Denizli Haber - Sarayköy, 24 Mayıs 1919'da tarihe altın harflerle yazılan Milli Mücadele’ye katılışın 101. yıl dönümünü koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle sade bir törenle kutladı. Atatürk Parkında düzenlenen törene Sarayköy Kaymakamı Hasan Raşit Taşkın, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, İlçe Jandarma Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Murat Atak, İlçe Askerlik Şubesi Başkanı Mehmet Kürşat Kılıç, İlçe Emniyet Müdürü Ferhat Küçükyalım, Sarayköy Belediyesi meclis üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Başkan Özbaş’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Sarayköy’ün Milli Mücadele’ye katılışının 101. Yıl dönümü ile ilgili konuşma yapan Başkan Özbaş, “1919’dan bugüne kadar, aradan geçen yıllar vatan, millet, bayrak ve devlet sevgimizi katlamış, perçinlemiş ve yüreklerden sökülemez bir aşka dönüştürmüştür.  Her zaman anlatmaktan gurur, mutluluk ve övünç duyduğum bir konu vardır. 101 yıl önce belediye meydanındaki kuyunun etrafında toplanarak düşmana dur demek için harekete geçen şanlı ecdadın torunları olan Sarayköylüler, 15 Temmuz hain darbe girişiminde de aynı milli ruhla Milli Mücadelemizin sembolü Efe heykelinin etrafında toplanmış ve bu vatan üzerinde farklı hesaplar yapan maşalara, teröristlere dur demiştir. Rabbim bir daha o günleri yaşatmasın inşallah” dedi.

Başkan Özbaş, “Bu duygu ve düşüncelerle, yoğun bir şekilde mücadele ettiğimiz Koronavirüs salgınının bir an önce son bulması dileğiyle Sarayköyümüzün Milli Mücadeleye katılışının 101. yılını kutluyor, tüm hemşehrilerimizin mübarek Ramazan Bayramını tebrik ediyorum” diye konuştu. Çelenk sunma töreninin ardından Milli Mücadele kahramanlarının kabristanları ve şehitlikler ziyaret edilerek dua edildi.

MÜCADELENİN TARİHÇESİ

15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgal ederek Aydın, Nazilli ve Sarayköy'e doğru ilerlemeleri karşısında Sarayköy Heyet-i Milliyesi zaman kaybetmeden harekete geçti. Müftü Ahmet Şükrü Yavuzyılmaz, Sarayköy ve civarında eli silah tutabilen herkesi topladı. Bu girişim sayesinde toplanan gönüllü kuvvet, Menderes Köprüsünü ve havalisini koruyarak, düşmanın ilerlemesini ve Denizli'ye girmesini engelledi. Bu günün anısı ve Sarayköylü vatanseverlerin gösterdiği kahramanlık nedeniyle bir efe heykeli yaptırılarak her yıl 24 Mayıs günü "Sarayköy'ün Milli Mücadeleye Katılım Günü" olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Editör: TE Bilişim