Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Levent Tuncay liderliğindeki ekip tarafından prostat kanserinin tanısında Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanan özel bir teknik ile Multiparametrik MR kılavuzluğunda prostat biyopsisi işlemleri yapılmaya başlandı.

Konuyla ilgili açıklamada, erkekleri yakından ilgilendiren prostat kanserinin tanısı hakkında da bilgiler verildi: Geleneksel görüntüleme yöntemlerinin prostat kanserinin saptanmasındaki rolü sınırlıdır. Serum PSA düzeylerinde yükseklik olan veya prostat muayenesinde tümör şüphesi bulunan hastalarda, prostat kanseri tanısı konulmasında standart olarak kullanılan yöntem makata yerleştirilen ultrason kılavuzluğunda alınan “hedefsiz” prostat biyopsisidir. Ancak prostattan 10-12 ayrı bölgeden alınan ilk biyopsi sonrası tanı konulamayan ve prostat kanseri şüphesi devam eden olgularda biyopsilerin tekrarlanması gerekmektedir.

Son yıllarda, hastanemizde Radyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Baki Yağcı tarafından Multiparametrik prostat MR görüntüleme yöntemi prostat kanserinin saptanmasında ve yerinin belirlenmesinde başarıyla uygulanmaktaydı. Bununla birlikte, hastanemizde yeni uygulanmaya başlayan “Manyetik Rezonans ve Ultrason Füzyon Tekniği” kılavuzluğunda biyopsi yöntemi ile Multiparametrik MR’da prostat içinde tespit edilen kanser şüphesi fazla olan odaklardan “hedefli” biyopsi alınması sağlanabilecektir.

Bu yöntem sayesinde erken evredeki prostat kanserinde tanı daha kolay konulurken, tekrarlanan ve gereksiz biyopsi işlemlerinden  de kaçınılmış olacağı belirtildi. PAÜ Hastanesi yenilikleri sayesinde hastalarımıza daha iyi hizmet vermeye devam edecektir.     

Editör: TE Bilişim