Mustafa Kemal Atatürk, 82 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdi. Kadınlar bu hakkını ne kadar temsil edebiliyor.  Türkiye’de erkek egemen siyasetin yapıldığını dikkat çeken Denizli’nin tek kadın belediye başkanı Birsen Çelik, bu anlayışın ancak kadınların eğitilmesiyle yıkılabileceğini vurguladı.


PAMUKKALEHABER
TBMM’de olduğu gibi yerel yönetimlerde de kadınların temsil edilme oranı yok denecek kadar az.  Denizli’de 11 kadın muhtar görev yaparken,  belediye başkanlığı ve belediye meclislerinde kadınların temsil edilme oranı 10 binde 9. 
Türkiye’de erkek egemen siyaset anlayışının artık yıkılması gerektiğini vurgulayan Denizli’nin tek kadın belediye başkanı Birsen Çelik rakamları değerlendirdi.  2015 rakamlarına göre Denizli’deki kadın nüfusunun erkek nüfusundan fazla olmasına rağmen yerel yönetimlerde temsil edilememesini üzücü olarak değerlendiren Çelik, “Mustafa Kemal Atatürk, 82 yıl önce bu hakkı bize vermiş. Ancak biz bunu kullanamıyoruz. Bunun tek nedeni ise kadın eğitimidir. Kadınları eğitimden, iş hayatından uzaklaştıran zihniyetler var olduğu sürece kadın siyasetteki yerini alamayacaktır” dedi.

ATATÜRK’E BORÇLUYUM
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, bugün medeni sayılan ülkelerden önce Türkiye’deki kadınların  seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, “Ben bir kadın olarak  belediye başkanı seçilmiş ve  ilçem için çalıyor, daha iyi hizmet edebilmek için mücadele veriyorsam bu Mustafa Kemal Atatürk’ün  sayesindedir” diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim