Ak Parti Kadın Kolları, 81 İlde İsrail'i Protesto Etti Ak Parti Kadın Kolları, 81 İlde İsrail'i Protesto Etti

Denizli Haber - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Denizli’de jeotermal santrali sondaj çalışması yaptığı sırada meydana gelen patlamanın ardından hidrojen sülfür gazının çevreye yayılmasını Meclis gündemine taşıdı. Arpacı, “Bazı vatandaşların boğaz ve burun bölgelerinde tahrişe neden olan ağrı rahatsızlıkları çektiği ifade edilmektedir. Bölge halkı yetkililer tarafından bir an önce aydınlatıcı açıklamaların yapılmasını ve gerekli tüm önlemlerin alınmasını talep etmektedir” dedi. CHP’li Arpacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

SIZINTI 29 NİSAN’DAN BERİ DEVAM EDİYOR

Arpacı, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Denizli ili Sarayköy ilçesi Gerali ile Sakarya mahalleleri yakınlarında 29 Nisan 2024 tarihinde özel bir firmanın jeotermal santrali sondaj çalışması yaptığı sırada meydana gelen patlamanın ardından hidrojen sülfür gazının çevreye yayılmaya devam ettiği görülmektedir. Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın evlerde ikamet eden vatandaşlar gazla yayılan koku, beyaz örtü tabakası ve gürültüden dolayı tedirgin durumdadır.

AYDINLATICI AÇIKLAMA VE ÖNLEM ALINMASI TALEP EDİLİYOR

Her ne kadar yetkililer tarafından çevreye yayınlan hidrojen sülfür gazının sağlığa bir zararı olmadığı açıklaması yapılsa da vatandaşlarımız hem sağlıkları hem de gazın çevreye vereceği zararlar konusunda derin endişe taşımaktadır. Bazı vatandaşların boğaz ve burun bölgelerinde tahrişe neden olan ağrı rahatsızlıkları çektiği ifade edilmektedir. Bölge halkı yetkililer tarafından bir an önce aydınlatıcı açıklamaların yapılmasını ve gerekli tüm önlemlerin alınmasını talep etmektedir.”

CHP’li Arpacı’nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

Bu bağlamda;

1)      Söz konusu jeotermal santrali hangi firmaya aittir? Santral hangi tarihten itibaren faaliyet göstermektedir?

2)      Santral için gerekli izinler kimler tarafından hangi tarihte verilmiştir?

3)      Jeotermal santral için gerekli Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmış mıdır?

4)      Patlamanın yaşandığı kuyunun ruhsatsız olduğu iddiası doğru mudur? Kuyuya ait ruhsat bilgileri nedir?

5)      Söz konusu santralde patlama neden gerçekleşmiştir? Kuyu geçen zamana rağmen neden kapatılmamıştır?

6)      Santralde yaşanan patlamada ihmal söz konusu mudur?

7)      Santral en son ne zaman hangi kurum tarafından denetlenmiştir? Denetleme sonucunda herhangi bir eksik/ihmal tespit edilmiş midir?

8)      Çevreye yayılan hidrojen sülfür gazının insan sağlığına etkilerinin azaltılması için alınan önlemler nelerdir?

9)    Çevreye yayılan hidrojen sülfür gazının çevreye ve doğaya etkilerinin azaltılması için alınan önlemler nelerdir?

10)  Bu tarz durumlar için acil müdahale ekipleri var mıdır? Yoksa bugüne kadar neden önlem alınmamış mıdır?

Editör: Tahir Aygün