Denizli Haber - 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Türkiye'yi sarsan depremin üzerinden 11 gün geçerken bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. 

İŞTE ŞEHİRLERDEKİ SON DURUM...

İşte Sezer'in açıklamalarından satır başları:

40 bin 642 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. Arama kurtarma çalışmaları yarın akşam itibari ile büyük oranda sonlandırılmış olacak. Hatay genelinde büyük bir yoğunlaşma var, 13 bine yakın rama kurtarma personelimiz orada görev yapıyor.

18 ŞUBAT 2023

22.25 BAKAN ÇAVUŞOĞLU: HATAY TEMSİLCİMİZ YIKILAN RÖNESANS'DA YAŞIYORDU

Gaziantep'te yaptığı incelemelere değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Depremden etkilenen depremzede kardeşlerimizi yerinde ziyaret etmek çalışmalara katkı sağlamak için Gaziantep'e geldik. Gerçekten asrın felaketini yaşıyoruz. Tüm dünyadan uzmanlar, dün NATO Genel Sekreteri de aynı şeyi söyledi. 'Yaşanan en büyük felaket'. Sahaya gelince depremin asıl büyüklüğünü görüyoruz. Bu depremin vatandaşlarımıza verdiği zararı görebiliyoruz. Bugün özellikle depremden en çok etkilenen Nurdağı ve İslahiye'de vatandaşlarımızla buluşarak geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Çadır ihtiyacı var mı diye sorduk. Kurulan ve kurulmakta olan konteyner kentleri de ziyaret ettik. Sosyal marketlerimizin tüm afetzedelere hizmet verdiğini gördük. Gerçekten güzel ve işbirliği var. Gaziantep'te sistemin oturmuş olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyduk. Barınma alanlarında çocuklarımızdan tutun da kadınlarımıza kadar tüm hizmetler verilmeye çalışılıyor. Vatandaşlarının talepleri tek tek kayıt altına alınıyor. Diğer taraftan bugün sosyal donatı alanlarını da gördük, öğretmenlerimizin çocuklara verdiği desteği gördük. Bu sosyal marketlerde bir düzen içeresinde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının nasıl karşılandığını gördük." dedi.

Herkesin sahada olduğunu belirten Çavuşoğlu "Bizim de görevimiz bakanlık olarak bu çalışmalara katkı sağlıyoruz. AFAD koordinasyon merkezine personelimizi tasdik ettik. Bu yoğun çalışmaya destek vermek için koordinatör 12 büyükelçimiz var. Elbette bizim personellerimizden de şehit olanlar oldu. Hatay temsilcimiz yıkılan Rönesans'da yaşıyordu. Maalesef hala kendisine ulaşamadık. Hemen yardım çağrısını en üst seviyede yaptık. Hemen herkes cevap verdi. Hem BM, hem NATO hem AB acil durum merkezlerini harekete geçirdiler. Diğer taraftan çok talep geliyor. Onların cevaplanması geliyor. Dünyanın her yerinden taziye telefonları geliyor. Biz de gelecek yardımları koordine ediyoruz" ifadelerini kullandı.

22.12 Adana ve Osmaniye'de çalışmaları inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi

21.30 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu CNN Türk yayınında Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında depremde vefat eden vatandaşların sayısının 39 672 olduğunu duyurdu. Bakan Soylu ayrıca bölgede 82 bin binanın yıkık ya da ağır hasarlı olduğunu açıkladı. 

18.50 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Oktay şunları söyledi: 11 ilimizde arama çalışması devam eden enkaz sayısı 200'ün altında. 264 bin 389 personelimiz her alanda çalışmalarına devam ediyorlar. 12 binin üzerinde iş makinası var. 374 bin 313 tahliye edilen kişi var. 

REFAKATSİZ ÇOCUKLAR

Refakatsiz çocuklarla alakası olmayan isimlerin marka görünümlü posterlerle, çocuklara devletin kayıtsız kaldığı şeklindeki dedikoduya müsaade etmemiz mümkün değildir. Bir tanesini bile hiç kimseye muhtaç etmeyiz. Refakatsiz çocuk sayısı 1589. Aileye teslim edilen çocuk sayısı 953. Hastanede tedavi edilenlerin sayısı 556. Sevgi evlerinde 80'i orada. 1342'sinin kimliğini belirlemiş durumdayız. Refakatsiz çocuklar başımızın tacı, birisini bile mağdur etmeyiz.

"GEÇİCİ BARINMA KISMINA AĞIRLIK VERİYORUZ"

Kalıcı konutlara geçmeyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 597 bin 594 binanın tespiti tamamlanmış durumda. Bu binalarda 2 milyon 576 bin 917 daire bulunmaktadır. 77 bin 717 bina yani 306 bin 568 daire yıkılmış, ağır hasarlı durumda. Az hasarlı ya da hasarsız bina sayı 1 milyon 900 bin civarında. Geçici barınma kısmına ağırlık veriyoruz. Kendiliğinden şehir dışına çıkanlar olduğunu da bildiğimiz için, GSM operatörleri farklı yerlerde sinyal verenlerle birlikte 2 milyon civarında. Afetzedelerin gittiği il ve ilçelerde de çalışmalarımız yoğunlaşmış durumda. 172 bin 780 çadır kurulmuş durumda. 200 bin üzerinde planlanmış çadırlar var. 5 bin 831 konteyner kurulmuş durumda. Katar'dan 10 bin konteynerlik destek gelmişti. Bu çalışmalarımız devam ediyor.

