Denizli Haber - Denizli ihracatı, küresel ekonomik belirsizliklerin ve artan maliyet baskılarının yaşandığı dönemde yükselişini sürdürdü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin ekim ayı ihracatı yüzde 8,1 artışla 25,8 milyar dolar olurken, Denizli’nin ihracatı yüzde 13,8 artışla 469 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından kayda alınan ihracat ise yüzde 10,6 artışla 377 milyon dolara yükseldi.

Denizli’nin ekim ayında ihracatını artırması, zorlu küresel ekonomik koşullara rağmen üretim ve ihracat faaliyetlerinin sürdüğünü ortaya koydu. Geçen yılın aynı ayına göre bir iş günü daha az olmasına rağmen ihracatta artış kaydedilmesi dikkat çekti.

DENİZLİ 400 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE 6. AYINI GERİDE BIRAKTI

Denizli, 2026 yılında 400 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiği altıncı ayını geride bıraktı.

Ocak-ekim döneminde ilin toplam ihracatı yüzde 10,7 artışla 4 milyar 322 milyon dolara ulaştı. Ağustos ve eylül aylarının ardından ekim ayında da Türkiye’nin en çok ihracat yapan 7. ili konumunu koruyan Denizli, yılın son çeyreğine güçlü bir performansla girdi.

Denizli’nin son 12 aylık ihracatı ise eylül ayı itibarıyla 5 milyar dolar eşiğini aşmıştı.

TÜM ANA SEKTÖRLERDE İHRACAT ARTIŞI

Denizli’nin ekim ayı ihracatında önde gelen sektörlerin tamamında artış kaydedildi. Özellikle elektrik-elektronik sektöründeki yükseliş dikkat çekti.

Tekstil-konfeksiyon ihracatı yüzde 5,2 artışla 127 milyon dolar olurken, elektrik-elektronik ihracatı yüzde 36,1 artışla 124 milyon dolara ulaştı.

Demir-demir dışı metaller ihracatı yüzde 14,9 artışla 79 milyon dolar, tarım ihracatı yüzde 12,2 artışla 38 milyon dolar, madencilik ihracatı ise yüzde 11,1 artışla 29 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ana sektörlerin tamamında yaşanan artış, Denizli’nin farklı üretim alanlarında ihracat faaliyetlerini sürdürdüğünü gösterdi.

İNGİLTERE İLK SIRADA YER ALDI

Denizli’nin ekim ayı ihracatında ilk beş ülkenin tamamında artış yaşandı.

İngiltere’ye yapılan ihracat yüzde 34,9 artışla 87 milyon dolara yükselerek ilk sırada yer aldı. İtalya’ya ihracat yüzde 7,4 artışla 45 milyon dolar, ABD’ye ihracat yüzde 30,4 artışla 39 milyon dolar oldu.

Almanya’ya ihracat yüzde 16,8 artışla 36 milyon dolara, Hollanda’ya ihracat ise yüzde 9 artışla 21 milyon dolara ulaştı.

TÜFE EKİMDE YILLIK YÜZDE 29,77 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ekim ayında aylık yüzde 2,58, yıllık yüzde 29,77 artış gösterdi.

Yıllık bazda en yüksek fiyat artışları yüzde 48,86 ile eğitim, yüzde 43,29 ile sağlık, yüzde 40,24 ile konut ve yüzde 31,41 ile sigorta ve finansal hizmetler gruplarında gerçekleşti.

Enflasyona katkıda gıda ve alkolsüz içecekler 6,81 puanla ilk sırada yer aldı. Ulaştırmanın katkısı 6,10 puan, konutun katkısı 4,71 puan, lokanta ve konaklama harcamalarının katkısı ise 3,08 puan oldu.

ÜRETİCİ FİYATLARI YILLIK YÜZDE 27,41 YÜKSELDİ

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), ekim ayında aylık yüzde 1,65, yıllık yüzde 27,41 artış kaydetti.

