Sabancı Holding’in ortağı, DENSA Holding kurucusu ve sahibi Demet Sabancı Çetindoğan, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay’ın konuğu olarak geldiği Buldan’ı çok sevdi.

Sabah erken saatte Denizli Çardak Havaalanından Belediye Başkanı Mustafa Gülbay tarafından alınan Demet Sabancı Çetindoğan ilk olarak Buldan Yenicekent mahallesindeki Kamara kaplıcalarını ziyaret etti. Burada yapılan kahvaltının ardından antik kent Tripolis’e geçen Sabancı ve Başkan Gülbay, kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman rehberliğinde antik kenti gezdiler.

Daha sonra Buldan’a geçen ekip, burada Buldan’ın eski ve tarihi evlerinin bulunduğu sokakları gezdiler. Dokuma Pazarı Caddesindeki, Buldan Meslek Yüksekokuluna tahsisi edilmiş olan Beyler Konağı’nda yapılan incelemenin ardından, Buldan Belediyesi El Sanatları ve Kültür Merkezi’ne (BELKÜM) geçen Demet Sabancı Belediye Başkanı Mustafa Gülbay’le birlikte buradaki dokuma tezgahları ve el dokumalarını inceledi. Sabancı el dokuma tezgahına girerek, bir süre dokuma yapmayı denedi.

BELKÜM’de yenen yemeğin ardından, Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yaptığı katkılar nedeniyle, tarihi ve kültürel mirasa sahip olan Buldan adına Demet Sabancı Çetindoğan’a plaket takdim etti.

Buldan’dan ayrılırken kendisine gösterilen yakın ilgi için çok teşekkür eden Sabancı, Buldan’ı hiç unutmayacağını, ilerleyen bir zamanda tekrar gelmek istediğini söyledi.

 

DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN KİMDİR?

Demet Sabancı Çetindoğan, merhum Hacı Sabancı ve Özcan Sabancı çiftinin kızı Adana`da dünyaya gelmiştir. Demet Sabancı Çetindoğan, yetiştiği toprakların insanının özelliklerini yaşamına taşımaya, her zaman özen göstermiştir. Üniversite eğitimini, Londra`nın seçkin eğitim kurumlarından Richmond College`da, işletme üzerine almış, 1988 yılında eğitimini tamamlayarak yurda dönmüştür. Çocukluğundan beri ailesi dolayısı ile iç içe bulunduğu tekstil sektörüne karşı koyamadığı bir ilgi duyması, onu ailesinin tekstil yatırımlarında görev almaya itmiştir.

 

Sabancı Çetindoğan`ın Sabancı tekstil işletmelerindeki ilk durağı, 1988 yılında çalışmaya başladığı TEKSA A.Ş. olmuştur. Bu kurumda çeşitli kademelerde çalıştıktan sonra, 1995 yılında, Sabancı Grubu`nun ilk sanayi atılımı olma özelliğini taşıyan BOSSA T.A.Ş.`ne geçmiştir. Başarı ile yürüttüğü görevlerin ardından, 2003 ile 2008 yılları arasında hem BOSSA T.A.Ş. hem de YÜNSA A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliğini üstlenmiştir.

 

Demet Sabancı Çetindoğan’ın girişimci olarak kariyeri ise, 1999`da eşi Cengiz Çetindoğan ile birlikte kurduğu perakende tekstil firması DEMSA A.Ş. ile başlamıştır. İlk olarak anne-çocuk markası Mothercare ile işbirliğine giden DEMSA, zaman içinde Salvatore Ferragamo,Elie Tahari, Longchamp, Gerard Darel, D&G, Gianfranco Ferre, Kurt Geiger, Guess, Laura Ashley, Fendi, Versace gibi pek çokmarka ve modacıyı Türk tüketicisi ile buluşturmuş ve ardından kendi markası olan “Brandroom”u yaratmıştır. Ünlü İngiliz perakende zinciri Harvey Nichols`ı da Türkiye`ye getiren DEMSA, markanın farklı bir tarz yansıtan mağazaları ile büyük başarı sağlamıştır. DEMSA A.Ş. halen, Türkiye çapında 89 mağaza ve 845 çalışanla perakende tekstil sektörünün en büyük firmalarından biri olarak faaliyetine devam etmektedir.

