Denizli Haber - 30 ay sürecek olan projenin ortağı ülkeler arasında; İtalya, Türkiye, Yunanistan, İspanya, Romanya, Slovenya ve Estonya yer alıyor. Avrupa ortaklığı yoluyla geniş ve inovatif bir tarımsal ekosistemini etkinleştirmek ve oluşturmak için geliştirilmiş olan Dijital Çiftçi projesi; mesleki eğitim ve öğretim yoluyla tarım sektöründeki paydaşların güçlendirilmesi, tarımsal mesleki eğitim ve öğretim alanında uzaktan eğitim için eğitimciler ve eğitmenler için açık kaynaklı eğitim materyalleri ve destek araçlarının geliştirilmesi, Avrupa düzeyinde mevcut olan iyi uygulamaların ve araçların yaygınlaştırılması, Erasmus+ çerçevesinde yenilikçi uygulamaların test edilmesi ve meslek temelli öğrenmenin sürekliliğini sağlayan dijital eğitimleri gerçekleştirmek hedefleri doğrultusunda uluslararası ve çok sektörlü bir ağ oluşturmayı amaçlamaktadır.

Projenin ortak çalıştığı kurumlar; COSVITEC Societa Consortile Arl-Italya, Pamukkale Üniversitesi, Accion Laboral Plataforma Para La Implantacion De Programas De Inclusıon Laboral En Colectivos Desfavorecıdos - İspanya, Institouto Proothisis Kai Pistopoiisis Proionton Agroditrofis – Yunanistan, Busıness Inovatıon Council srl – Romanya, Agency for Territorial Marketing Ltd. – Slovenya, Estonian Fieldbus Competency Centre OÜ – Estonya olarak yer alıyor.

Dijital Çiftçi Projesi ve Türkiye’deki durumla ilgili kısaca bilgi veren proje ortağı PAÜ Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Arzum Işıtan şunları ifade etti: “Dünyada çok az ülke Türkiye gibi bitki çeşitliliğine sahiptir. Ancak, bu avantajlı coğrafyada tarım sektörünün mevcut durumu profesyonelce ve günün gereklerine uygun olmaktan ziyade ortalama geçimlik tarım şeklindedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın raporlarına göre, Ülkedeki tarım işletmelerinin büyük bir kısmı küçük aile işletmeleri şeklindedir ve verimlilik istenen düzeyde değildir.  Sürdürülebilir ve verimliliği arttırılmış tarım uygulamaları için, tarımda dijitalleşme Türkiye'nin öncelikleri arasında yer almaktadır. Türkiye ve Avrupa’da çiftçilerin dijital tarım uygulamalarını öğrenmeleri ve uygulamalarına katkıda bulunulması amacıyla, eğiticilerin eğitimi bu proje kapsamında gerçekleştirilecektir. Üniversitemiz tarafından yerel birçok kurumla iş birliği yapılarak tarım uygulamalarında ihtiyaç analizi, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, eğitim modüllerinin içeriğinin hazırlanması, dijital eğitim materyallerinin hazırlanması, pilot uygulamalar ve ölçümler yapılması görevleri yürütülmektedir.”

Türkiye’de ve Avrupa’da Tarımda Dijitalleşme Paneli

Projenin 2’inci ulus ötesi toplantısı ve “Türkiye ve Avrupa’da Tarımda Dijitalleşme Paneli”, Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı ve panele Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Ensar Yeşilyurt ve Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Ortağı Doç.Dr. Arzum Işıtan, panel moderatörü Prof.Dr. Cem Gök, davetli panelistler Pierluigi Vurchio ve Chiara Picca (Cosvitec), Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmail Böğrekçi (Alprobotics Firması), Alenka Zelenič (ATM Ltd.), Irene Benito Alonso ve Julia Fernández Valdés (Acción Laboral), Vasileiou Katerina ve Jenny Tagga (iAgroCert), Camelia Ionescu (BIC), PAÜ Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panelde davetli konuşmacılar Avrupa’da ve Türkiye’deki geleneksel tarım ile tarımda dijitalleşme konularında değerlendirme sunumları ile yer aldılar. Etkinlikte ayrıca, Alprobotics firmasının geliştirdiği tarımsal dron ve diğer ürünler tanıtılarak, tarımsal dronun deneme uçuşu da gerçekleştirildi.

Rektör Kutluhan: “Geçtiğimiz yıl Ziraat Fakültemizi açarak Denizli ve Ülkemizin tarımına katkıda bulunmayı amaçladık.”

Panelin açılışında konuşma yapan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şunları kaydetti: “Tarım konusunda biz heyecanlanıyoruz. Çünkü biz, bir tarım ülkesiyiz. Ancak tarım zor bir meslek. 30 yılı geride bırakmış bir üniversite olarak geçtiğimiz yıl Ziraat Fakültemizi açarak Denizli ve Ülkemizin tarımına katkıda bulunmayı amaçladık. Her gittiğimiz ülkede tarım ile ilgili alanları görmeye çalıştık. Brezilyaya yaptığım bir ziyarette orada bulunan bir üniversite ile tarım bakanlığı arasında, tarımda dijitalleşme ile ilgili önemli bir projeyi yerinde görme fırsatı yakaladım. Tarımda dijitalleşme için bir altyapı gerekmektedir. İnşallah ülkemizde çıkartılacak yasalar ile çok daha büyük alanlarda tarımsal faaliyetler gerçekleştirilecek. Üniversitemizin Ziraat Fakültesi Çivril ilçemizde yer almaktadır. Fakültemize öğretim üyesi alımları yapıyoruz. İnşallah bahçe bitkileri ve tarla bitkileri bölümlerini açarak eğitim öğretime başlayacağız. Çivril ve Baklan ovaları sulanabilen araziler arasında Ülkemizde ilk beşte yer almaktadır. Ziraat Fakültemizin de burada bulunmasının en önemli unsurlarından bir tanesidir.”

Rektör Kutluhan: “Böyle bir projede Üniversite olarak yer almamız, ülkemizde yeni ufukların açılmasına vesile olacaktır.”

Tarımda dijitalleşme, tarımsal faaliyetleri bir üst kademeye çıkarmaktır. Bu nedenle dijitalleşmeye de ayrı fonların ayrılması gerekmektedir. Böyle bir projede Üniversite olarak yer almamız, ülkemizde yeni ufukların açılmasına vesile olacaktır. Tarım, doğa şartları ile mücadeleyi ve sabrederek emek vermeyi gerektiren bir alandır. Bu yönüyle de tarımda dijital teknolojilerin kullanılması son derece önem arz etmektedir. Etkin, verimli bir toprağı en ideal koşullarda nasıl ürüne çevirebiliriz sorusuna, dijitalleşme ile biraz olsun yanıt alabileceğimizi düşünüyorum. Tarım tüm yönleriyle ele alınması gereken, belli işlemlerin tam da zamanında uygulanması gereken, disiplin ve özveri isteyen bir alan ve Üniversitemizde bu alanın konuşuluyor olmasından dolayı bizler çok mutluyuz. İlaçlamadan hava şartlarının kontrol edilmesine, hastalıkların tespitinden ürünün kalitesine kadar her alanında dijital teknolojilerden faydalanılması gerektiğine inanıyorum. Bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

İki gün süren proje toplantısı programının ikinci gününde uluslararası katılımcıların yer aldığı heyet programın kapanış toplantısını yaptı. Toplantının sonrasında ise Pamukkale Travertenleri’ne kültürel gezi düzenlenerek program sona erdi.

Editör: Tahir Aygün