Denizli Haber -  Her yıl yüzlerce insan hastalık ya da kaza sonrası kan bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir. Sürekli ve düzenli kan bağışı sayesinde bu can kayıpları yaşanmayabilir. 18-65 yaş aralığın da 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. Erkekler en sık 3 ayda bir, kadınlar ise en sık 4 ayda bir olmak üzere kan verebilir. Bağışta öncelikle sağlık durumlarıyla ilgili formlar doldurulmakta, daha sonrada kişinin kan değeri, tansiyon ölçümü, ateş, nabız gibi bulgularına bakılıp bunlar uygun ise 450 ml kan alınmaktadır. İnsan vücudunda toplam 5000–6000 mL kan olduğu düşünülürse, bu miktar, toplam kan hacminin sadece % 7,5-9’u kadardır. Kan bağışı sonrası eksilen sıvı hacmi, damar dışındaki sıvının, damar içine geçmesiyle saatler içerisinde karşılanır.

Zaman zaman kan stoklarının azalması, kan bağışının az olması ve kanın sürekli ihtiyaç olmasından dolayı Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Kızılayı Güney Ege Bölge Kan Merkezi tarafından ‘Şifa Veren Eller Kan Veriyor’ temalı kan bağışı kampanyası düzenlendi. Kampanya kapsamında; 25.08.2022 Perşembe günü Denizli Devlet Hastanesi, 26.08.2022 günü (bugün) de Servergazi Devlet Hastanesi’nde kurulan mobil kan alma noktalarında 2 gün boyunca sağlık çalışanları ve vatandaşlar kan bağışında bulundu.

“Yapılan Bir Kan Bağışı İle Hayat Kurtarabilirsiniz”

Kan bağışının hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, bir ünite kan bağışı ile 3 kişinin hayatının kurtarılabileceğini söyledi. Kan bağışı konusunda örnek olmak amacıyla Denizli İl Sağlık Müdürlüğü olarak kan bağışı kampanyası düzenlediklerini belirten Öztürk; “Türk Kızılayı Güney Ege Bölge Kan Merkezi yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Müdürlük olarak kan bağışı kampanyası düzenlemeye karar verdik. Zaman zaman kan stoklarının azaldığını bildiğimiz için sağlık çalışanları olarak kan bağışında bulunmak ve örnek olmak istedik. Kan bağışı konusunda hepimizin özverili olması gerekmektedir. Çünkü vatandaşlarımıza olası bir ihtiyaç halinde Kızılay’ın kan stoklarının yeterli olması gerekir. Yine yapılan her bir kan bağışının hayat kurtaracağı da unutulmamalıdır. Biz sağlık çalışanları olarak belirli periyotlarla geçtiğimiz yıllarda da kan bağışı kampanyaları düzenlemiştik. Umarım vatandaşlarımız da her an kana ihtiyaç duyulabileceği düşüncesiyle daha duyarlı olurlar ve kan verme noktasında Kızılay’a destek olurlar. Düzenlediğimiz kan bağışı kampanyamızda toplamda 80 ünite kan toplayarak ihtiyaç halinde 240 kişiye hayat olacak kan stoğu temin edilmiş oldu. Kan bağışında bulunun tüm sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Tahir Aygün