Denizli Haber - DESKİ Genel Kurulu Mayıs ayı 2. oturumunda Denizli halkının beklediği suya indirim kararı gündeme getirildi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, seçim vaadi olarak yüzde 50 indirim sözü vermişti. Ancak genel kurulda Plan Bütçe Komisyonu, 1.kademede yüzde 30, 2. Kademede ise yüzde 10 indirim yapılması önerisini meclise sundu.

2 MİLYAR LİRALIK KREDİNİN AÇTIĞI YARAYI ANLATTI

Gündem maddesi oylanmadan önce Çavuşoğlu, neden yüzde 50 indirim yapamadıklarını anlattı. Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni büyük bir borca sokan 2 milyarlık kredi ve içeriğini, GES’in maliyetini, GES’ten elde edilecek geliri ve birçok konuyu kamuoyuyla paylaşan Çavuşoğlu şunları söyledi, “Kurulumu devam eden Güneş Enerji Santrali için 2 milyar kredi kullanılıyor. Bir de 300 milyon lirada iş artışı yapılıyor. Yani GES’in maliyeti 2 milyar 300 milyon lira. GES için kullanılan 2 milyar lira kredi ile ilgili bilgileri paylaşmak istiyorum. Bu kredinin 1 milyar lirası 23 Mayıs 2023’te, 500 milyon lirası 9 Haziran 2023, kalan 500 milyon lirası da 13 Haziran 2023’te çekiliyor. Faizlerde başlıyor.  Bu kredi de çok büyük sıkıntı, problemler var. Biz faiz ödemeye başlıyoruz ama bu para 20 Temmuz’a kadar vadesiz hesapta faiz geliri olmadan bekletiliyor. O günün şartlarında basiretli bir yönetici, o parayı faize yatırmış olsaydı elde edilecek getiri toplamı 111 milyon 271 bin 500 lira. 20 Temmuz’dan sonrada paranın 200 milyon lirasını yine vadesiz hesapta tutuyorlar. Biz göreve gelip bunlardan hesap sorana kadar durum böyle. Bunu da kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Gerçekten basiretli bir yönetici olsaydı, faizden gelen bu anlattığımız gelir kasada olacaktı. Bu kadar mı? Maalesef değil. 1 Mayıs itibariyle ödenen faiz ise ne kadar biliyor musunuz? Bu kötü yönetim nedeniyle 701 milyon 978 bin lira. O paranın Mayıs ayına kadar tahakkuk eden faizi. Halen kasada 1 milyar lirası duruyor. Yani 1 milyar liraya biz  tam 701 milyon lira faiz ödüyoruz. Türkiye’nin dünyanın hiçbir yerinde yok. Dahası ortalama faiz de 19,80 iken biz şuan yüzde 35 faiz ödüyoruz. Bunu yapanlar Denizli halkının vicdanını yaralamıştır. Ama tarih bunu yapanları unutmayacak, bu sözleşmeye imza atanlardan hesap soracaktır. 20 yıldır bu belediyenin getirildiği durum bu” dedi.

GES NE GETİRECEK SORUSUNU YANITLADI

Güneş Enerji Santrali ile ilgili tahmini gelirleri ve kendi kendini amorti edecek yılı paylaşan Çavuşoğlu, “Tabi ki, GES’ten gelir elde edeceğiz. Hadi birde buna bakalım. 2 milyar lira kredinin 1 yıl ödemesiz 4 yıl ödemeli toplam bize faturası, o da enflasyon yükselmezse bugünün şartlarında hesaplarsak 7 milyar 289 milyon liradır. Dünyanın hiçbir yerinde yok ki, 4-5 yıl içinde kendini amorti etmesi gereken GES, bizde 13 yılda amorti edecek. GES’ten bugün itibariyle yılda elde edeceğimiz gelir yaklaşık ise, 540 milyon lira. Bizim aylık elektrik faturamız ise, kuyulardan su çekimi, basılması gibi çok pahalı maliyetler nedeniyle 420 milyon lira. Bu kadar giderimiz var. GES’ten bize kalacak gelir yılda 120 milyon lira. Bu gelirle GES’in kendini amorti etmesi için 65 yıl geçmesi gerekiyor. 2 milyar kredi için yılda 1 milyar 750 milyon lira kredi borcu ödeyeceğiz. Aylık ise 145 milyon lira kredi ödemiş olacağız. Tabi ki, bugünün şartlarıyla bunu söylüyorum. Daha ödemememiz gereken 150 milyon küsur euro borcumuz var. O da işin ayı bir tarafı. Bu arada her 4 su saatinden bir tanesi okunmuyor. Personel evinde oturmuş, basmış düğmeye. Çalışmamış. Bir de şu olaya bakın! DESKİ’ye 1 milyon liralık gaz beton alınıyor. Faturası var. Ancak gaz betonlar yok. Arıyoruz, soruyoruz, ama bulamıyoruz. Ama bulacağız. O evrakın altına imza atanlardan da hesap soracağız. Halkımızın 5 kuruşunu dahi peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi.

SU İNDİRİMİNİN DETAYLARINI PAYLAŞTI

Denizlililerin, 19 Mayıs Coşkusu Fener Alayı İle Başladı Denizlililerin, 19 Mayıs Coşkusu Fener Alayı İle Başladı

Tüm zorluklara, bütçenin kötü durumuna rağmen sözlerini tutarak indirim yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, “Su fiyatlarında 30 büyükşehir arasında 4’ncüyüz. Yaptığımız indirimle ise, 16’ncı sıraya geliyoruz. Gönül isterdi ki, vatandaşımıza verdiğimiz vaadimizi tutalım, suya yüzde 50 indirim yapalım. O vaadi ben verdim. İnsanlarımızın yüzüne bakarken, başı öne eğmekten ar eder utanırım. Ancak bu utancın vebali bana ait değil. Bu utancın vebali bu kötü yönetimi sergileyen, bu tahsilat oranına göz yuman, 2 milyar lira kredi çekenlerdedir. Denizli halkımızın vicdanına sesleniyorum. Anlattığım tablo bile, bizi indirim yapmamaya zorluyor. Ancak biz tüm şartları zorlayarak, sözümüzün arkasında durarak, birinci kademede yüzde 30, ikinci kademede yüzde 10 indirim yapıyoruz. 12 metreküpe kadar 21.797 lira olun su ücreti 15.258 liraya iniyor.13-25 metreküp arası ise,41.301 lira olan su ücreti 39.871 liraya iniyor. Atık su bedeli 10.895 kuruştan 7.629 liraya gerileyecek. Bunun aylık büyükşehire maliyeti 23 milyon 119 bin lira. Yüzde 50 yapabilseydik belediyemize 43 milyon lira tahmini maliyeti olacaktı. Bu aksaklıkların çözümünü de, iyi bir ekonomi yönetimiyle emin olun ki başaracağız. Hesap verebilir bir büyükşehir belediyesi bulacaksınız. Halkımızın her kuruşunu koruyacağız. Bu borçları ödeyecek ve bu şehri yeniden kalkındıracağız. Yapılmayan hizmetleri de bir bir yapacağız” dedi.

Editör: Tahir Aygün