Denizli Haber - Milyonlarca kişi 31 Mayıs’ta başvuru süresi sona erecek borç yapılandırmasında sürenin uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyor.

Bugüne kadar 2,5 milyon kişi yapılandırma başvurusu yaparken, bunun büyük kısmını trafik cezası ve motorlu taşıtlar vergisi (MTV) borçlarına ilişkin oldu.

Ancak kanunda dikkat çeken bir detaya rastlandı. Cumhurbaşkanının başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini 1 aya kadar uzatma yetkisinin bulunduğu ifade edildi.

YAKLAŞIK 2,5 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU

Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre, kanun kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi dairelerine bugüne kadar yaklaşık 2,5 milyon başvuru yapıldı, toplamda ise 80 milyar lira civarında bir borç yapılandırıldı. Vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı ise 14 milyon 156 bin olarak kayıtlara geçti.

İDARİ PARA CEZALARI VE MTV BORÇLARI AĞIRLIKLI

Yaklaşık 2 milyon 500 bin civarındaki başvurunun büyük bir kısmı, trafik para cezaları da dahil olmak üzere idari para cezaları ve motorlu taşıtlar vergisi (MTV) borçlarına ilişkin. Araçların bu borçlar nedeniyle yakalanarak haczedilip satılacağı endişesi ve araç muayenelerinde sıkıntı yaşamamak isteyenlerin yapılandırmaya koştuğu ifade ediliyor. Normal vergi borçlarını yapılandırmak için başvuranların sayısı ise beklenilenin oldukça altında kalmış durumda.

SÜRE UZATMA YETKİSİ CUMHURBAŞKANINDA

Ancak yapılandırma yasasına ilişkin 31 Mayıs’ta sona erecek başvuru ve 30 Haziran’da sona erecek ilk taksit ödeme sürelerinin uzatılması talep ediliyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanının başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini 1 aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor. Yani, çıkarılacak bir Cumhurbaşkanı Kararı ile, 7440 sayılı Kanunda öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin bir aya kadar uzatılması mümkün.

Bir önceki yapılandırma yasası olan 7326 sayılı Yasa’daki başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri Cumhurbaşkanlığı tarafından 1’er ay uzatılmıştı.

2023 MTV TUTARLARI

Cumhurbaşkanı Kararı gereği bu yıla ilişkin MTV tutarları, yüzde 122,9'luk yeniden değerleme oranı yerine yüzde 61,5 baz alınarak hesaplandı.

Editör: Tahir Aygün