Denizli Haber - Dünya Süt Gününde sütün beslenme ve insan sağlığı için önemini vurgulamak için Bakanlığımız tarafından da her yıl çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında bu yıl İl Müdürümüz Şakir ÇINAR, Acıpayam Tarım Kredi Süt Ürünleri A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Oğul, İl Sağlık Müdürü Berna ÖZTÜRK ile Başhekim Mehmet Erkaleli’ nin katılımıyla Denizli Devlet Hastanesi önünde, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci’ nin katılımıyla Çınar Meydanında, Vali Yardımcımız Abdullah Etil ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kadriye Özer Bici’ nin katılımıyla Denizli Huzur Evi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde UHT Süt ikramı yapılarak çocuklarımıza balon dağıtımı gerçekleştirildi.

İl Müdürü Şakir Çınar konuşmasında,”Her yıl ülkemizde 1 Haziranda süt günü olarak kutlanmakta, bizde bugün Denizli’de 3 farklı noktada Dünya Süt Gününü kutlamaktayız. Sabah Denizli Devlet hastanesinde çocuklarımız ile bir araya geldik. Çocuklarımıza sütün önemini ve sütün sağlıktaki katkısını anlattık. Daha sonra Çınar meydanında süt dağıtımı yaparak farkındalık oluşturmak amacıyla halkımızla bir araya geldik. Bundan sonra da yine Huzur evinde büyüklerimiz ile bugünü kutlamayı amaçlıyoruz.

Denizli çiğ süt ve süt ürünleri üretimi anlamında önemli bir yere sahip. Ülkemizde üretilen yaklaşık 23 milyon ton sütün 500 bin tonunu Denizli’de üretmekteyiz. Denizli’de ürettiğimiz çiğ sütün neredeyse tamamını hijyenik şartlarda soğutulmuş çiğ süt olarak sanayiye arz edilmekte. İlimizde kaliteli çiğ süt ürettiğimiz gibi, üretilen çiğ sütü katma değeri yüksek süt ürünlerine dönüştürerek pazara sunmaktayız. Dünya süt gününün herkese hayırlı olmasını daha sağlıklı günler getirmesini diliyor üreticilerimize saygı ve hürmetlerimizi iletiyoruz” dedi.

Süt ve süt ürünleri grubunda yoğurt, peynir, tereyağı ve ayran gibi sütten yapılan besinler yer almaktadır. Bu besinler özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından zengindir. Ayrıca B2 vitamini (riboflavin), B12 vitamini, A vitamini, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi için önemli kaynaktır.

Sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketimi büyük öneme sahiptir. Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme ve gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Tüm bunlara ilave olarak süt ve süt ürünlerinin üretimi milyonlarca insana istihdam yaratarak; tarım, sanayi ve hizmet gibi birçok sektörü de harekete geçirerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda hedefimiz; ülkemizde sağlıklı süt ve süt ürünleri tüketimi için çiftlikten sofraya teknik ve hijyenik koşulları yeterli işletmelerde süt ve süt ürünleri üretiminin artırılması,  üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, bu ürünlerin tüketiminin artırılması, yeterli ve dengeli beslenen nesillerin yetişmesidir.

“Sağlıklı Günler İçin Süt İçin!”

Editör: Tahir Aygün