Denizli haber - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarının ardından CNN Türk canlı yayınına bağlanan konuklar değerlendimelerde bulundu. Akşener, partisinin Genel İdare Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Akşener açıklamasında, "Üzülerek söylüyorum ki dün itibarıyla 6'lı masa artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir. Ne kumar masasında ne de noter masasında olmayacağız." dedi. Kılıçdaroğlu da bu açıklamaların ardından 'Merak etmeyin bütün taşlar yerine oturacak' ifadelerini kullandı.

İYİ Parti lideri Akşener'in açıklamalarını CNN Türk canlı yayınına bağlanan konuklar değerlendirdi.

KRİZ ÇIKARAN DİYALOG: ONLAR BENİM BELEDİYE BAŞKANLARIM

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat: Zaten dün ilk haberi CNN Türk ekranlarında Gece Görüşü'nde vermiştik. Dün geceden başlayayım detaylı olarak. Dün gece anketleri, anketlerin yapılması gerektiğini Meral Akşener anlattığı gibi anlattı. Kemal Kılıçdaroğlu da 'Onlar benim belediye başkanlarım. Görevlerine devam edecek' dedi. En başından beri zaten iki parti arasındaki birinci anlaşmazlık konusu adaylık meselesiydi. İkinci anlaşmazlık konusu da hükümetin nasıl bir geçiş süreci yaşayacağı ve bu geçiş sürecinde İYİ Parti'nin neleri alacağı ya da alamayacağıydı.

İYİ Parti çoklu başkan yardımcısına karşıydı. Oy oranlarına göre de kabine dağılımı ve 700 bürokrat dağılımı istiyordu. Bunlar kabul görmedi. Diğer taraftan 'Milletin dediği olsun, kazanacak aday olsun, Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş olsun' çok büyük bir gerilim yaşandı.

'Kemal Kılıçdaroğlu benim başkan adayım' diye kestirip atınca 'İstiyorsanız imza atmayın' dedi. Araya Ahmet Davutoğlu girdi; 'Kemal Bey yapmayın' dedi. 'Aşağıda insanlar var, bu masanın dizaynı var. Bunu bu şekilde yaparsak uygun olmaz.' dedi. Hem Kemal Kılıçdaoğlu'nu sakinleştirdi. Hem de imza atmak durumunda kaldı. Ahmet Davutoğlu'nun bu sakinleştirici sözlerinden sonra.

Dün akşam yapılan toplantıda A'dan Z'ye Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı olduğu zaten söylendi. Aslında en başından beri GİK il başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'na karşıydı. Diğer taraftan başka bir partinin belediye başkanlarını Meral Akşener'in çağrı yapması adeta Ankara'da bir şok etkisi yarattı. Daha önemli bir şey söyleyeceğim. Bu sabah ki ben dün akşam da 'Acaba Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu herhangi bir açıklama yapacak mı?' diye ekranda sordum. Bu sabah CHP Genel Merkezi'nden büyükşehir belediye başkanlarına bir sözlü bir ifade gitti konuyla ilgili açıklama yapmaları için 'Arkasındayız' diye. Bazı merkezlerden o yazı genel merkeze ulaşmadı.

Aslında şöyle... Kemal beyin Meral hanımla restleşmesinin ardından CHP'deki hava kalkarlarsa kalksınlar' ifadesiydi. Ancak tabi CHP'nin iki kendi belediye başkanına çağrı yapması siyasi ahlak açısından, CHP açısında tartışma yaratan tartışmalı bir konu.

AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Mehmet Sarı: Net bir şekilde ortada masaya dair bir şey kalmadı. Net bir şekilde ifade etmeye çalışmıştım. Ama ben masadan kalkmayacağını düşünüyordum. Fakat şöyle; Burada özellikle sayın Kılıçdaroğlu'nun organize etmiş olduğu masanın Meral Akşener'in kendi siyasi geleceğini biteribileceğine olan inancı. Sonuç itibarıyla masaya onay verdiğinde masadaki sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı noktasında adayı Akşener onaylarsa İYİ Parti'nin burada kaybeden olacağı ve nihayetinde Türkiye'deki siyasi partiler mezarlığına doğru gideceğini, o yöndeki inanç aslında parti tabanından ve parti üst yöneticilerinden bir direnç olarak yansıdı. Ve nihayetinde de baştan beridir de aslında sayın Akşener'in kendisini doğrudan ana muhalefet partisi pozisyonuna konumlandırıyordu. Dolayısıyla o noktalarda yapmaya çalıştığı şey de şuydu; CHP'nin önünde bir İYİ Parti formatı ve dediğini özellikle masaya her şart altında kabul ettirme çabası olarak da bunu gösterdi.

Ve nihayetinde bu 6'lı masanın 6+1 masalarının ittifak seyri içerisinde bu milletin geleceğine her hangi bir ortaya koyabilecekleri projeleri, planları, Türkiye'nin geleceğini inşa etme şansları olmadığını defaatle vurgulamamıza rağmen bugün gerçekten o siyasi ihvaller, parti içerisindeki çekişmeler ve bir taraftan da herkesin gizli kapaklı yürütmüş olduğu gizli kapaklı görüşmeler arkasında gerçekleştirmiş olduğu temaslar neticesinde bunları getirip masanın gündemine yatırınca doğal olarak böyle bir masanın bir birliktelik ve bir ülkü birlikteliği siyasi birliktelik çerçevesinde hareket etme imkanı kalmadı.

Ve nihayetinde siyasetin realitesi masanın şekli anlamda kurulmuş durumunu tam anlamıyla tarumar etti. Beklenen şu; Milleti ve toplumsal kesim açısından her şart altında biliyorsunuz ki özellikle CHP seçmenleri olsun, muhalefet çevresinden olsun masa önem atfedenler açısından da burada gerçekten de bu karmaşa ve kaosun bu masanın bu anlamdaki görüntünün millete bir faydası olmadığını hep beraber görmüş olduk. Nitekim Cumhur İttifakı bağlamında eğer gerçekten siz şahsi ihvallerinizden feragat etmişseniz gerçekten ülkeyi düşünüyorsanız eğer gerçekten bu millet adına bir faydalı bir iş yapma durumundaysanız bu kadar büyük laflar ediyorsanız sayın Devlet Bahçeli'nin izlemiş olduğu tarzı ben baştan sona izlemesini ben sayın Akşener'e tavsiye ederim.

Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici: Burada iki faktör var. Eğer ki İYİ Parti bir aday çıkarırsa yine de ittifak içerisinde kalacaktır. Ortak liste yapacaklardır. Sayın Kılıçdaroğlu ile dünkü görüşmede söyleniyor. İkinci bir alternatifte diğer o küçük siyasi partilere de CHP mileltvekilleri verebileceği öngörülüyor ve orada konuşuluyor.

Ben Meral Akşener masadan kalkmış olarak yorumlamıyorum. Çünkü sözleri arasında şunları ifade etti. Ortak anayasa, ortak hükümet yönetim politikalarından bahsetti. Bunların arkasında yine duracağını ifade ediyor aslında. Yani Millet İttifakı'nın genel seçimlerde milletvekilleri belirlemede ortak hareket edeceklerini öngörüyorum. Eğer ki aday olarak çok önemli bir çağrıda bulundu. Tarihi bir siyasi atmosfere şahit olduk. Sayın Yavaş'ın sayın İmamoğlu'nun bu çağrıya uyması durumunda bir aday çıkarmayı planlayan bir parti var.

Editör: Tahir Aygün