Çal’da Asırlık Gelenek Bu Yılda Sürdürüldü Çal’da Asırlık Gelenek Bu Yılda Sürdürüldü

Denizli Haber - Akkent Mahallesi'nde Türk geleneği yüzyıllardır yaşatılıyor. Tarihçilere göre Orta Asya'dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye'ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal İlçesinde sürdürülüyor. Ahmet Hoca kaynaklarda bilenen diğer adı ile Donsuz Ahmet Hoca olarak anılmaktadır. “Don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “Şekil Değiştirme”, bir hayvan kılığında görüme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır Çal’ın Akkent Mahallesi'nde yaşatılan Mırtlak Etkinliği, zamanla Hıdrellez kutlamasıyla birleştirilerek düzenlenmeye başlandı. Çal Belediyesi'nin ve yöre halkının  da desteklediği Mırtlak ve Hıdırellez Etkinliği, bu yıl 3-4  Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

3 Mayıs Cuma günü saat 11.00'de Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında lokma dökülecek.Etkinlikte 4 Mayıs Cumartesi günü saat 10.30-12.00 arasında cirit gösterisi yapılacak. Saat 14.00'da ise meşhur Mırtlak keşkeğinin dağıtımı başlayacak.

Asırlardır sürdürülen etkinliğe tüm Çal halkını davet eden Belediye Başkanı Ahmet Hakan,8 asırdır sürdürülen Mırtlak Etkinliğine başta Çallı hemşehrilerim olmak üzere tüm halkımız davetlidir.  dedi

Editör: Tahir Aygün