"SAĞLIK MERKEZLERİ OLUŞTURULACAK"

Salgın hastalıkla ilgili konu gündemimizde. Sağlık Bakanlığımız çalışmaları yürütüyor. Aşılama kampanyalarını yürütüyor. Çadır kentlerin kurulduğu yerlerde Sağlık Bakanlığımızın ulaşmasıyla ilgili karar aldık, sağlık merkezleri oluşturulacak.

DESTEK ÖDEMELERİ

10 bin TL, zarar gören afetzedelere hane başı destek ödememiz vardı. Destek afette yıkık acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı tespit edilen konutlara yöneliktir. Hasarsızlara yönelik değil. Ödemeler, AFAD tarafından yapılmaktadır. Şu ana kadar 6 milyar 802 milyon ödeme gerçekleştirilmiştir. Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan vatandaşlarımıza doğrudan ödüyoruz. Hesabı olmayanların kimlik kartına yapılmaktadır. Başka bir uygulama daha yaptık. Para yatırıldıktan sonra SMS gönderdik size. Oradan kontrol edebilirsiniz. Kira ve taşınma yardımı bir başka konuydu. Talepleri olan afetzedelerimiz E-Devlet üzerinden başvurabilirler. Nüfus kimlik kartını kaybeden vatandaşlarımız E-Devlet üzerinden yarından itibaren başvurdukları suretle geçici kimlik kartlarını alabilecekler. Nakdi yardım çalışmalarımız devam ediyor. 'Tek Yürek' kampanyası da yapıldı. Kampanyaya katılan tüm kurum ve vatandaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bir olduk, beraber olduk. Bu da Türkiye'nin zor zamanlardaki gücünü gösteriyor.

18.00 AFAD, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 17.58'te 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

15:49 Kahramanmaraş'ta, Ebrar Sitesi enkazında iş makinesi çalıştığı sırada yandaki binanın kolonuna çarpması sonucu çökme riski oluştu. Risk nedeniyle enkazdaki çalışmalar durduruldu.

14:20 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaptığı açıklamada, "Şu anda 465 bin vatandaşımıza barınma imkanı sağlıyoruz. Pazartesi günü hayatı normalleştirmek adına 71 ilde eğitime başlıyoruz. 10 ille ilgili çalışmaları nihayetlendirdik. 10 ilde hangi illerimizde ilçelerimizde eğitim öğretime başlayacağımızı da Salı günü itibarıyla açıklayacağız. Şu ana kadar 35 bin 24 öğrenci diğer illerde nakillerini aldırdı. Artık milli eğitim bakanlığı tüm imkanlarla yurtlara gelip öğrenci nakillerini otomatik olarak alacak. Deprem bölgesindeki 8'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerimin tüm ders kitaplarını bastırdık. Önümüzdeki günlerde dağıtacağız." ifadelerini kullandı.

12:41 Osmaniye'de, depremde çöken binalarla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 16 şüpheliden 6'sı tutuklandı.

12:34 İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) 10 bin TL'lik 'Hane Başı Destek Ödemeleri'nin kesinleşmemiş hasar tespit verileri üzerinden alınan ikametgah verisi dikkate alınarak gerçekleştirildiği belirtilip, "Şu ana kadar 680 bin 268 hanede hasar tespit çalışması tamamlanmış olup, ödemelere başlanmıştır" denildi.

12:30 Kahramanmaraş'ta depremde yıkılan Atabey Apartmanı’nın enkazından 248 saat sonra kurtarılan 17 yaşındaki Aleyna Ölmez'in sağlık durumuna ilişkin doktorları tarafından yapılan açıklamada "Aleyna az önce uyandı. Genel durumu iyi, kısa zamanda da yürümesini bekliyoruz" denildi.

11:55 Hatay'da, depremde yıkılan Defne Apartmanı'nın enkazından 12'nci günde ses ve ısı alınması üzerine çalışma başlatıldı.

11:53 AFAD, depremlerde konutları hasar gören vatandaşlara yönelik 10 bin TL tutarındaki hane başı destek ödemeleriyle ilgili duyuru yayınladı.

11:32 Milli Savunma Bakanı Akar: ABD, Endonezya, Hollanda, İngiltere, Katar ve Norveç’in görevlendirdiği uçak ve helikopterlerle birlikte 65 uçak, 66 helikopter, 41 İHA/TİHA ile toplam 2 bin 602 sorti yapıldı. Bu büyük, ciddi bir rakam. Bu uçuşlarla 32 ilçe 152 köye de yardım ulaştırıldı.

11:26 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Deprem bölgesindeki illerden diğer illere tayin taleplerinde bulunacak öğretmenlere ilişkin süreci bu hafta sonu açıklayacağız.

10:25 PROVOKATİF PAYLAŞIMLARA GÖZALTI - EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 713 hesap yöneticisi tespit edildi, 377'si hakkında adli işlem başlatıldı. 117 şahıs gözaltına alındı, 21'i tutuklandı. Dolandırıcılık amaçlı internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

00.15 AFAD: 38 BİN 44 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde saat 23.30 itibariyle toplam 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin ardından toplam 4 bin 734 artçı meydana geldiği belirtilerek, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 264 bin 389 personel ile 12 bin 600 araç ve iş makinesinin görev yaptığı kaydedildi. Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bölgeye, personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulduğu bilgisine de yer verildi. Açıklamada Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 121 helikopter ve 78 uçağın görev yaptığı ve bugüne toplam 7 bin 940 sorti gerçekleştirildiği ifade edildi. 

Editör: Tahir Aygün