Denizli’nin 12 ilçesinde üretimi yapılan tütün üretiminde tüccarların alımları başladı. Üzüm ve buğdaydan sonra Denizli’nin en büyük gayri safi hasıla getiren ürünü olan tütünden il ekonomisine 240,5 milyon TL katkı sağlanması bekleniyor.  

Özellikle Tavas başta olmak üzere 12 ilçede üretim yapılan tütün üretiminde 2015 yılı ürün teslimleri başladı. Mart ayında ocak diye tabir edilen tohumların fidelenmesi için oluşturulan süreçle başlayan ve Ekim ayının ortalarına kadar uzun ve meşakkatli bir üretim süreci geçiren tütünde 8 tüccar sözleşme imzaladığı üreticilerden tütün alımlarına başladı. 11 bin 350 üreticinin üretim yaptığı tütünde 227 bin dekar arazide toplamda 19,7 ton üretim yapılıyor.   

 

TAVAS İLK SIRADA  

Üretici başına ortalama 20 dekarlık arazide üretim yapılıyor. Acıpayam, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çivril, Güney, Kale, Pamukkale, Serinhisar ve Tavas’ta yaklaşık 227 bin dekar arazide, 19,7 bin ton tütün üretim sözleşme yapıldı. İlçeler bazında en çok üretim yapan ilçe ise Tavas. 3 bin üreticinin bulunduğu ilçeyi 2 bin 900 üretici ile Kale ve bin 800 üretici ile Acıpayam takip ediyor. Alımların Aralık ayı içerisinde başladığını aktaran Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, “Tütün şirketleri tütün fiyatlandırmasını 7 nevi üzerinden yapmaktadırlar. Nevi fiyatlarında şirketlere göre değişiklikler olabilmektedir. Kilogram başına 14 TL başfiyatla üreticiler tütünlerini satmaktadırlar.   2015 yılı ürünü tütünün Denizli ekonomisine 240,5 milyon TL katkı sağlaması beklenmektedir. İlin gayri safi üretim değerlerine göre tütün, üzüm ve buğdaydan sonra 3. sırada yer almaktadır.    

Denizli’de tütün üretimi fidelik hazırlıklarının başladığı Ocak-Şubat aylarında başlar. Şubat- Mart aylarında fideliklere tohum ekilir. Tütün fideleri 45-60 günlük süre içerisinde yetiştirilir. Nisan ayının ilk haftasında dikim başlar. Normal koşullarda Mayıs ayının sonunda tamamlanır. Mayıs ayı yağmurlu geçerse Haziran ayının ortalarına kadar devam eder. Tütün dikiminden 2-3 hafta sonra çapa yapılır. Dikimden 45-50 gün sonra kırımlar başlar. 4 kırım yapılır. Kırılan tütünler el durumlarına göre 8 ile 15 gün içinde kururlar. Kuruyan tütünler temiz bir depoda istiflenir. İstiflenen tütünler tavlama ve tasnif işleminden sonra kutulanır ve satışa hazır hale gelir. Tütün şirketleri Denizli bölgesinden vazgeçememektedir. 12 ilçede üretilen tütünler aranan ürünler durumundadır. Çalıköy, Sofular, Ebecik, Nikfer, Karaköy, Alaattin başta gelen üretim noktalarıdır” dedi. 

 

Editör: TE Bilişim