Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdiğini tespit ettiğimiz mükelleflere indirim imkanı getireceğiz" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal,  hem vergisini zamanında ödeyen  hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini  tam olarak yerine getiren mükelleflere indirim imkanı getireceklerini belirterek,  "İndirim oranında  genellikle yüzde 5 şeklinde bir beklenti var, bu oran da  olabilir. Çalışmamızı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz, indirim oranına orada karar  vereceğiz.' dedi. 

Ağbal, yaptığı açıklamada, hükümet olarak vergi  borçlarının zamanında tahsil edilmesi konusunda azami derecede gayret  gösterdiklerini, mükelleflerin de bu anlamda bir çaba içinde olduklarını  belirtti.

Vergisini zamanında ödeyemeyen vatandaşlara imkan sağlamak için de  yeniden yapılandırma kanunları çıkardıklarını anımsatan Ağbal, bu kanunların  ekonominin ihtiyaçları çerçevesinde doğru tercihler olduğunu söyledi.

Ağbal, "Vergi mükellefi kazanıyor, gelip o kazandığının bir kısmını  bizimle paylaşıyor. Ama diğer taraftan ödeme gücü olan, bunu zamanında ödeyen  mükellef de diyor ki 'Geçmişe dönük ödeme performansımız iyiyse, bize de bir  imkan sağlayın'. Bunu da haklı bir talep olarak görüyoruz. Vergisinde süresinde  ödeyemeyen suçlu olmadığı gibi, vergisini süresinde ödeyen vatandaşa da böyle bir  kolaylığın sağlanması doğru bir talep." ifadelerini kullandı.

VERGİ ÖDEME PERFORMANSINI YUKARI ÇEKECEK'

Söz konusu düzenlemenin gelecek dönemde vergi ödeme performansını da  yukarı çekeceğini belirten Ağbal, "Çünkü mükellef bilecek ki ben vergimi tam ve  zamanında ödersem, böyle bir indirim alacağım. O zaman ne olacak? Ödemelerini  yaparken, vergisel yükümlülüklerini yerine getirirken daha dikkat edecek. Sonuçta  millet olarak hep beraber kazanmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanlığının indirimde yüzde 5 oranını makul bulup bulmadığının  sorulmasına üzerine de Ağbal, "Bu olabilir, yani kapsama bağlı olarak. Bizim  tercihimiz KOBİ'lerin bu düzenlemeden yararlanması. Böyle bir çerçeve  oluşturduğumuz takdirde, geçmişin istatistiklerine dikkat ettiğimizde, vergisini  tam ödeyen, vergisel yükümlülüklerini tam yerine getiren mükellefler bakımından  yüzde 5'lik bir oran belirlenmesi 'olabilir' gözüküyor şu anda. Ama bunlar tabi  Bakanlar Kurulumuzun kararına bağlı." dedi.

Editör: TE Bilişim