Denizli Haber - AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem başta Hatay, Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

İŞTE ŞEHİRLERDEKİ SON DURUM...

17:10 EMEKLİ MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan emekli maaşı açıklaması: Yaşanan deprem felaketi nedeniyle 4A ve 4B kapsamındaki 2023/Şubat ödeme dönemi gelir/emekli aylıkları erken ödenecektir. Geçmiş Olsun Türkiye.

17:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, deprem faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Bu yağma olayları karşısında son derece acımasız olacağız. Bir kere daha uyarıyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Kararlı ve net davranacağımızın bilinmesini istiyoruz." dedi.

16:20 SGK'DAN 'ERTELEME' AÇIKLAMASI - Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle prim borçlarının ödenme süreleri ile Kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme süreleri ertelendi.

16:00 Osmaniye'de artçı deprem: 4 katlı bina yıkıldı - Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgelerde artçı sarsıntılar sürüyor. Osmaniye'de Musa Şahin Bulvarı’ndaki 4 katlı bina, bugün meydana gelen artçı depremde yıkıldı. 

14:40 ERDOĞAN ADIYAMAN'DA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki çalışmaları yerinde inceliyor. Adıyaman'da depremzedelerle görüşen Erdoğan açıklama yapıyor. Erdoğan, can kaybının 18 bin 991'e, yaralı sayısının 75 bin 523'e yükseldiğini duyurdu.

13:56 EMG'DEN DEZENFORMASYON AÇIKLAMASI - Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a “kişinin yaşadığına" yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklindeki dezenformasyon amaçlı paylaşımlar hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır.

13:30 BAŞSAVCILIKLARA 'DEFİN' YAZISI - Adalet Bakanlığı, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenen illerde defin işlemlerinin hızlı ve etkin yürütülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına yazı gönderildi.

13:25 80.863 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ - AFAD duyurdu: Afet bölgesinden tahliyelerimiz AFAD koordinasyonunda devam ediyor. jandarma tarafından oluşturulan tahliye noktalarından yürütülen tahliye çalışmalarında şimdiye kadar karayolu, demiryolu, havayolu aracılığıyla toplam 80.863 vatandaşımız tahliye edilmiştir.

13:07 GAZİANTEP'TE YIKILAN BİNALARLA İLGİLİ SORUŞTURMA- Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, deprem bölgelerinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

13:01 AFAD'ın sosyal medya hesabından 'Önemli Duyuru' başlığıyla yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a 'kişinin yaşadığına' yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklinde dezenformasyon amaçlı bilgiler paylaşılmaktadır. Resmi kurumların bilgilendirmeleri haricinde yapılan hiçbir bilgilendirmeye itibar edilmemesi önemle arz olunur. Bu tarz kirli bilgileri paylaşanlarla ilgili EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızca gerekli yasal işlemler yapılacaktır" denildi.

12:55 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili, yapımını üstlenen ve sonradan imara aykırı değişiklikler yapan sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

12:25 HASTALAR NAKLEDİLİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İskenderun Limanından 73 hasta daha 32 refakatçi ile çeşitli hastanelere nakledildi. Her türlü olasılığın düşünüldüğü sağlık hizmetleri için bütün imkânlar seferber edilmiş durumda.

 12:15 İletişim Başkanlığı, depremden etkilenen illerdeki yakıt dolum noktalarını paylaştı

12:00 AFAD, yardım kampanyası için banka hesap bilgileri paylaştı

12:00 Adalet Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan depremden etkilenen illerde adli süreçlerin daha hızlı ve etkin yürütülmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı gönderdi.

11:54 BAKAN KOCA DUYURDU: AFET BÖLGESİNDE 144.156 PERSONEL HİZMET VERİYOR - Afet bölgesinde, doktor ve sağlık personeli olarak, 9.011 kişi görevlendirilmiştir. Sağlık tesislerimizde, 18.022’si doktor ve 111.699’u sağlık personeli olmak üzere 144.156 personel depremzedelere sağlık hizmeti vermektedir. Bölgede 14.435 UMKE ve 112 personeli var.

11:45 PROVOKATİF PAYLAŞIMLARA GÖZALTI - Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 302 hesap yöneticisi tespit edildi. 37 şahıs gözaltına alındı, 10'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

11:30 17 ilde sahte hesaplarla deprem yardımı toplayan 20 şüpheliye işlem - Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli 10 şehirde yıkıma neden olan depremin ardından, AFAD ve resmi kurumların internet sitelerini taklit ederek sosyal medyadan bağış toplayan 17 kentte 20 hesap tespit edildiğini ve kullanıcıları hakkında adli işlem başlatıldığını açıkladı.

11:05 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Enkaz altından çıkarılmış ve refakatçisi olmayan, hastanede tedavisi devam eden 162 çocuk bulunmaktadır.

11:03 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Özer, ''Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS’ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır'' açıklamasında bulundu.

10:35 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Gaziantep'te açıklama yaptı. Kurum, açıklamasında "Gaziantep'te 2 bin 529 canımızı yitirdik. Yaralı 12 bin 468 kardeşimiz de şu an hastanelerde tedavi altındadır. Gaziantep'te yapılan arama-kurtarma faaliyetleri 1324 binada başlamıştı. Arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde şu an sadece 108 binada arama kurtarma faaliyeti yürütüyoruz. Şu ana kadar yapmış olduğumuz tespit çerçevesinde tüm ülke genelinde 12 bin 141 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık" dedi.

10:17 İskenderun'daki Arzu Apartmanı'ndan 6 kişi sağ çıkarıldı. Enkazdaki ses veren 3 kişi için kurtarma çalışmaları sürüyor.

09:40 MSB: Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Musa Avsever ile Hatay’da kurulan lojistik destek üssünde incelemelerde bulundu.

09:38 İçişleri Bakanlığı, Bakan Soylu'nun başkanlığında, Kahramanmaraş Afet Koordinasyon Merkezi'nde, Afet Koordinasyon ve Planlama Toplantısı gerçekleştirildiğini duyurdu.

09:25 DEPREMDE CAN KAYBI 18 BİN 342'YE YÜKSELDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir." denildi.

09:25 709 SEFERLE 125.957 TAHLİYE

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından depremzedelerin tahliyesini gerçekleştiren Türk Hava Yolları(THY) bugün 26 bin 699 vatandaşı taşıyacaklarını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, "Bugün için planladığımız 150 tahliye seferiyle 26.699 vatandaşımızı taşıyacağız. Tahliye operasyonunun başladığı 6 Şubat’tan gün sonuna kadar toplam 709 seferle 125.957 kişiyi tahliye etmiş olacağız" dedi.

09:00 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile kurulan destek üssünde incelemelerde bulundu. 

07:50 Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

05:16 9 KİŞİ İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞ

Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılan Arzu Apartmanı enkazında çalışan arama- kurtarma ekipleri, 9 kişinin hayatta olduğunu belirledi. Enkaza yoğunlaşan ekipler, 6 katlı binanın enkazından termal kamera ile birinci katta olduklarını saptadıkları 9 kişiye ulaşabilmek için kuyu sistemi ile çalışma başlattı.

Deprem sırasında evde arkadaşında olan ve ailesinden 6 ferdi enkazda bulunan Furkan ile anne ve babasının enkazda olduğunu öğrenince Sakarya'dan gelen üniversite öğrencisi Buse Kılınç, ekiplerden gelecek müjdeli haberi bekliyor. Bir kişinin ise kimliği konusunda bilgi edinilemedi.

05:07 Kahramanmaraş'tan hareket eden askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 210 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

23:38 OKTAY: DEPREMDE CAN KAYBI 17 BİN 674 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiğini, 72 bin 879 kişinin yaralandığını açıkladı.