Üretici fiyatlarındaki artış, üretim maliyetleri üzerindeki baskının devam ettiğine işaret etti. Girdi maliyetlerindeki yükselişin tüketici fiyatlarına yansıması, enflasyonla mücadele sürecini zorlaştıran unsurlar arasında yer alıyor.

Üretici fiyatlarında kalıcı bir gerileme sağlanması, maliyet kaynaklı baskıların hafiflemesi ve tüketici enflasyonundaki düşüşün desteklenmesi açısından önem taşıyor.

İMALAT PMI EKİMDE 47,3’E GERİLEDİ

Türkiye imalat sanayisinin faaliyet koşullarını gösteren Manşet PMI, eylül ayında 47,9 seviyesindeyken ekim ayında 47,3’e geriledi.

Türk imalatçıları, yılın son çeyreğinin başlangıcında da zorlu piyasa koşullarıyla karşı karşıya kaldı. Üretim ve yeni siparişlerdeki düşüş ekim ayında hızlanırken, girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarındaki artışlar bir miktar yavaşladı.

İstihdamdaki daralmanın ise son dört ayın en düşük hızında ve ılımlı seviyede gerçekleşmesi, anketin olumlu gelişmeleri arasında yer aldı.

SEKTÖREL PMI VERİLERİNDE TALEP BASKISI SÜRDÜ

Türkiye Sektörel PMI verilerine göre, ekim ayında 10 sektörden yalnızca biri üretimini artırabildi.

Giyim ve deri ürünleri sektöründe üretim son üç ayın ilk artışını kaydederken, gıda üretimi yeniden yavaşladı. Üretimde en belirgin düşüş ise metalik olmayan mineral ürünler sektöründe görüldü.

Yeni siparişlerde iki sektörde artış kaydedildi. Büyüme bölgesinde kalmayı sürdüren gıda ürünleri sektörüne, ekim ayında iyileşme gösteren giyim ve deri ürünleri sektörü de eşlik etti. Her iki sektörde yeni ihracat siparişleri de arttı.

Toplam yeni siparişlerde en sert yavaşlama metalik olmayan mineral ürünler sektöründe yaşanırken, kara ve deniz taşıtları sektörü de bu alanda dikkat çeken sektörler arasında yer aldı.

KÜRESEL BELİRSİZLİKLER İHRACATÇILARI ETKİLİYOR

DENİB Başkanı Osman Uğurlu, küresel ölçekte savaşlar ve jeopolitik gerilimlerin belirsizlikleri artırdığını, enerji ve petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesinin üretim maliyetleri üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.

Uğurlu, merkez bankalarının sıkı para politikalarının finansman maliyetleri ve talep koşulları üzerinden ihracatçıları etkilediğine dikkat çekti.

Yüksek enerji maliyetleri, finansman giderleri ve küresel talepteki dalgalanmaların firmaların rekabet gücünü zorlamaya devam ettiğini ifade eden Uğurlu, buna rağmen Denizli ihracatının artış göstermesinin sanayicilerin üretim ve ihracat kararlılığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Denizli’den Eylül’de 479 Milyon Dolarlık İhracat
Denizli’den Eylül’de 479 Milyon Dolarlık İhracat
İçeriği Görüntüle

Denizli’nin üretim gücünü, pazar çeşitliliğini ve ihracat motivasyonunu korumasının önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri desteklediğini belirten Uğurlu, imalat sanayisinde üretim, sipariş ve tedarik süreçlerine ilişkin göstergelerde kalıcı iyileşmenin ihracat performansı açısından önem taşıdığını kaydetti.

Denizli, ekim ayında 469 milyon dolarlık ihracata ulaşırken, yılın ilk 10 ayında toplam ihracatını 4 milyar 322 milyon dolara yükseltti. Tüm ana sektörlerde ve ilk beş ihracat pazarında yaşanan artışla birlikte Türkiye’nin en çok ihracat yapan 7. ili konumunu korudu.