Denizli Haber - 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Çal Belediyesi’nin borç listesi, belediyenin sosyal medya hesabından paylaşıldı. Çal'da iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Fethi Akcan, kamera karşısına geçerek belediyenin borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Akcan, “Onların iddia etmiş olduğu 73 milyon 105 bin liralık borç, sanki bizim farklı yerlerde kullandığımız, israf ettiğimiz para gibi lanse edilmektedir. Tamamıyla yanlıştır. Yeşil Çal A.Ş.’yi bir kenara konulduğunda Çal Belediyesi’nin toplam borcu, 69 milyon 649 bin liradır. O pankartta alacaklar yazmıyor. Burada Çal Belediyesi’nin 10 milyon TL de alacağı vardır. 69 milyondan 10 milyon TL’yi düştüğümüzde Çal Belediyesi’nin 59 milyon 649 bin TL borcu vardır. Bu 59 milyonluk borcun da 29 milyon TL’si SGK, emekli sandığı ve vergilerdir. Yani, zaten vergiler her belediyede olduğu gibi İller Bankası tarafından kesiliyor. Belediye personel şirketi olan 20 milyonluk sigorta borcu da taksitlendirilmiş ve 8 taksit ödenmiştir, ödenmeye de devam edilecektir. SGK, emekli sandığı, maliye ve şirketlere olan toplam borcumuz alacakları düştükten sonra 59 milyon 649 bin TL’dir, 73 milyon falan değildir” diye konuştu.

“YEŞİL ÇAL A.Ş.’NİN DE BORCU YOK”

Yeşil Çal A.Ş.’nin pankartta gösterildiği gibi 3 milyonluk borcu olmadığını söyleyen Başkan Akcan; “Yeşil Çal A.Ş.’nin toplam 1 milyon 913 bin lira borcu vardır. 1 milyon 88 bin lira da alacağı vardır. Paso paralarından da 1 Kasım ile 28 Şubat arasındaki satılan pasoların da alacakları vardır. Buradaki alacak ve borçlara baktığımızda da alacak-borç karşılığında Yeşil Çal A.Ş.’nin de borcu yoktur. Pankarta bakıyoruz, 2,5 milyon TL iftar yemekleri var. Biz iftar yemeklerini sadece 2024’te vermedik. 2014’ten 2019’a kadar her yıl verdik. Pandemi, deprem girdi vermedik ve 2024’te yapmış olduğumuz iftar yemeklerinde de bir dostumuz yardımcı olacaktı. Daha sonra Gazze’ye olaylarında da Gazze’ye göndermek istediklerini biz de onlara teşekkür ettik. Bizi düşünmeleri dahi yeterliydi. Her belediyede olduğu gibi biz de iftar yemeklerini Çal Belediye bütçesinden verdik, eğer olsaydı vermeye de devam ederdik. Bu, bizim anlayışımız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dağıtılan çiçek parası var. Biz, her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Çallı kadınlarımızla ilgili bir aktivite yapıyoruz, gül ve çiçek dağıtıyoruz. Geçen yıl da mutfak önlüğü dağıtıyoruz. Bu kadar küçük bir rakamı, Çallı kadınlarımıza çok mu gördünüz? Gönül isterdi ki Çallı kadınlarımıza daha büyük bir şeyler verelim, daha güzellerini dağıtalım, farklı farklı şeyler dağıtalım ama bütçemiz buydu. Bunu dağıtabildik” şeklinde ifade etti.

“1 OCAK’TA SAYIŞTAY TARAFINDAN DENETLENDİK”

Başkanlık döneminde yapılan çalışmalara dair de örnekler veren Fethi Akcan; “İlçeye yüzme havuzu yapıldı. Bugünkü maliyeti 15 milyon liranın altında çıkmaz. Gençlik merkezi yapılmış. Bakın kaç para mal edilmiş? İhaleye çıkarılıp da ‘kimseye haber vermiyor’ denilen mezbaha yapılmış. Bakın kap paraya mal edilmiş. Yüz binlerce metrekare üst yapı yapılmış, milyonlarca TL para ödenmiş. Bu işler nasıl yapıldı? Bu paralar nasıl ödendi. Biz, yaptığımız her işin arkasındayız ve sonuna kadar da arkasında dururuz. 1 Ocak 2024 itibariyle bu belediye geriye dönük olarak devletin en büyük organı olan Sayıştay tarafından denetlenmiş ve raporları Çal Belediyesi’ndedir.  Herhangi bir şey yoktur. Olsaydı savcı, suç duyurusu olarak Sayıştay’a gönderirdi” diye konuştu.

Çal’da Asırlık Gelenek Bu Yılda Sürdürüldü Çal’da Asırlık Gelenek Bu Yılda Sürdürüldü

“2014 YILINDAN ÖNCEKİ BÜTÜN BELEDİYELERİN BORÇLARI ÖDENDİ”

Belediyenin borcunun alacakları düşüldükten sonra 59 milyon lira olduğunu ifade eden Akcan, “Hadi düşmeyelim, 69 milyon lira. Bu belediyenin 136 milyon TL 2024 bütçesi var. Borçlarla ilgili küçük örnek vereceğim. 2014 yılı 4 Nisan’da görevi devraldığımızda o günkü Akkent Belediyesi’nin 1 milyon 900 bin lira borcu, 100 bin lira alacağı vardı. Ortaköy Belediyesi’nin de 1 milyon 700 bin lira borcu vardı ve herhangi bir alacağı yoktu. Çal merkezin de yaklaşık 2 milyon 700 bin lira borcu, 300 bin lira civarında alacağı vardı. Yani 2 milyon 400 bin lira borcu vardı. Toplam bugünkü borcu alacakları düştükten sonra 5 milyon 900 bin liraydı. Dolar olarak baktığımızda 2 milyon 770 bin dolar yapıyordu. 23 köy ve diğer kasabaları saymıyorum sadece 3 tane belediyenin toplam borcu bugünkü rakamlarla 90 milyon TL yapıyor. O zaman ‘Borç batağında devraldık. ne yapacağız, ne edeceğiz?’ demedik. ‘Her belediyenin olduğu gibi bizim belediyemizin de borcu vardır’ dedik. 2014 yılından önceki bütün belediyelerin borçları ödenmiştir” dedi.

Editör: Tahir Aygün