Denizli Haber - Daha önce vatandaşlar, aile hekimlerini kendi talepleri doğrultusunda değiştirebiliyordu. Ancak yeni düzenlemeyle Sağlık Bakanlığı veya il sağlık müdürlükleri, ikamet değişikliği yapan ve bir ay içinde aile hekimi değişikliği yapmayan kişileri, adreslerine en yakın uygun aile hekimine otomatik olarak kaydedecek. Vatandaşlar, bir ay sonunda tekrar aile hekimlerini değiştirme hakkına sahip olacak.

“Sağlıklı Böbrek, Sağlıklı Hayat” “Sağlıklı Böbrek, Sağlıklı Hayat”

KAYITLI KİŞİ SAYISINA SINIRLAMA GETİRİLDİ

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine kayıtlı kişi sayılarını belirli sınırlarla düzenledi. Buna göre:

  • Entegre sağlık hizmeti sunulan aile hekimliği birimlerinde en az 1650 kişi,
  • Cezaevi aile hekimliği birimlerinde en az 1000 kişi,
  • Diğer aile hekimliği birimlerinde ise en az 2700 kişi kayıtlı olacak.

Bir aile hekiminin kayıtlı kişi sayısı, belirlenen üst sınırları aşamayacak ve ortalama nüfus dengesi göz önünde bulundurularak planlama yapılacak.

NÖBET SİSTEMİNDE YENİ DÜZENLEME

Yeni yönetmelikle, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının nöbet sisteminde değişikliğe gidildi. Buna göre:

  • Haftalık toplam nöbet süresi 30 saati geçemeyecek.
  • Hafta içi nöbet süresi 8 saat, hafta sonu nöbet süresi ise 16 saat ile sınırlandırıldı.
  • Nöbet ücreti ödenecek ancak nöbet izni verilmeyecek.
  • Acil sağlık hizmetleri, mevcut hekim sayısına göre icap veya aktif nöbet şeklinde düzenlenecek.
  • Entegre sağlık hizmeti veren aile hekimleri bu nöbetlerden muaf tutulacak.

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE YENİ KURALLAR

Aile sağlığı merkezlerinin taşınması ve yenilenmesiyle ilgili de yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre, aile sağlığı merkezleri öncelikle mevcut sağlık merkezleri içinde açılacak. Kentsel dönüşüm, yıkım kararı veya imar düzenlemeleri nedeniyle taşınması gereken merkezler ise kamuya ait binalara yönlendirilecek. Ayrıca, yeni yapılan aile sağlığı merkezlerinde Bakanlık tarafından belirlenen kurumsal kimlik standartları uygulanacak.

ÖLÜM BELGESİ VE ADLİ ÖLÜ MUAYENESİ GÖREVİ

Yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimleri ölüm belgesi düzenleme ve adli ölü muayenesi görevlerine dahil edildi. Ancak, entegre aile hekimliği birimlerinde çalışan hekimler bu görevlerden muaf tutulacak.

SÖZLEŞMELİ AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI İÇİN YENİ ESASLAR

Aile sağlığı çalışanlarının sözleşmeli olarak çalışmasıyla ilgili de değişiklikler yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre:

  • Ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları, talep etmeleri ve Bakanlık onay vermesi halinde aile sağlığı çalışanı olarak sözleşme imzalayabilecek.
  • Kadrolu olmayan sağlık çalışanları, valiliklerin ihtiyaç bildirmesi ve Bakanlığın onaylaması halinde sözleşmeli olarak atanabilecek.
  • Aile hekimi, bir ay içinde aile sağlığı çalışanı ile anlaşamazsa, çalışan doğrudan il sağlık müdürlüğüne başvurabilecek.

Yapılan düzenlemelerle, aile hekimliği sisteminde daha etkin ve düzenli bir yapı oluşturulması hedefleniyor.