Denizli Haber - Denizli’nin Tavas İlçesi Avdan Mahallesinde kömür madeni araması nedeni ile binlerce dönüm tarım arazisi kamulaştırılarak, maden sahası haline getirilmişti. Yöre halkı, Avdan Platformu ve Büyük Menderes İnisiyatifinin direnişine rağmen hayata geçen projenin kapsamı yeni alınan karar ile genişletildi. Yeni karar ile Avdan Mahallesi ve çevresinin yanı sıra Narlı, Adamharmanı, Kırköy Denizoğlu, Sofular mahalleleri ile çevre ilçe ve şehirlerinde büyük bir kirlilik ile mücadele etmek zorunda kalacağının altını çizen Avukat Yağmur Yalçın “Halihazırda ÇED olumludur raporu verilen alan Denizli il merkezine sadece 120 kilometre uzaklıkta. Buradan da anlaşılacağı üzere bu tehdit. Sadece oradaki köy ve köylüleri ilgilendirmiyor” dedi.

Bilgilendirme toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Yağmur Yalçın “Kanun hükmünde kararname ile acil kamulaştırma kararı verilen Avdan'da son olarak ÇED olumlu raporu verildi ve bu ÇED olumlu raporu ile birlikte alan büyütüldü. Alan oldukça genişletildi. Neredeyse bir termik santral kurulacak alana kadar yayıldı. Bu alanda 27 kilometre yakınlığında bir Tavas ilçe merkezi ile 270 metre yakınında da bir konut var. O yüzden halihazırda hem insanların hem çevrenin hem doğanın katledileceği kişilerin ve kurumların menfaatine açılacağı bir süreç bizi bekliyor. Ben de Büyük Menderes İnisiyatifinin Gönüllü avukatlarındanım. Bu sürece müdahil olup süreci hukuki anlamda da takip edeceğiz. Hukuki süreçte açılan ÇED iptal davası ile ilgili müdafilik durumumuz var. Önümüzdeki hafta müdafilik ile alakalı dilekçemizi de mahkememize sunacağız ve sürecini takipçisi olacağız. Buradan da tüm kamuoyunun bilgisine sunmak istediğimiz şey tarım toprakları, otlak alanlar, orman sahaları, zeytinlikler bu süreçte yok olacak ve bu Denizli'mize kadar uzanacak. Bir süreç ve çok yakın bir süreçte de soluduğumuz havaya kadar kirlilik söz konusu olabilir. Bu nedenle termik santral tehlikesine karşı hepimizin biri olup buna karşı durması gerekli. Kömür sahasının topraklarımızı yutmasına izin vermemeliyiz. İlk olarak şöyle, burada bir termik santral gündeme geldi. Avdan sahasında termik santrale tüm köylerin biri olması, Büyük Menderes İnisiyatifinin de dahil olması, Avdan platformunun da karşı koyması ile de birlikte termik santral projesi durduruldu. Hem siyasilerle hem halkın mücadelesi ile burada termik santral durduruldu. Ancak süreçle alakalı bir gece aniden Cumhurbaşkanlığı kanun hükmünde kararname ile Avdan bölgesine çok yakın bir bölge kırmızı ile işaretlediğimiz bölge acil kamulaştırma kararı verildi” dedi.

“ALAN GENİŞLETİLDİ DOĞA KATLEDİLİYOR”

Hali hazırda orada kömür işletmesi işlerine devam ettiğini söyleyen Yalçın “Oradan kömür çıkarılmaya başlandı ancak geçen bir ay öncesinde ÇED olumludur raporu verdi. ÇED olumludur raporu ile beraber bu alan genişletildi. Geniş bir Havza'ya yayıldı. Bu ÇED olumludur raporuna bir ay içerisinde bu kanun hükmünde kararname ile kamulaştırılan yerlere dava açan ilgili kişiler ÇED iptali ile alakalı başvuruda bulundu. Bununla birlikte çevre köylerin Narlı Köyü, Adamharmanı Köyü, Kırköy Denizoğlu Köyü, Sofular köyünün de etkileneceği bir alana yayıldığı için büyük Menderes İnsiyatifi olarak biz o köyleri bilgilendirdik. Halihazırda haklarını aramak için vekaletlerini aldık ve açılan davalara da müdahil olacağız. Yani kanun hükmünde kararname ile başlayan şirket menfaati için kamulaştırılan yerler bu aşamada ÇED olumlu raporu ile birlikte genişletildi ve oradaki doğa katliamının büyümesine neden olundu. Eğer bu süreçte ÇED ile alakalı bu süreç iptal ettik ettirip buradaki zeytinlikleri, meraların, oradaki köylerin yok olmasını engellemeye çalışacağız. Çünkü ÇED raporunun iptal ettirirsek oraya bir işletme girmesine engel oluruz ve oradaki tüm faaliyetler durur. Kömür çıkarma işlemleri durur ve biz termik santral tehlikesini de durdurmuş oluruz. Aksi halde bizim bu ÇED davamız ile alakalı olumsuz bir süreç ile karşı karşıya kalırsak hali hazırda önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte bir termik santral tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız. Yani şu aşamada termik santrali kurulmayacaktır. Siyasilerin de bu konuda oradaki halka sözü var ama dolaylı olarak termik santral tehlikesinin oluşturulduğu kanaatindeyiz” dedi.

SİNSİ BİR SÜREÇ BİZLERİ BEKLİYOR

Termik santral kurulma tehlikesinin genişletme kararı ile beraber yeniden oluştuğunu söyleyen Avukat Yağmur Yalçın “Sinsi bir süreç bizleri bekliyor. Denizli halkını, Avdan halkını ve oradaki çevre köylerinin halkını bekliyor. Hepsi ile alakalı büyük bir onlar habersizdi Büyük Menderes İnisiyatifi olarak biz onları bilgilendirdik bu konuda köylerde toplantılar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Hali hazırda bir imza kampanyası da başlatacağız. Önümüzdeki süreçte Vali olsun çevre Şehircilik İl Müdürlüğü olsun imzalarımızla Köy halkı ile birlikte oralara da başvurularımızı gerçekleştireceğiz. Köylü köyünün yok olmasından, elinden malının mülkünün, dededen kalma toprağın elinden alınmasında oldukça korkar halde. En önemli olarak da kişilere sağlanan teşvikler var. Hayvanları var. Tarım yapıyorlar. Zeytinlikleri var. Hem gelir kaynağı hem yaşam alanları. Bu proje nedeniyle yok olmak tehlikesi ile karşı karşıya. O yüzden köylü de büyük bir endişe içerisinde. Halihazırda ÇED olumludur raporu verilen alan Denizli il merkezine sadece 120 kilometre uzaklıkta. Buradan da anlaşılacağı üzere bu tehdit. Sadece oradaki köy ve köylüleri ilgilendirmiyor. Denizli ilini ve deniz halkını da ilgilendiriyor. Kuş uçuşu mesafede daha da kısa bir mesafe bu. Orada oluşacak kömür işletmesi, termik santral bizlerin de sağlığına etki edecek. Bizlerin de yaşamlarımızı olumsuz etkileyecek. O nedenle özellikle Denizli il merkezini de dikkate alındığında bir an önce köylerden ziyade Denizli halkının da bu konuda ivedilikle bir tepki koyması ve bu konuda kamuoyu oluşturması gerekmektedir" sözleri ile durumu özetledi.

VATANDAŞLAR KARARA TEPKİLİ

Avdan ve çevresi ile ilgili ortaya çıkan genişletme kararı ile ilgili çevre mahallelerde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Avdan halkının gönüllü avukatlar Hasan Ozan Orpak ve Onat Ötnü tarafından hukuki süreci başlattığı vurgulandı. Toplantılarda birlikte hareket edildiğinde kamulaştırma kararının yavaşlatılıp durdurulabileceği ifade edildi. Büyük Menderes İnisiyatifi'nin gönüllü avukatları toplantıda “Burada geleceği olan toprağı olan hayvancılık ile uğraşan sizlerin de menfaati var” dedi. Avdan ile verilen kararlarda mahkemeye birlikte çıkıldığında ise mahkemeden daha hızlı ve olumlu sonuç alınacağı da bilgilendirme toplantısında belirtildi.

Toplantıya katılan vatandaşlar ise 9 yıl önce arazi ve evlerin satıldığını söyleyip, “Eğer o zaman satılmasaydı şu an buraya işletme açılamazdı” sözleri ile tepkisini dile getirdi. Zamanında 10 bin Türk Lirasına evlerin satıldığı en fazla ise 30 bin Türk Lirasına satıldığını iddia eden vatandaşlar “Şimdi 300 bin lira olsun, ben 300 bin lira ile hangi arsayı alıp hangi evi yapabilirim? Aldım diyelim sonrasında nasıl geçinebilirim” sözleri ile doğa yıkımının ayrıca yeni maddi zorluklara da sebep olacağını söyledi.

Editör: Tahir Aygün