Chp Denizli Milletvekili ve 7'nci sıra milletvekili adayı Adnan Keskin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, ortağı olduğu şirket aracılığıyla Denizli'de, Dempa A.Ş.'ye ait toplam 131 bin metrekare alandaki 3 arsayı satın aldığını iddiasında bulundu. 

CHP'li Keskin, Büyükşehir ve Merkezefendi Belediye meclislerinde arsaların imar değişikliği yapılarak emsal değerinin iki katına çıkarıldığını; sanayi alanından ticaret, konut ve turizm alanına dönüştürülerek usulsüz işlemlerle haksız rant elde edildiğini iddia etti. Keskin, "Hukuksuz ve usulsüz işlemlerle toplamda kendi payına 500 adet lüks konut, onlarca işyeri, mağaza, okul, sağlık tesisi sahibi olmaya namzet fakir ve zavallı bir siyasetçimiz var. Vay benim yırtık donlu fakir bakanım Zeybekci" diye konuştu.

CHP Pamukkale İlçe Kadın Kolları Başkanı Sündüz Başsorgun ile birlikte Denizli Basın Merkezi'nde toplantı düzenleyen CHP'li Milletvekili ve vekil adayı Adnan Keskin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Denizli'de usulsüz işlemlerle haksız rant elde ettiğini iddia etti. Zeybekci'nin ortağı olduğu şirket aracılığıyla Göveçlik Mahallesi'nde bulunan Dempa A.Ş.'ye ait 131 bin metrekare alanı bulan 3 arsayı satın aldığını, Büyükşehir ve Merkezefendi Belediye meclislerinde usulsüz ve haksız olarak imar planı değişiklikleri yapıldığını öne süren CHP'li Keskin; Bakan Zeybekci'yi istifaya, Cumhuriyet Savcıları'nı da göreve davet etti.

"YAP İŞİNİ DÖN KÖŞEYİ" ANLAYIŞI

Partililerin de ilgi gösterdiği basın toplantısında konuşan Adnan Keskin, yağma, hırsızlık ve vurgun mantığına dayanan avanta anlayışında, hukukun üstünlüğünden yargı bağımsızlığından, basın özgürlüğünden, kuvvetler ayrılığı ilkesinden, haktan söz etmenin imkansız olduğunu söyledi. Keskin, "Omurgasında 'yap işini dön köşeyi' anlayışı olan avanta ekonomisinde fazilet kırıntılarıyla faziletsizlikler örtülmeye çalışılmaktadır. Bu anlayışın somut örneklerini Denizli'de gözlemlemekteyiz" dedi.

"İHALEDEN SONRA ŞİRKET ORTAKLIĞI RESMİYETE DÖKÜLDÜ"

Bakan Zeybekci'nin belediye başkanıyken 2010 yılında Aktur Araç Muayene İstasyonları ve İşletmeciliği A.Ş.'nin yüzde 49.5 hissesini 13 milyon 860 bin liraya Denizlili işadamı Rıza Akça'dan devir aldığını, Akça şirketinin AK hecesi ile Zeybekci'nin Turkuaz şirketinin Tur hecesi birleştirilerek Aktur Şirketi'nin kurulduğunu söyleyen Keskin; ihale işlemi bittikten sonra ortaklığın resmiyete döküldüğünü ifadelerini kullandı.  

 

"HER 2 ŞİRKETİN DE MERKEZİNİN İZMİR'DE OLMASI MANİDAR"

 

Zeybekci'nin 2011 yılında milletvekili, 2013 yılında Ekonomi Bakanı olduğunu belirten Keskin, Bakan Zeybekci'nin 2014 yılında şirketlerine bir yenisini daha eklediğini söyledi. Keskin, şöyle konuştu:

 

"Geçen yıl eylül ayında Naturak Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. adında kurulan bu şirketin yüzde 99.96'lık hissesi Aktur A.Ş.'ye aittir. Sermayesi 33 milyon liradır. Yani Akça-Zeybekci ortaklığı olan Aktur yeni şirketin de sahibidir. Her fırsatta Denizli sevdasından, Denizli'ye hizmet getirmekten bahseden Zeybekci'nin ortağı olduğu her iki şirketin de merkezinin İzmir'de aynı adreste olması manidardır."

 

"İMAR DEĞİŞİKLİĞİYLE RANT SAĞLANDI" İDDİASI

 

Şirket bilgilerinin olduğu sicil gazetelerini de belge olarak gösteren Keskin, bir dönem  Göveçlik İplik Sanayi A.Ş.'ye ait olan sonradan Dempa A.Ş.'ye geçen 110 bin metrekarelik arsayla ilgili imar oyunları, yeni bir yolsuzluğa kapı açtığını vurgulayan Adnan Keskin, şöyle dedi:

 

"Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, 21 Ağustos 2014 tarihinde Dempa A.Ş.'ye ait olan 100 bin metrekarelik sanayi alanını ticaret ve konut alanına, aynı şirketin 10 bin metrekarelik konut alanını da özel sağlık ve eğitim alanına dönüştürmüştür. Ne tesadüf ki, Denizli kaybediyor, Zeybekci ve şirketi kazanıyor. Yapılan plan değişikliği ile 100 bin metrekarelik arsanın emsal değeri 0.50'den 1.0'e çıkarılıyor. Böylece 50 bin metrekare daha fazla inşaat yapılaşma izni veriliyor. Yani 200 metrekare büyüklüğünde en az 250 süper lüks daire şirket sahiplerine peşkeş çekiliyor. Göveçlik bölgesinde halkımız 2-3 katlı evlerle yetinirken, bu imar değişikliğiyle gökdelen yapma hakkı veriliyor. Bu uygulama hangi vicdana ve ahlak kurallarına uyar sayın Zeybekci."

 

"USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUK BUNUNLA DA BİTMİYOR"

 

Bakan Nihat Zeybekci'nin ortak olduğu Naturak A.Ş.'nin geçen yıl kasım ayında Dempa A.Ş.'nin 110 bin metrekarelik arsasının yanı sıra aynı yerdeki 10 bin 800 ve 9 bin 997 metrekarelik arsaları 28 milyon 710 bin liraya alarak toplam arsa alanını 131 bin metrekareye yükselttiğini söyleyen Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Geçen yıl eylül ayında kurulan Naturak A.Ş. iki ay sonra kasım ayında Dempa'dan dört gayrimenkulün tapularını devir almıştır. Tapuda intikal yapılmasına karşın bu yıl ocak ayında Merkezefendi Belediye Meclisi'ne Dempa A.Ş. adına imar değişikliği dosyası gelmiştir. Ne saklanmak istenmiş ve neyin üstü örtülmeye çalışılmıştır? Nasıl oluyor da kasımda devredilen arsalarla ilgili Dempa A.Ş. imar değişikliği talebinde bulunuyor. Arsasını satan şirket Zeybekci'nin şirketinin iş takipçisi mi plan tadilatı istiyor? Usulsüzlük ve yolsuzluk bununla da bitmiyor. 5 binlik nazım imar planı değişikliği 110 bin metrekarelik iki tapu üzerinden yapılıyor. Binlik uygulama plan değişikliği ise 131 bin metrekarelik dört tapu üzerinden gerçekleştiriliyor. Ey Denizli aşığı Zeybekci! Belediye başkanlığı yaptınız. 5 binlik plan olmadan binlik plan olur mu? Hangi yasa ve yönetmeliğe dayanarak bu işlem gerçekleştirilmiştir?"

 

"VAY BENİM YIRTIK DONLU FAKİR BAKANIM ZEYBEKCİ VAY"

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yi istifaya çağıran CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, "Hukuksuz ve usulsüz işlemlerle toplamda kendi payına 500 lüks konut, onlarca işyeri, mağaza, okul ve sağlık tesisi olmaya namzet fakir ve zavallı bir siyasetçimiz var. Vay benim yırtık donlu fakir Bakanım Zeybekci vay. Siyasi ahlak Zeybekci'nin vakit geçirmeden bakanlıktan istifa ederek siyasetten çekilmesini gerektiriyor" dedi.

 

Yapılanın usulsüz ve haksız işlemlerir suç olduğu görüşünü savunan Adnan Keskin, "Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. Zeybekci bir haftadır televizyon ekranlarının karşısında kendisi seçilmezse Denizli'ye hizmet gelmeyecek gibi nutuklar sıkıyor, insanlarda böyle bir algı oluşturmaya çalışıyor. Anlaşılıyor ki, Sayın Zeybekci bir daha seçilirse, Ekonomi Bakanlığı koltuğuna oturursa, herhalde Karcı Dağı'nı da satın alır" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim