Denizli'de aramızdan ayrılanlar29-03-2026
Denizli'de aramızdan ayrılanlar29-03-2026
İçeriği Görüntüle

Denizli Haber - Denizli Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Antik Tıp Aletleri Sergisi, Denizli Kent Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Neolitik Çağ’dan Roma ve Bizans dönemlerine kadar uzanan geniş bir zaman dilimine ait toplam 130 eser, sergide bir araya getirildi.

Sergi açılışı öncesinde Op. Dr. Belkıs Sınık tarafından "Antik Dönemde Tıp Aletleri" konulu sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından kurdele kesimiyle sergi resmen açıldı. Vatandaşların yanı sıra tıp ve arkeoloji öğrencileri ile akademisyenlerin yoğun katılım gösterdiği etkinlik, büyük ilgi gördü.

Denizli Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü görevlisi Restoratör Esma İvrendi Şenol, serginin kapsamına ilişkin yaptığı açıklamada, "Denizli’de düzenlediğimiz sergimiz, Neolitik Dönem’den Bizans Dönemi’ne kadar uzanan geniş bir zaman dilimine ait eserleri bir araya getiriyor. Özellikle Neolitik Dönem’de kullanılan aletlerin gelişim süreci, ziyaretçiler tarafından rahatlıkla gözlemlenebilecek şekilde kurgulandı" dedi.

Şenol, sergide yalnızca Neolitik Dönem değil, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin de yer aldığını belirterek, "Farklı dönemlere ait bu eserler, bölgenin zengin tarihi birikimini yansıtacak şekilde bir arada sunuluyor" ifadelerini kullandı.

Eserlerin büyük bölümünün bölgedeki önemli kazı alanlarından elde edildiğini vurgulayan Şenol, Beycesultan Höyüğü, Ekşi Höyük, Laodikya Antik Kenti, Tripolis Antik Kenti ve Tabae Antik Kenti gibi arkeolojik alanlardan çıkarılan buluntuların sergide ziyaretçilerle buluştuğunu söyledi.

Toplam 130 eserin yer aldığı sergi, antik dönemlerde tıp alanında kullanılan araçların gelişimini gözler önüne sererek ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sundu.