Denizli Haber - Denizli Aydem Fen Lisesi Erasmus+ Okul Eğitimi Programı Ana Eylem 2-Okullar Arası Değişim Ortaklıkları 2020-1-IT02-KA229-079119_3 no’lu “Ready, Steady, Click: Walk Around the City and Help the Planet!”/"Rahat, Hazır ol, Tıkla: Şehirde Dolaş ve Gezegene Yardım Et!" adlı Erasmus projesinin Türkiye ayağı, İtalya’dan Liceo Classico Francesco de Sanctis, Yunanistan’dan 4th Lyceum of Katerini, Portekiz’den Escola Secundária de Francisco Franco ve Romanya’dan Liceul Tehnologic 1 Mai okullarının katılımıyla 14-17 Mart 2023 tarihleri arasında tamamlandı.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 10.45.25 (1)

Projenin genel amacı, öğrencileri çevre sorunlarına somut çözümler aramaya teşvik etme ve aynı zamanda yanlış alışkanlıkların yerine sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemelerini teşvik etmektir.

Aydem Fen Lisesi proje ortakları ile birlikte "hava kirliliği " konusunda farkındalık yaratmak, çözüm yolları üretmek adına sunum, deney, gezi, gözlem ve raporlama çalışmaları yapıldı ve kültürel etkinliklere yer verildi.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 10.45.25 (2)

Aydem Fen Lisesinin Türkiye hareketliliği boyunca “hava kirliliği”, tüm proje öğrencileri tarafından “Türkiye ve Dünya’da Hava Kirliliği” sunumu, şehirdeki hava kirliliğinin etkilerinin gözlemlenmesi ve okul laboratuvarında biyoplastik yapımı gibi akademik çalışmalar ile işlendi.

Projenin sürdürülebilir olabilmesi için ilk olarak kullanıcılara kendi şehirlerinde ve çevresinde bir dizi yürüyüş rotası sunabilen, multimedya içerikli, sanatsal temelli CityTrekk adlı mobil uygulama İtalyan ortak okulun  öğrencileri tarafından dijital becerileri ile geliştirildi.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 10.45.26

Hareketlilik boyunca tüm proje öğrencileri CityTrekk uygulamasını kullanarak şehrin önceden belirlenmiş olan tarih, kültür ve sanat merkezlerine yürüyerek proje amacına uygun bir şekilde güzergah boyunca bulunan noktalar hakkında bilgi sahibi oldular.  Böylece proje öğrencilerinin hem günlük alışkanlıklarında hem de akademik çalışmalarında kendi kültürel miraslarına saygı duyma ve sahip çıkma; çevreye saygı duyma ve doğayı korumaları konusunda kazanım elde ettiler. Sürdürülebilir üretim yapan bir tekstil fabrikası ziyaret edilerek yetkililerden tekstilin üretim aşamasındaki zararlarını en aza indirgeyen çevre dostu işleyişleri hakkında bilgi alınarak üretim aşamaları yerinde gözlemlendi. 

Çeşitli bitki ve hayvan türlerini barındıran Süleymanlı Yayla Gölü çevresinde Buldan Doğal Hayatı ve Kültürünü Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın eşliğinde CityTrekk uygulaması kullanılarak açık hava yürüyüşü yapıldı. Bu sayede öğrenciler göl ve çevresindeki biyoçeşitlilik hakkında bilgi edindiler.

Proje kapsamında bütün proje öğrencileri doğaya katkıda bulunmak ve gelecek nesillere örnek olması dilekleriyle Aydem Fen Lisesi okul bahçesine hatıra ağacı diktiler.

Projenin son aktivitesi olarak da farklı ülkelerden oluşan öğrenci grupları hareketlilik boyunca çektikleri fotoğraf ve videoları düzenleyerek bütün proje üyelerine sergilediler.

Projenin Türkiye ayağında işlenen “hava kirliliği” konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme ve dijital becerileri geliştirme hedeflerinin yanı sıra Aydem Fen Lisesi öğrencileri, yurt dışından gelen ortak okul öğretmen ve öğrencilerine Türk kültürünü tanıtmak amacıyla Türk ezgilerinden oluşan mini bir konser, yöresel halk oyunları gösterisi ve yöresel tatların sunumu ile kültür elçiliği yaptılar.

Dolu dolu geçen dört günün sonunda, Aydem Fen Lisesi’nin Erasmus proje ortakları öğretmen ve öğrencileri ülkelerine hayatları boyunca unutamayacakları anılarla geri döndüler.

Editör: Tahir Aygün