Denizli Haber - Avrupa Birliği otomobil üretiminde krom kaplama kullanımını yasaklamayı planlıyor.

Araçlarda üst sınıf görünümü sağlamanın en çok tercih edilen yöntemlerinden olan krom kaplamaların yerine yeni bir malzeme kullanılacak.

Yasak 2024 yılında uygulamaya konulması bekleniyor.

Krom kaplamaların yasaklanmasının ardından otomobil üreticileri premium malzeme görünümünü vermek için yeni bir malzeme arayışına girecek.

Denizli'de aramızdan ayrılanlar 09-10-2024 Denizli'de aramızdan ayrılanlar 09-10-2024

500 KAT DAHA ZEHİRLİ

Krom kaplama işlemi sırasında havaya salınan emisyonların akciğer kanserinin gelişimine katkıda bulunduğu öne sürülüyor. Raporda bu emisyonların dizelden 500 kat daha zehirli olduğu belirtildi.

Zararlı emisyonu azaltmak için başka kimyasal duman bastırıcıların kullanması gündemdeydi ancak bunlar da yüksek derecede toksik maddeler içerdiği için sağlık konusunda yine zararları olacaktı.

"ÇEVRE DOSTU MALZEMELER ALTERNATİF OLABİLİR"

Krom kaplama sadece otomobillerde değil mutfak, aydınlatma, banyo gibi birçok günlük hayatımızda kullandığımız eşyada da yapılıyor.

Renault'un tasarımcısı Gilles Vidal "çevre dostu malzemeler kroma alternatif olabilir." dedi. Fransız markanın otomobillerinde arduvaz ve mantar kaplamaların yanı sıra %60 oranında geri dönüştürülmüş alkantara kullandığını kaydetti.

Kaynak: KARAR

Editör: Tahir Aygün