Oktay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bizim yüreklerimizi ısıtan başka bir Haber var. 121 kişi enkazdan kurtarıldı. 72 saatten sonrası kritik saatlerdir. Destek faaliyetinde bulunanların ümitlerini sağ tuttuğunun güzel bir örneğidir. 72 saat sonrasında kurtarılan bir kızımız vardı Hatay'dan. Gerçekten yüreklerimizi ısıttı. Ama ben bir kez daha emek veren tüm ekiplerimizi yürekten kurtarıyorum. Sağ kurtarılanlarla beraber bizi üzen hayatımızı kaybeden vatandaşlarımız. 17 bin 674 vatandaşımız hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine sabırlar diliyorum. Kurtarılan ve tedavisi devam edenler var. Bunları sayısı da 72 bin 879. Köylere yoğunlaşmış durumdayız. Detaya baktığımızda özellik Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa'da çalışmalarımız tamamlanmıştır. 12 bin 241 aracımız sahada. Hava araçlarını, kara araçlarını yoğun olarak kullanıyoruz. Hava şartları da hava araçlarını kullanmamıza müsaade ediyor. Bu da bize esneklik ve hız kazandırmış durumda. Gemilerle de 22 aracımızla faaliyet yürütüyoruz. Bugüne kadar 177 sefer THY yaptı. Beslenme çalışmalarında da iyiyiz. Tüm illerde ulaşmadığımız hiçbir yer yok. Bugün 1 milyon 300 bin kapasiteye ulaştık. Afetzedelerin yanında olmak istiyoruz. Bugünlerde beslenme ve barınma da çok önemli. Burada size verdiğimiz rapor bizi de motive eden bir rapordur. Katkı veren tüm kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Barınma ile ilgili çalışmalarımız da hızla devam ediyor. MEB ve üniversiteler aracılığıyla 461 bine ulaşmış durumda. Tahliye operasyonlarımız devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarımız yoğun olarak başlamış durumda. Bu çalışmalar artarak devam edecek. 750-800 ekip bunun için sahada. Ulaştırma alanında bir sorunumuz yok. Enerjide her ikisini de veriyoruz. Kontrollü şekilde hem elektrik hem doğal gaz verilmekte. Şuan bir yerde elektrik veya doğal gaz yoksa oraya tedbirden dolayı verilmiyordur.

HATAY HAVALİMANI'NDA SON DURUM

Deprem sonrası hasar gören Hatay Havalimanı'ndaki son duruma ilişkin ise Oktay, "Hatay Havalimanı tamamlanmak üzere. 1 haftadan çok daha öncesinde tamamlayıp hizmete almayı planlıyoruz. Hastanelerde herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Hasta sevkimiz devam etmekte. Sağlık ve ulaşımdaki altyapımız olmasaydı bugün farklı şeyler konuşuyor olurduk. Tüm çalışma arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Bu çalışma 7/24 devam eden bir çalışma. Bu ilk andan itibaren başlamıştır. 07.14'te deprem olduğu andan itibaren Cumhurbaşkanımızla bu çalışmaya başladık. Sahada bizim kendisine sunduğumuz raporları da görüyor. Tüm bakanlarımız sahaya sevk edildi. İlk anda devletin tüm kurumları sahada oldu. Bunu bizim gelecek nesillere olan borcumuz olarak görüyoruz. Hızlı olunmadığı yönünde söylentiler var. İlk andan itibaren büyük bir alanda yönetimi ele alan bir devlet ve hükümet var. Tüm çalışmalar gördüğünüz şekilde devam edecektir." dedi. 

