verilen optik alet ile karın içi organları görerek, ince cerrahi aletler yardımı ile yumurtalıklar ve rahmi çıkarabiliyoruz" dedi.

"HASTANEDE KALIŞ SÜRESİ AZALIYOR"

Op.Dr.Evren Ceylan, bu yöntemin, hastanın iyileşme sürecini kısaltmak, ağrıları azaltmak ve yara izini en aza indirmek için geliştirildiğini kaydederek, kapalı rahim ameliyatlarının hastanede kalış süresini azalttığını söyledi. Dr.Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ameliyatlar özellikle de operasyona bağlı ağrı ve komplikasyonları azaltarak kadın sağlığında büyük ilerleme sağlıyor. Kapalı rahim alma ameliyatlarında hasta aynı gün evine dönebiliyor. Birçok hastada operasyon bir saat kadar sürüyor ve kan kaybı çok az oluyor. Ameliyat sonrası ağrı çok az hissedildiği için geleneksel cerrahide kullanılan ağrı kesicilere gerek kalmıyor"

"CİNSEL YAŞAM DEĞİŞMEZ"

Op. Dr. Evren Ceylan, ciddi boyutlarda kalp-damar sistem ve akciğer hastalığı olmayan hastalarda, kapalı rahim alma ameliyatının güvenle yapıldığını kaydetti. Bu operasyonda, hastanın günlük yaşantısında hissedeceği ağrının daha az olduğunu ve daha az sürdüğünü belirten Ceylan, bu tekniğin uzun zamandır kullanıldığını sözlerine ekledi.

Dr.Ceylan, ameliyatın, operasyon sonrasında hastalara büyük konfor sağladığını ve hastaların 3-5 saat içerisinde kalkıp, dolaşabildiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadınlar rahim alınınca menopoza gireceklerini sanıyor. Sadece rahmin alınmasının kişinin menopoza girmesiyle ilgisi yoktur, kişiyi menopoza sokan yumurtalıkların alınmasıdır. Doğal menopoz yumurtalıkların çalışmasının belli yaşta durması ve hormonların salgılanmamasıdır. Genellikle 45-50 yaşlarında yumurtalıklar fonksiyonlarını durduruyor. Yumurtalıkları ameliyatla çıkartırsanız hangi yaşta olursa olsun kadını menopoza sokmuş olursunuz. Rahim alındığında gebe kalamayacaktır. Yumurtalıklar alınmadıkça menopoz sıkıntısı çekmez. Cinsel yaşamı değişmez"  

Editör: TE Bilişim