 

Sabancı Çetindoğan, girişimcilik kariyerine, 2006 yılında kurduğu MEDİASA Yayıncılık A.Ş. ile devam etmiştir. Tematik kanallar üstüne uzmanlaşmayı hedefleyen MEDİASA, faaliyetine, moda kanalı Fashion TV`nin Türkiye yayın haklarını alarak başlamıştır. Şirket bundan kısa süre sonra, yılda dört kez yayınlanan; yayın sıklığı, içeriği ve okuyucu kitlesi ile moda dergileri arasında özel bir yere sahip olan Fashion TV Magazine`i hazırlayarak, yazılı basın alanında da varlığını göstermiştir. 2007 yılında ise, eğitimde fırsat eşitliğine katkıda bulunma amacıyla ZTV kurulmuştur. ZTV, Türkiye`nin ilk eğitim ve gençlik kanalı olma niteliğini taşımaktadır. Kanal kısa sürede, YGS, LYS, SBS, KPSS gibi sınavlara ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) sınavlarına hazırlanan, derslerine takviye almak ya da “Açık İlköğretim” ve “Açık Lise” ders programını takip etmek isteyen, öğrencilerin, maddi boyutta sıkıntı yaşamadan yararlanabileceği önemli bir kaynak olmuştur. Kanalın usta eğitimciler desteği ile hazırlanan içeriği, 2009 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan ve Açık Öğretim Kurumları tarafından üretilen içeriğin TV ortamında hiçbir ücret alınmadan yayınlanmasını öngören iş birliği protokolü ile daha da güçlendi. 2011 yılında ise, gezi ve turizm üstüne uzmanlaşan, geleneksel televizyonculukla internetin sağladığı gelişmiş teknolojik olanakları birleştiren World Travel Channel hayata geçirilmiştir. WTC, Türkiye’nin ve dünyanın ilk ve en kapsamlı turizm ağıdır.

 

MEDİASA Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Demet Sabancı Çetindoğan, DEMSA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevini de devam ettiriyor. Bunların yanında, 2006 yılında kurduğu, kök hücre araştırmaları yapan ONKİM`in Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı, 2008`de kıurulan uluslararası deniz taşımacılığı şirketi Densa Deniz Taşımacılık`ın Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği`ni de üstlenmiştir.

 

ONKİM, ulusal ve uluslararası kuruluşlara Ar-Ge desteği verebilecek vasıfta, GMP (Good Manufacture Practice - İyi Üretim Pratiği) koşullarına sahip bir araştırma kuruluşudur. 2010 yılının Ocak ayında Arthro Kinetics firmasıyla anlaşma yaparak, otolog kıkırdak dokusu üretimine başlamıştır. 

Demet Sabancı Çetindoğan, ağabeyi Ömer Sabancı ile ortak kurmuş olduğu DENSA şirketinde ise, uluslararası deniz taşımacılığı yapmaktadır. Şirketin 1.5 milyon ton taşıma kapasiteli filosunda, toplam 20 yük gemisi bulunmaktadır.

Toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden Demet Sabancı Çetindoğan`a, katkılarından dolayı Mimar Sinan Üniversitesi, Başbakanlık Çocuk Esirgeme Kurumu, Unicef Türkiye Milli Komitesi, TOÇEV gibi pek çok kurum ve kuruluş tarafından teşekkür ve şükran plaketleri sunulmuştur. Cengiz Çetindoğan`la evli olan Demet Sabancı Çetindoğan, üç çocuk annesidir. Halihazırda TİKAD (Türkiye İş Kadınları Derneği) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve YÇD (Yaratıcı Çocuklar Derneği) Yürütme Kurulu Başkanı`dır. WAAS ( The World Academy of Art and Science) üyeliği bulunan Sabancı Çetindoğan, Türk resminin seçkin eserlerini barındıran bir müze kurmak için yola çıkmıştır. Müze binasının tasarımı için, uluslararası üne sahip mimar Zaha Hadid ile anlaşmaya varılmıştır.

Demet Sabancı Çetindoğan, ülkesinin ve toplumunun kazanımını odakta tutarak yaptığı yenilikçi yatırımlara devam etmeyi hedeflemektedir.

Editör: TE Bilişim