23:11 SOYLU: POLİS TEŞKİLATIMIZDA 120, 32 ÜZERİNDE JANDARMA PERSONELİMİZİ KAYBETTİK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta deprem sonrası devam eden çalışmalara ilişkin son durumu paylaştı. Soylu, "Bazı yerlerde havalimanları çalışmadı. Elektrik su doğalgaz bütün olumsuzluklara kara kışın getirdiği olumsuzluklara rağmen vatandaşımızın bir an önce imdadına yetişebilmek için Türkiye devletiyle milletiyle seferber oldu. Birçok afette çalıştık. Afette usulümüz şudur, arkadaşlarımız masanın etrafında çalışırlar, bizler de sahada sıkıntıları belirleriz, değerlendirir çözüm üretiriz. Geldiğimden beri şuradan kalktığım saat çok olamadı. Sahaya da gidemedim. Büyük bir afet alanında güçlü bir en büyük depremlerden birisi. AFAD ölüm sayılarını sürekli olarak açıklamaktadır. Enkazdan yaralı olarak kurtulanları açıklamaktadır. Burada büyük bir operasyon yürüttüğümüzü söylemem gerekir. Buradan tahliye edilecek insanların tahliye edilmesine kadar 150 parça işin, farklı kişilerle yürütülmesi sağlanıyor. Çadır kentler, ısınmasına kadar, konteynırlara kadar birçok alanda tüm arkadaşlarımızla birlikte askerine Mehmetçik'ine kadar, 20 bin takviyelerle birlikte burada görev yapan arkadaşımızın sayısı. Herkes burada bir mücadele ortaya koymaktadır. 5 bin 323 vatandaşımızı Kahramanmaraş'ta kaybettik. 4 bin 493'ü de defnedildi. Emniyet kriminal, Diyanet, sağlık yıkama hizmetleri bir arada yürümektedir. Mezarlar kazılıyor, yıkamalar yapılıyor, kimliklendirme yapılıyor adli tıp uzmanı ve savcılarla. Bütün tutanaklar tutuluyor ve definler gerçekleştiriliyor. Kısa süre içerisinde her türlü faktör değerlendirilerek bunlar sağlanmaktadır. Dinimizin emrettiği tüm usuller eksiklik yerine getirilmeden sağlanmaktadır. Hukuki tüm usuller gerçekleştirilmektedir. 500 bin öğün Yemek verilmektedir. 500 üzerinde köy var buranın. Yolun kapalı olduğu köylerimiz var, onlara da helikopterlerimizle ilaç dahil ihtiyaçları ulaştırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki sürecin her birimiz için çok önemli ve zor olduğunu biliyoruz. Sosyal medya dahil etkilenmeden görevimizi yapmamız lazım diyorum tüm arkadaşlarıma. Biz kamu ve insanlık adına buradayız. Birileri açık arayabilir. Dünyanın büyük olarak nitelendirdikleri böyle bir depremde elbette ki yetişmekte zorlandığımız, yetiştiğimiz konular olacaktır. Bundan siyasal çıkarım koymak depremden büyük hasardır. Deprem ne zaman olacağını bilmediğimizdir. Deprem ortaya koyduğu hasarla hepimizi etkilemektedir. Onları ayıplarıyla baş başa bırakacağız. Nasıl bir ruh halidir bu. Bu dünyanın öteki dünyası da var. Birileri çıkıp daha önce bunlar oldu diye değerlendirme ortaya koyuyor. Bir vatandaşımızın elini tutması gerekirken, her şey mi siyaset olması gerekir. Burada bir siyaset yapılacaksa bunun hesabı sorulur. Herkesin morale ihtiyacı var. Dünyanın birçok yerinden destekler geliyor. Birçok alanla karşı karşıyayız. Çözebilmek için adım atmaya çalışıyoruz. Bu kadar insan nerede kalacak, nerede uyuyacak. Hastanelerde yoğunluk nasıl karşılanacak. Birçok operasyon yönetiliyor. Buna rağmen televizyon seyretmiyor sosyal medyaya bakmıyorum. Arkadaşlarımın ilettiği insanlık adına utanç vericidir. Bir ülkede milletvekilliği ana muhalefet liderliği yapmış bir kişi bu kadar mı istismar eder hayatı, bir olayı. Bugünün anlamı bu mu, bu mu söylenmesi gerekir. Bazen insanın olanlara inanası gelmiyor. Burada polis teşkilatımızda da tespit ettiğimiz 120 arkadaşımızı kaybettik. Toplu kayıplar bunlar. 32 üzerinde jandarma personelimizi kaybettik. Biz çalışmaya devam edeceğiz. Yağma yapılıyor. Biz her ihbara gidiyoruz. Yüzde 99'u asılsız ihbar. Bazen evinin korunmasını istiyor vatandaş. Normal hayatın içinde nasıl hırsızlık varsa burada olabilir. Bu milletin kodlarıyla oynamak yanlıştır. Allah selamet versin olmayan barajlar patlar. Biz hepimiz burada depremzedeyiz. Yardım etmeyecekseniz, milletimiz şikayet ediyor. Ellerindeki belediyeler define bile yardımcı olmadılar. Olmayabilirler her şeyi yapabilirler. Bu dünyanın öteki dünyası var. Bunların değerlendirmeleri yapılacaktır. Şu günleri bir geçelim. Bu milletin evladı olmaktan gurur duyuyoruz. Herkes büyük seferberlik içerisinde. Tarihin her döneminde kötücül insan çıkmıştır. Yabancı ülkelerden yardım geliyor." ifadelerini kullandı. 

