Güngör; "Milli ve yerli lider Recep Tayyip Erdoğan ile yola devam ediyoruz" Güngör; "Milli ve yerli lider Recep Tayyip Erdoğan ile yola devam ediyoruz"

Denizli Haber - CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Karcı Dağı’nda çıkan orman yangınına müdahale eksiklikleri ve gecikmeler nedeniyle Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya kapsamlı bir soru önergesi sundu. Arpacı, yangının daha ilk etapta hava araçları ile kontrol altına alınabilecekken büyümesine yol açan ihmal ve iddiaların aydınlatılmasını istedi. Önergenin detaylarında, Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki yangın helikopterinin görevini yapmadığına dair ciddi eleştiriler yer aldı.

Yangına Müdahale Eksiklikleri Gündeme Taşındı

Önergesinde, Karcı Dağı yangınına Denizli’de hazır bekleyen yangın helikopterinin neden müdahale etmediği ve bunun doğru olup olmadığı gibi soruları gündeme getiren Arpacı, yangına ilişkin ilk ihbarın ve ilk havadan müdahalenin ne zaman gerçekleştiğinin açıklığa kavuşturulmasını talep etti. Müdahale etmeyen şirkete borçları nedeniyle mazot sağlanmadığı iddialarını da soru önergesine ekleyen Arpacı, mazot engeli yüzünden yangına müdahalenin aksayıp aksamadığının kamuoyuna açıklanmasını istedi. Önergenin devamında, yangına müdahalede ihmali bulunan firmalar hakkında ihale sözleşmesi gereği cezai yaptırım uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmışsa hangi yaptırımların devreye sokulduğu gibi detaylı sorular yer aldı.

İhale Firmasının Ödeme ve Şikayet İddiaları Gündemde

Arpacı, ayrıca Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki helikopterin kiralandığı Rus firma ve pilotlarına ödemelerin yapılmadığı için müdahalenin gerçekleşmediğine dair iddiaların doğruluğunu sordu. Bakanlığa yangın söndürme ihalesini üstlenen THK Gökçen Havacılık ve MGİ Defence Uluslararası Ticaret Limited Şirketi ile ilgili şikayetlerin ulaşıp ulaşmadığını soran Arpacı, bu şikayetler doğrultusunda bir işlem yapılmış olup olmadığını öğrenmek istedi. Önergesinde, firmanın Mart 2025’te sona erecek ihale süresinin ardından yeniden ihaleye katılma hakkı olup olmadığını da sorgulayan Arpacı, yangın müdahalesinde ihmalci tavrı nedeniyle bu firmanın gelecekte ihaleye uygun görülmesinin doğru olup olmayacağını belirtti. Firmanın ihale süresi boyunca yangın söndürme hizmetlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle şartnamelere uygun olarak herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığını, yaptırımların yerine getirilip getirilmediğini de soran Arpacı, firmanın gecikmesi veya müdahale etmemesi nedeniyle kaç dekarlık orman alanının yangından etkilendiği konusunda da açıklama istedi. Denizli’deki yangın söndürme helikopterinin kullanılmaması nedeniyle diğer illerden yangına müdahale için kaç uçak ve helikopter gönderildiği bilgisini de talep eden Arpacı, ihaleyi kazanan firmanın Bakanlık ödemelerini almasına rağmen hizmet sağlamakta kullandığı ülkeye ve pilotlara ödeme yapmadığı için adli bir soruşturma yapılıp yapılmadığını da sordu. Son olarak, bölgedeki tahribatın geri döndürülmesi adına ağaçlandırma konusunda firmaya yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını da merak eden Arpacı, orman yangınları gibi büyük çevresel zararların en kısa sürede telafi edilmesi adına bu tür ihmallere karşı kalıcı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Arpacı, Yangınla Mücadele Eden Personele Teşekkür Etti

Öte yandan Arpacı, yangına müdahale eden tüm ekipleri teşekkür ederek, "Karcı Dağı'ndaki orman yangınına müdahale eden Denizli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, Orman Genel Müdürlüğü, DAK-SAR, AKUT, PAKDOS ve PAKUT ekiplerine minnettarız. Gece gündüz demeden mücadele eden tüm kahramanlarımız, doğamızı ve geleceğimizi korumak için büyük bir özveri gösterdi. Hep birlikte Denizli'mizi ve doğamızı korumak için ortaya koyduğunuz bu dayanışma, bizlere umut veriyor. Ancak, Orman Genel Müdürlüğü dışında yangın söndürme filosu olmayacağı söylemlerine karşı sert bir yanıt vermek istiyorum: 'Filonuzun yetersizliği nedeniyle ormanlarımız yok oluyor! Belediyelerimize yeniden yangına müdahalede hava taşıt iznini verin!'" dedi.

Arpacı: Belediyelerimizin Hava Taşıtı Bulundurabilmesi İçin Kanun Teklifi Hazırlayacağız

Arpacı, yangınlara karşı etkin müdahaleyi sağlamak amacıyla belediyelerin kendi hava taşıtı filolarını kurabilmesi için kanun teklifi hazırlayacağını da açıkladı. Arpacı, bu teklifle yerel yönetimlerin yangın anında hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilmesinin hedefleneceğini söyledi. Arpacı, belediyelerin bu konuda daha fazla yetki ve kaynakla donatılması gerektiğini vurgulayarak, “Orman yangınlarıyla mücadelede, yerel yönetimlerin de aktif rol alması kaçınılmaz. Bu nedenle, belediyelerimizin hava taşıtı bulundurabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması şart” dedi.

Editör: Tahir Aygün