Emekliye zamlı maaş farkı yattı mı, ne zaman yatacak? Emekliye zamlı maaş farkı yattı mı, ne zaman yatacak?

Denizli Haber - KÖY-KOP Denizli Bölge Birliği’ne ait Çivril’deki meyve ve sebze kurutma ve paketleme tesisi yurtiçi ve yurtdışına yaptığı satışlarla dikkat çekiyor. Denizli’de üretilen ürünleri alarak üreticiye destek sağlayan birlik ürünleri kurutarak piyasaya sunuyor. Birlik ikinci ihracatını ise Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirerek üçüncü partisini hazırlamaya devam ediyor. Temmuz ayı içerisinde üçüncü parti de Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleşecek.  KÖY-KOOP Denizli Birlik Başkanı Mehmet Varol, tesisin yapımından başlayarak büyük ihracat başarına ulaşmasındaki hikayeyi anlattı.

Deni̇zli̇ Köy Koop, Abd’ye Kuru Meyve İhracati İle Ekonomi̇ye Katki Koyuyor (4)

KURUTMA VE PAKETLEME TESİSİ

Bu tesiste kurutma ünitelerimiz var. Genellikle yaş meyve sebze üzerine kurutmalar yapıyoruz. Paketlemesini yapıyoruz. Ürünlerin pazarlamasını ve organizasyon yapıyoruz. İç pazarda ve dış pazara çalışmalar yapıyoruz. KÖY-KOP Denizli Bölge Birliği’ne ait bir işletme, kurutma ve paketleme tesisi.

Deni̇zli̇ Köy Koop, Abd’ye Kuru Meyve İhracati İle Ekonomi̇ye Katki Koyuyor (3)

ABD’YE İHRACAT

Bizim bölgemizde yetişen ve piyasanın ihtiyaç duyduğu ürünlerin tamamını burada işleyebiliyoruz. Sebze cinsinden baktığımızda ıspanak, pırasa, soğan ürünleri ve benzerleri, meyve türlerinin de tamamını burada kurutmasını yapıyoruz. Kurutmasını yaptıktan sonra da iç ve dış pazarda bunun pazarlanmasını sağlıyoruz. Bir ekip işi ile bunu yapıyoruz. İhracat konusunda yardımcı olan, dış bağlantıları kuran şirketlerimiz var. Denizli'den bir şirketimizle ortak çalışıyoruz. Türkiye'nin iç pazarlarında çok farklı marketlerde ürünlerimiz var. İhracat yapıyoruz. Bugün hazırlanan ürünlerimizi ABD’ye ihraç ediyoruz.

Deni̇zli̇ Köy Koop, Abd’ye Kuru Meyve İhracati İle Ekonomi̇ye Katki Koyuyor (2)

ÜRÜN ÇEŞİTLERİ

Denizli'de yetişen meyve türlerinin çok büyük bir kısmını burada kendimiz işleyip kurutup paketlemesi yapıyoruz. Gelişi güzel bir kurutma değil. Üst düzey bir teknoloji ile yapılmış bir kurutma ve standart olarak da ISO 22000 standartlarında. Üretim yapıyoruz ki onun için ihracata ürün gönderebiliyoruz. Cennet elmasının cipsi, erik kavun, elma, dut, incir kurularının yanında çerezleri işliyoruz.

Deni̇zli̇ Köy Koop, Abd’ye Kuru Meyve İhracati İle Ekonomi̇ye Katki Koyuyor (1)

NEM ORANI AYARI İLE ÜRÜNLER BOZULMUYOR

Bizim ürünlerimizin tamamı natürel ortamda üretilmiş ürünler. Herhangi bir koruyucu madde kullanmıyoruz. Nem oranlarını çok iyi ayarladığımız için herhangi bir bozulma söz konusu olmaz. Burada istenilen nem oranlarını iyi tutturabilmek çok önemlidir. Nemi fazla olursa bozulma riski vardır. Kuru olursa da kendi özelliğini kaybeder. Bir problem de şimdiye kadar hiç yaşamadık.

HEDEF 8-9 MİLYON TL

3 yıl öncesinde bu işe başladığımızda Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan bir destek aldık. Çok büyük paralar değildi. Bize verdikleri destek 500.000 TL gibi bir rakamdı.

Yaklaşık 1 milyon civarında da biz üstüne ilave ederek bu tesiste bir şeyler yapmaya çalıştık. Yeterli değildi. İhtiyaçlara cevap vermesi adına yeni ekipmanlar aldık. İşimizi büyüttük. Aldığımız ürünlerin tamamı Denizli bölgemizin ürünleri. Elmayı Çivril’den, cennet hurmasını Honaz’dan, kavunu Acıpayam’dan, çileği Buldan’dan alıyoruz.

yaptırıp Buldan tarafından alıyoruz. Çiftçimizi ortağımız haline getiriyoruz. 2023 yılı rakamlarına baktığımızda bizim toplam ciromuz 4 milyon 700 bin TL civarında.

Bu yıl 5 aylık ciromuz 3 milyon 500 bin TL civarında hedefimiz yıl sonunda 8-9 milyon TL’ye ulaşmak. Burada istihdam da sağlıyoruz. 26 çalışanımız var. 14 işletme çalışanımız var. 14 çalışandan 13’ü kadın çalışan.

İŞLETMEN SORUMLUSU SÜRECİ ANLATTI

İşletme sorumlusu Raziye Çelimli ise; “3 yıldır buradayım. Bu tesisin sorumluluğu bana ait. Yaş meyveler geliyor. Seçme bandından geçiyor ve havuzda yıkanıyor. Elle doğranacaksa elle makineyle doğranacaksa makineyle doğruyoruz. Fırında kurutuyoruz. Oradan da seçme işleminden sonra paketlere koyup soğuk hava depolarına kaldırıyoruz.” dedi.

Editör: Tahir Aygün