22.10 Adıyaman'da incelemelerini sürdüren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, özel araçların çalışmaları aksatmasından şikayet ederek, "Tek sıkıntımız burada görevi olmayan vatandaşlarımızın özel araçlarıyla şehre girmeye çalışmaları ve şehri de yaşanan yoğunluk nedeniyle buradaki enkaz kaldırma çalışmalarını maalesef yavaşlatıyorlar. Vatandaşlarımızın daha hassas davranarak buradaki çalışma ortamını, düzenini aksatmadan buradaki hareketlerini sağlamaları ve mümkün olduğu kadar yayan olarak İstedikleri şekilde gelebilirler ama araçlarıyla gelerek şehir trafiğini lütfen meşgul etmesinler" dedi.

22.00 BAKAN KOCA: 17 BİN 406 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ, 71 866 VATANDAŞIMIZ YARALANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 866 kişinin yaralandığını açıkladı. Koca, "Tarihimizin en büyük felaketlerinden birinde 10 ilimizde mücadele veriyoruz. Başımıza gelen afet milletçe hafızamızdan silinmeyecek izler bırakıyor. Olan biteni ekranları başından takip eden vatandaşlarımızın eli yüreğinde. Son bilançoları paylaşacak olursak; 17 bin 406 vatandaşımız hayatını kaybetti, 71 866 vatandaşımız yaralandı. Vatandaşlarımız, yaralı yakınları hakkındaki bilgilere e-Nabız uygulaması üzerinden ulaşabilirler. Raporlu ilaç kullanan hastalarımız eczanelerden ücretiz alabilirler. Deprem bölgesindeki hastanelerimizde, Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanemiz tam kapasite hizmet vermekte. Kahramanmaraş'taki hastanelerin hizmete açılması için çalışmalar yapıldı. Necip Fazıl Hastanesi'nde yoğun bakım hizmete alındı. Hatay'da üniversite hastanesi daha yoğun bir şekilde hizmete başlamış oldu. Hatay'dan diğer illere sevkler azaldı. Kısa süre açılan Samandağ Hastanesi de devrede. Kırıkhan'da hastanemiz hasarlı, sahra hastanesi ile hizmet veriyoruz. İskenderun Hastanesi'nin eski A blok kullanılamaz durumda. Devletimiz bu felaketin yaralarını sarmak için tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Milletimizin desteğini her an hissediyoruz. Enkazı kaldıracak, yaralarımızı saracak olan bizleriz. Milletimizden dualarını eksik etmemelerini isterim. Allah bu millete bir daha böyle acılar göstermesin." ifadelerini kullandı.

21.45 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay'da son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akar, "Havalimanının tamiri sonrası Hatay'ımıza desteği daha güçlü sürdüreceğiz. Antep ve İncirlik'i kullanıyoruz. Helikopterlerimizle ilgili yardımları ilgili noktalara ulaştırıyoruz. Uzman ve teknik personel ilgili bölgelere ulaştırmış olmaktayız. Tüm hava araçlarımız, dönüşlerinde hasta, yaralı ve depremzedeleri Batı'ya taşıyoruz. Kara, deniz ve hava personelinden ihtiyaç duyulanları bölgeye sevk ediyoruz. Depremden en çok etkilenen yerlerden biri Hatay'dır. Burada 4 binden fazla Mehmetçik görev yapmakta. Yarın sıhhiye hastanelerinin nakli söz konusu. Yarın ABD'nin gönderdiği sahra hastanesini de buraya nakledeceğiz. Ayrıca deprem bölgelerindeki kışlalarımızı depremzedelere açtık. Askeri eğitim merkezleri de depremzedelerimiz yararlanmaya başladı. Her türlü giyecek ve battaniye ne varsa dağıttık. Seyyar banyo ve tuvaleti de bölgelere dağıtmaya başladık. Şu anda günde 40 bin vatandaşımıza sıcak yemek veriyoruz. Tersanelerimizden de ihtiyaç duyulan teknik ekip bölgeye sevk edilmiş durumda. Ayrıca askeri seyyar hastanemiz var, o hastane de Kahramanmaraş'ta kuruldu. İskenderun'dan deniz ulaştırma köprüsü kuruldu, 22 gemi ile görev yapmaktayız. İş makineleri ağırlıklı olmak üzere bölgeye yönlendirilmekte. Bayraktar da sağlık hizmetleri vermeye başlayacak. Dün İskenderun'daki yangın da hava ve kara araçlarımızla müdahale edildi ve söndürüldü. TSK, diğer kamu ve kuruluşlarla tüm faaliyetlere katılmakta" dedi.

21.17 AFAD, saat 20.50 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin yaralandığını açıkladı. 

AFAD'dan yapılan açıklamada, "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 17.134 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 70.347 vatandaşımız yaralanmıştır. 30.360 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir. Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 29.622 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 6.479’dur." ifadelerine yer verildi.  

21:05 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Doğu Anadolu Fay Zonu'nun, değişik fay parçaları üzerinde şu anda yer kabuğu yaklaşık 400 kilometrelik bir hat boyunca ve kabaca yaklaşık 8-10 kilometrelik bir derinlik boyunca özellikle 3-4 metre bir deformasyona uğradığını görüyorsunuz" dedi.

20:40 Büyük felaketin dördüncü gününde, deprem bölgesinden tahliye uçuşları hız kesmeden sürüyor. Adana, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya'dan gelen uçaklar, başta İstanbul olmak üzere çevre illerdeki akrabalarının yanına sığınmak isteyen depremzedeleri taşıyor.

İstanbul Havalimanı'nın iç hatlar geliş terminalinde depremzedelerin gelişleri nedeniyle yoğunluk yaşanıyor. Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetlerine ait uçaklar da deprem bölgelerine yardım malzemeleri ve arama-kurtarma ekiplerini ulaştırmaya devam ederken, bölgede bulunan depremzedeleri ise tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

20:21 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kilis Devlet Hastanesi'nde yaralıları ziyaret etti.

19:09 Ticaret Bakanı Mehmet Muş, acil durum ekipmanları ve yardım malzemelerinin gümrük vergisinden muaf olduğunu duyurdu.

18.33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16 bin 546 kişinin hayatını kaybettiğini, 66 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı.

17:56 YÖK, tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim dönemi açılışının ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini açıkladı.

17:30 AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bu iki büyük depremin oluşumundan sonra 1400'ün üzerinde artçı gerçekleşti. Bu tür depremlerin sonrasında artçı sarsıntıların çok uzun süre devam edeceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

17:15 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yurt genelinde okulların 20 Şubat'a kadar eğitime ara vereceğini açıkladı.

OHAL KARARI MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

16:56 Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL kararı Meclis'te kabul edildi.

CAN KAYBI 16 BİN 170'E YÜKSELDİ

16:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16 bin 170 kişinin hayatını kaybettiğini, 64 bin 194 kişinin yaralandığını açıkladı.

16:25 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Yıkılan binalarla ilgili tahkikat başlatıldı. Hukuk önünde hesap verecekler.

15:40 Saat 17.00’de AFAD, yaşanan depremle ile ilgili açılamalarda bulunacaktır.

14:45 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 56 ülkeden ekipler görevde. 19 ülke daha 24 saat içinde göreve başlayacak.

14:25 CAN KAYBI 14 BİN 351 - TBMM'de konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, can kaybının 14 bin 351'e, yaralı sayısının 63 bin 794'e yükseldiğini açıkladı. Oktay ayırca, 'Türkiye geneli yol ağımızda ana arterlerin hepsi ulaşıma açıktır. Dün itibariyle tüm afet bölgesine kontrollü şekilde elektrik verilebilmektedir.' dedi.

14:20 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "2. dönemde tüm kademelerde devam şartı aranmayacak. Tüm öğrenciler istedikleri taktirde çevre illerdeki okullara nakilleri yapılacak." açıklamasında bulundu

 14:05 Depremin vurduğu 10 il için TBMM'de OHAL görüşmesi yapılıyor. TBMM'de depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

13:40 LÜTFEN İKİNCİ EL KIYAFET GÖNDERMEYİN - CNN Türk canlı yayınına bağlanan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kızılay'ın deprem bölgesindeki faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kınık, "4. gününde arama kurtarma faaliyetleri mesafe aldı. Vatandaşımızın ihtiyaçlarına odaklanıldı. Yardım organizasyonuna koordinasyon ile toplandı. 800bin 4 bin insana 3 öğün yemek çıkartıyoruz. Kumanya ve diğer yemek ihtiyaçları ile 1 milyon 600 bin kişiye ulaşıyoruz. Battaniye, kışlık giysi, dayanıklı gıda ihtiyacımız var. 168 numaralı çağrı merkezimiz var, yardım tekliflerini söyleyebilirler. Arkadaşlarımız depo noktalarımızı söyleyecektir. Lütfen ikinci el kıyafet yollamayın." dedi.

13:22 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefat sayısının 14 bin 14'e, yaralı sayısının ise 63 bin 794'e yükseldiğini açıkladı. Enkaz kaldırma çalışmalarının yoğun bir gayretle devam ettiğini ve yıkılan bina sayısının 6 bin 444 olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bugün OHAL ile ilgili TBMM'de kanunun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Yağmalama olaylarına OHAL ile müdahale edeceğiz." dedi.

13:10 İletişim Başkanlığı'ndan dezenformasyon açıklaması: Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki arama-kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Devletimiz tüm gücüyle depremden etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdürmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir. Dezenformasyon ve manipülatif içerikler karşısında doğruları anlattığımız "Dezenformasyon Bülteni" ile gerçekleri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyoruz.

 12:58 2023 yılı fitre bedelini 70 TL olarak belirleyen Din İşleri Yüksek Kurulu, deprem mağdurları için fitrenin Ramazan ayından önce de verilebileceğini açıkladı.

 12:50 Jandarma Genel Komutanlığı, yaptığı açıklamada "Jandarma Genel Komutanlığı envanterindeki 34 adet helikopter, 2 JİKU, 4 İHA ile depremin ilk anından itibaren 400 saat uçuş gerçekleştirilerek 120 çadır, 600 battaniye, 475 arama-kurtarma personeli, 11 jeneratör, 57500 kilogram erzak ve yaşam malzemesi, 240 yaralı vatandaş, 23 takım arama-kurtarma malzemesi sevk edilmiştir." ifadelerine yer verdi.

12:38 AFAD: Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Kilis'teki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir.

12:30 TÜRK Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, THY'nin 145 seferle 25.666 kişiyi taşıdığını duyurdu. Üstün, yaptığı açıklamada "07-08 Şubat tarihlerinde 44716 vatandaşımızı tahliye ettik. 08 Şubat tarihinde ise deprem bölgelerine gerçekleştirdiğimiz 145 seferle 25.666 vatandaşımızı taşıdık. İcra ettiğimiz 18 kargo uçuşuyla da 920 ton insani yardım malzemesini bölgeye ulaştırdık." dedi.

11:57 TÜRK Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, bugün deprem bölgelerine 173 uçuş seferinin planlandığını ve 30 bin 318 depremzedenin tahliye edileceğini açıkladı.

11:55 Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa’da açıklamalarda bulundu.

11:50 AFAD: Bugün saat 11.38 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden kara yolu, demir yolu ve hava yoluyla 28 bin 44 kişi tahliye edildi.

11:35 Adalet Bakanlığı: Hatay ve Kahramanmaraş'taki cezaevlerinde firar girişimi önlendi.

11:30: MSB: 40 bin kişilik yemek ve 557 bin 600 kumanya dağıtıldı

11:30 Emniyet Genel Müdürlüğü duyurdu: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 274 hesap yöneticisi tespit edildi. 31 şahıs gözaltına alındı, 9'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

11:00 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

10:50 AFAD: Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir.

10:00 Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK'nın başka illerde görev yapan savcılardan deprem bölgesindeki il ve ilçelere görevlendirdiği savcı sayısı 206’ya ulaştı.

