Denizli Haber -  Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nin üzerinde yükseldiği ilkeler ışığında Denizli’de eğitim, kültür, bilim ve sanat alanlarında faaliyetlerini sürdürmekte olan Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın 2004 yılından bu yana yayınlanmakta olduğu “Geçmişten Günümüze Denizli” Yerel Tarih ve Kültür Dergisi’nin 68. sayısında “Denizli Turizmi” konusuna yer verildi. Derginin bu sayısı, yazılarıyla dergiye katkı sağlayan değerli yazarların katılımıyla 22 Ocak 2025 tarihinde Denizli Kent Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna sunulmuştu.

Denizli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret Denizli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden Gaziler Derneği’ne Anlamlı Ziyaret

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu’nun ve Mütevelli Heyeti Başkanı İsmet Abalıoğlu’nun ev sahipliğinde 26 Şubat 2025 Çarşamba günü Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun’un ve Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun katılımlarıyla “Denizli Turizmi” konulu bir toplantı düzenlendi.

PAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok’un moderatörlüğünde başlayan toplantıya; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Başkurt, PAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan, PAÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, PAÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurten Çekal, PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. M. Cihat Alçiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hayrullah Akgün, TURSAB Denizli Temsilcisi Turan Köseoğlu, DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Sena Erkan, Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Şerif Kutludağ, Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Ercüment Erdem ve Vakıf Yöneticisi Sema Yılmaztürk katıldılar.

Toplantıda, kentin turizm sektöründe mevcut durumda yaşanan zorlukları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı. Denizli’nin tanıtımının öncelikli konular arasında yer aldığı vurgulanırken, antik kentlere gelen ziyaretçi sayısının artırılması, bölgesel rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi, arkeoloji müzesinin hızla açılması gibi başlıklar üzerinde duruldu.

Toplantıda ayrıca, Denizli gastronomisinin daha etkin tanıtılması ve bu konuda kadın istihdamının desteklenmesi, literatüre giren ve turizm açısından büyük önem taşıyan 1.2 milyon yıl öncesine ait olan “Denizli İnsanı” fosilinin öne çıkarılması ile tarih ve inanç turizmi alanında yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi. Denizli’nin sahip olduğu turizm potansiyelinin en verimli şekilde kullanılması için atılması gereken adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

2027 yılında gerçekleşecek Kültür Yolu Festivali’ne Denizli’nin katılımının önemli olduğu vurgulanarak, bu konunun takip edilmesinin faydalı olacağı ifade edildi. Komşu illerle turist hareketliliğini artırmak amacıyla işbirliği yapılması önerildi. Bir an önce açılması beklenen Arkeoloji Müzesi için Pamukkale ve Laodikya yolunun en uygun konum olduğu, Dijital Müzeciliğin uygulanması halinde ilimize olan ilginin artacağı belirtildi. Denizli’deki tarihi konakların tematik alanlarda kullanılabileceği önerildi.

Katılımcılar, Denizli’nin turizmde hak ettiği konuma ulaşması için ortak çalışmalarla kararlılıkla ilerlenmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.