Denizli Haber - Tavas’a bağlı Avdan’daki çevre mücadelesinin simge ismi 75 yaşındaki Hatice Kocalar yargılandığı davada ceza aldı. Maden şirketi çalışanlarına saldırmakla suçlanan, değneği silah sayılan Kocalar bugün Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde duruşmaya çıktı.

Yaz Yağmuruna Hazırlıksız Yakalanan Denizlililer Islanmaktan Kurtulamadı Yaz Yağmuruna Hazırlıksız Yakalanan Denizlililer Islanmaktan Kurtulamadı

Saldırmadığını söyleyen Kocalar, savunmasında şirket çalışanlarını darp edecek güce sahip olmadığını hatırlattı. Mahkeme heyeti Kocalar hakkında iki kişiyi silahla yaralama suçundan toplam 4 bin 480 lira adli para cezası verdi.

Duruşma çıkışında açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Üyesi avukat Hasan Ozan Orpak, “Karara itiraz edeceğiz. Sonuç çıkmazsa süreci Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Duruşma çıkışında açıklama yapan Orpak; “Hatice Nine mahkeme tarafından haksız yere cezalandırıldı. Parayı ödeyemezse sözde hapse girecek. Ben bir hukukçu olarak şu aşamada utandım. Bu karara itiraz edeceğiz. Türkiye'deki yargıya sonuna kadar güveniyoruz” diye konuştu.

TOPRAĞIMI KORUDUM

Yargılanan Hatice Kocalar ise; “Toprağımı ve suyumu korudum. Bu suç sayılamaz. Onlar ağaç katliamı yapıyor. Ben eğitim görmedim ama öğüt gördüm. Koruyamazsan yeşil ovalar çöl olur. Ben toprağımı korudum. Şanım böyle kalsın. Para teklif edildi kabul etmedim. Korkutmayı denediler korkutamadılar. Alnım açık. Başım Dik. Ben bir Cumhuriyet kadınıyım. Atatürk kadınıyım. Toprağımı koruduğum için onurluyum” diye konuştu.

NELER OLMUŞTU?

2022 yılı başında Tavas’a bağlı Avdan mahallesi başta olmak üzere bölgedeki mahallelerde toplam 3 bin 760 dönüm arazi üzerinde maden üretimi yapılması amacıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti. Bu karara karşı çıkan yöre insanlarından 75 yaşındaki Hatice Kocalar’ın çabası çevrecilere örnek olmuş, Kocalar ise mücadelenin simge ismi haline gelmişti. Bölgede çalışma yürüten maden şirketinin çalışanları Kocalar hakkında suç duyurusunda bulunarak kendilerini darp ettiğini ileri sürmüştü.

Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde görülen yargılamayı başından itibaren Denizli’deki çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları yakından izlemiş Kocalar’a destek olmuştu.

Kaynak: https://denizliyeniolay.com/

Editör: Tahir Aygün