09:45 519 SORTİYLE YARDIM MALZEMESİ TAŞINDI - MSB: Türk Silahlı Kuvvetlerimizin #deprem bölgesine destek uçuşları "hava yardım koridoru" üzerinden aralıksız sürüyor. Koridor üzerinden #Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illere 519 sortiyle kurtarma ekibi ve yardım malzemesi taşındı, taşınmaya devam ediliyor.

09:00 Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin dağlık kesimindeki köylerindeki depremzedelere askeri helikopterlerle yardım malzemeleri ulaştırıldı. 

08:55 AFAD can kaybının 12 bin 873'e, yaralı sayısının 62 bin 937'ye yükseldiğini duyurdu.

AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 12 bin 873 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 62 bin 937 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

05:58 Depremzede vatandaşların bölgeden tahliyeleri devam ediyor. Adana ve Kahramanmaraş'tan hareket eden 2 askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 83 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

03.25 AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.

01.47 İskenderun Limanı'ndan gece saatlerinde gelen son bilgiye göre alevler yeniden yükseldi. 

01.17: Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Bugün çalışmalarımıza devam ettik. Sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalar yoğunlaşıyor. İlave arama kurtarma personeli planlanıyor. Jandarma birliklerimizden de ilave ekipler kaydırılıyor buraya. 10 ilimiz etkilenmiş vaziyette. Dünyada az görülen büyüklükte süre olarak uzun sürdü. Hava şartları ağır. Şu an ilk günlere göre hava şartları daha iyi. Bunlara rağmen tüm gücümüzle mücadeleyi sürdüreceğiz. Bir kişi daha fazla nasıl çıkarabiliriz, gündemimiz bu. Sahada faaliyet gösteren personelimize teşekkür ediyorum. Adıyaman ve ilçelerinde enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşmak istiyoruz.

01.05 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Merkezde 10 bin üzeri gönüllü var. 10 bin üzerinde ekipler var. Enkaz kaldırma ve günlük ihtiyaçlar için yoğun mücadele vermekteyiz. 10 bin üzerinde bölgede asker ve jandarma bulunmakta. 500 üzerinde iş aletleriyle mücadele sergilemeye çalışıyoruz. Hatay Havalimanı dışındaki havalimanları sağlıklı şekilde çalışmakta. 100 ve üzerinde havayoluyla ihtiyaç karşılamaya çalışıyoruz.

ONLARI MİLLETİMİZE HAVALE EDİYORUZ

Hatay Havalimanı depremden etkilendi. Pistin eski haline gelmesi için çalışma var. Hafriyatın alınması gerekiyordu. AFAD kontrolünde Ankara Büyükşehir Belediyesine ait araçlar geldi. Bu kadar teknik konuyu farklı algılayıp farklı sunmak muhalefete uyan bir konuydu. Onları milletimize havale ediyoruz. Muhalefetin kötü siyasetiyle ortayı karıştırmaya çalışması burada çalışan herkesi üzmüştür. En geç pazar gününe kadar pistin çalışmasını bitirmiş olacağız. İskenderun Limanı'ndaki yangını yoğun bir seferberlik haliyle ortadan kaldırmış durumdayız. Milletimizin birlikteliğiyle bu işlerin üstesinden geleceğiz.

00.36 MSB: “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarla deprem bölgesinden kurtarılan yaralı vatandaşlarımızın Ankara’ya tahliyesine aralıksız şekilde devam ediyoruz. Birlik Zamanı.”

00.28 DEPREMDE SÖNEN SOKAK LAMBALARINA YENİDEN ENERJİ VERİLMEYE BAŞLANDI

Deprem nedeniyle enerji verilemeyen 10 ilin ilçe ve şehir merkezlerindeki çalışmalar aralıksız sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda elektrikte yaşanan arızalar için 3 bin 32, doğal gazdaki arızalar için de 1749 kişi görev yapıyor. Ekiplerin çalışması sonucu şehir merkezlerinin sokak lambaları bir bir aydınlanıyor. AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucu depremden etkilenen 10 ilin ilçe merkezlerindeki ana caddelerinde sokak aydınlatmaları yeniden enerjilendirildi. Kalan bölgelerin de aydınlatılması için ekiplerin 7/24 mesaisi devam ediyor.

Editör: Tahir Aygün